EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 924-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
Publication restriction(s)
You must be signed in to make a request for authorization to publish.

For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture
A v2com exclusive

Vincent van Gogh Foundation
Rehabilitation, extension. 

Arles, France

Fluor Architecture

NOMINATED @ European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015.


Strasbourg, France, 2014-11-25 -

The complete renovation of a former private mansion in Arles exactly responded to the Foundation’s desire to bring a contemporary perspective on the work of Vincent van Gogh to life. 

 

A completely original artistic project – to summon the genius of Van Gogh through the works of twentieth and twenty-first century artists. A historic place – in the heart of an area painted by the master and listed as a UNESCO World Heritage Site: the 2,400 m2 of the Léautaud de Donines mansion, built in the fifteenth century and held since 1924 by the Bank of France. And finally, the technical specifications demanded by the most prestigious museums. Faced with these requirements, this renovation and extension was organized around another major character: the particular light of Arles, so dear to Van Gogh.

 

Exchanges. The architectural project tapped into the core of the Foundation’s artistic mission: to create exchanges. Starting with the conversations between Van Gogh – (absent from the collection but the light and the site of Arles make him the vector) – and the artists: those of the collection, those invited to expose, and those artists who created works in harmony with the building: Bertrand Lavier with his sliding entrance wall, Raphael Hefti, with his coloured glass sculpture on the roof of the bookshop, and Fritz Hauser, who created the stairwell.

 

Topographies. Natural daylight, the famous light of Arles, guides the reorganization of exhibition volumes and space (1000 m2), designed with exceptional modularity to best serve the works of art, and in rigorous relationship with conservation requirements. Throughout the visitor's experience, there are colourful projections on the immaculate walls of the reception area and gift shop, an extension of the glass above the entrance in the courtyard.

 

Skylight openings in the large exhibit hall transmit a structure created on the rooftop terrace: 20 sheds arranged in five rows of three, each oriented according to the path of the sun. The other rooms and offices are lit by a pre-existing tubular daylight and the whiteness of the limestone that has rediscovered its centrality.

 

Finally, there is the direct daylight from the open sky on the cascading terraces arranged to sketch out a variety of landscapes: from the intimacy of the first floor to the roof, where the panoramic view is revealed, this view that marks the building in its relationship to the city and its surroundings, and in doing so, as Guillaume Mansart states, its relationship to the history of art.

 

Jewel-box. To attract, house, protect, and promote the most coveted works of art: the ambition of the Van Gogh Foundation describes the technical stakes of the project. With the support of the Van Gogh Museum in Amsterdam, which consulted and assisted the general contractor on issues of security, safety and conservation, this renovation incorporated international museum standards to create a jewelled display case able to convince the most demanding and prestigious art lenders.

 


Connections / Raphaël Hefti, To Reflect or Not to Reflect   

 

“The violet, blue, green, yellow, orange, red house” by Raphaël Hefti . . .

 

. . . mediates the light of Arles, projected onto the roof of the gift shop and lobby of the Vincent van Gogh Foundation, like a disassembled kaleidoscope.

 

Invited by the Foundation’s Artistic Director, Bice Curiger, the Swiss artist delivered a new instalment in his continued work on the reflection/non-reflection of glass. Weaving a close dialogue not only with Fluor’s architecture but also with new technologies, he put dichroic glass in the spotlight, one of his preferred mediums for playing with opacity and transparency offered by the different layers of oxides.

 

Arranged in a conscious disorder on the roof of the gift shop and lobby, itself made of glass, the 78 glass plates are suspended above the entry with varying degrees of opacity and reflectiveness. Of all different sizes and colours, they make the light dance on the walls and into the courtyard following the passage of the sun.

 

By absorbing ultraviolet rays, they also help maintain a temperate climate inside the space. 

  


Sustainability Meets Conservation

 

Sustainable Design / The ambitions of the Vincent van Gogh Foundation called for excellence in energy performance. 

 

In fact, the proper conservation of works of art requires sophisticated heating, air conditioning, and air filtering systems and controlled humidity and lighting that traditionally consume a lot of energy.

 

Air tightness tests revealed the need to reinforce the insulation in the existing structure (walls, roof)* and the windows and doors, to install a maximum-efficiency VRV system, and to opt for very low-emissivity glazing, in particular on the glass roof. Another critical system, lighting, uses energy-efficient LEDs (Erco).

 

Because the precision and coordination of these systems are as important as their intrinsic performance, they are all controlled by a building management system (BMS) and a KNX system (over 500 sensors).

* Other than those of the 15th century mansion.

  


Review / A style forged from combination

 

“Born from a complex web of desires, the architectural design of the Vincent van Gogh Foundation . . .

 

. . . invents a style forged from combination. Organizing heterogeneous spaces, interweaving contemporary works of art and the museographic requirements of conservation, recomposing historical elements and inventing new forms, the architecture multiplies ways of reflecting. The architecture catalyzes intuition and expertise, experimentation and skill. In so doing, it creates a generous space open to all forms of influences and exchanges that consciously take part in a form of timelessness.”  

 

Guillaume Mansart, excerpt from Le bâtiment de la Fondation van Gogh, February 2014

 

G. Mansart is an art critic, and co-editor of the Documents d’artistes project


 

Fact sheet


Location : Arles (13, France)

Mission : Base + EXE + OPC + MOB

Budget : 9 M€ HT

Area: 2 500 m2 SHON

Livraison : mars 2014

Maîtrise d’ouvrage : Fondation Vincent van Gogh d’Arles

Assistant Maîtrise d’ouvrage : MYAMO

Économiste : R2M

BET Fluide : G2i Ingénieurie

BET Structure : Beccamel

Concepteur lumière : Wonderfulight

BET Lumière naturelle : Ingelux Consultants



About FLUOR


In responding to the needs of our clients and their projects, we view architecture as a play on the subtlety of boundaries – between the project and its environment, function and use, constraints and daring, the obvious and the paradoxical. Our sustainable approach is based on our conviction of the need for high-performance buildings, and not a mere reaction to trends.

Synergy and Diversity: our work continues to build on and invigorate the spark of our first meeting, by cultivating the richness of our differences and those of southern and eastern France, our respective base camps. Efficiency and synergy drive the way we work together and have since Fluor’s founding in 2005.

From one region and project to another, our passion for design and the richness of our experience drives us to constantly reinvent ourselves and our work.


Bios


Guillaume Avenard
> 2005: Founded Fluor Architecture Firm with Hervé Schneider
Architecture Firms: François Seigneur and Sylvie de la Dure (2000-2005), Jean-Luc Rolland and Valérie Décot (1999-2000)
> 2000: Architecture Degree, Registered Architect (DPLG) (Écoles nationales supérieures d’architecture of Nantes and of Marseille)


Hervé Schneider
>2005: Founded Fluor Architecture Firm with Guillaume Avenard
Architecture Firms: François Seigneur and Sylvie de la Dure (2001-2005), Rudy Ricciotti (2000), Bétrix & Consolascio (1999)
>2001: Architecture Degree, Registered Architect (DPLG) (École nationale supérieure d’architecture of Strasbourg)

- 30 -


Media contact
  • Fluor
  • Guillaume Avenard, Architecte
  • press@fluor.fr
  • +33 9 52 04 46 94
Photo credit: ©FLUOR Architecture
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture -  Public entrance  - Photo credit: ©Fluor Architecture
Public entrance
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
Very High-resolution image
20.77 x 14.87
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - The Fondation entrante gate_©Bertrand Lavier "Vincent” - Photo credit: ©Hervé Hôte
The Fondation entrante gate_©Bertrand Lavier "Vincent”
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Medium-resolution image
3.94 x 5.9
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - entrance gate_Detail_©Bertrand Lavier “Vincent”_2014 - Photo credit: ©Hervé Hôte
entrance gate_Detail_©Bertrand Lavier “Vincent”_2014
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Low-resolution image
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Public entrance_Detail - Photo credit:  ©Hervé Hôte
Public entrance_Detail
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Medium-resolution image
7.87 x 10.5
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Work of the artiste Raphael Hefti_Detail - Photo credit: ©Hervé Hôte
Work of the artiste Raphael Hefti_Detail
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Very High-resolution image
21.83 x 16.37
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture -  Work of the artiste Raphael Hefti_Detail_"The Violet Blue Green Yellow Orange Red House"_2014 - Photo credit: ©Hervé Hôte
Work of the artiste Raphael Hefti_Detail_"The Violet Blue Green Yellow Orange Red House"_2014
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Medium-resolution image
3.94 x 5.9
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture -  Work of the artiste Raphael Hefti_Detail_"The Violet Blue Green Yellow Orange Red House"_2014 - Photo credit: ©Hervé Hôte
Work of the artiste Raphael Hefti_Detail_"The Violet Blue Green Yellow Orange Red House"_2014
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Very High-resolution image
15.68 x 23.02
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Work of the artiste Raphael Hefti in the shop - Photo credit:   ©Fluor Architecture
Work of the artiste Raphael Hefti in the shop
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
Very High-resolution image
24.15 x 15.47
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Shop - Photo credit: ©Fluor Architecture
Shop
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
14.95 x 9.95
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Shop_Detail - Photo credit: ©Fluor Architecture
Shop_Detail
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
14.33 x 9.82
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Work of the artiste Raphael Hefti on the wall - Photo credit: ©Fluor Architecture
Work of the artiste Raphael Hefti on the wall
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
9.67 x 14.35
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Then of light with panoramic elevator and footbridges - Photo credit: ©Hervé Hôte
Then of light with panoramic elevator and footbridges
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Very High-resolution image
24.53 x 16.37
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Footbridges_Detail - Photo credit:  ©Hervé Hôte
Footbridges_Detail
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Very High-resolution image
16.37 x 24.53
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - “The yellow house”_©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation) - Photo credit: ©Hervé Hôte
“The yellow house”_©Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Very High-resolution image
23.29 x 13.1
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture -  Main exhibait Hall_01  - Photo credit:   ©Fluor Architecture
Main exhibait Hall_01
Photo credit:  ©Fluor Architecture
Download
Very High-resolution image
24.19 x 16.15
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Main exhibait Hall_02 - Photo credit:   ©Fluor Architecture
Main exhibait Hall_02
Photo credit:  ©Fluor Architecture
Download
Very High-resolution image
23.28 x 14.1
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture -  Sheds_Ceiling of light  - Photo credit:  ©Fluor Architecture
Sheds_Ceiling of light
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
10.48 x 13.85
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Sheds on the wood deck - Photo credit: ©Hervé Hôte
Sheds on the wood deck
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Medium-resolution image
7.87 x 5.31
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Sheds on the wood deck_Detail - Photo credit: ©Hervé Hôte
Sheds on the wood deck_Detail
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Very High-resolution image
24.53 x 16.37
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Panoramic deck_1 - Photo credit: ©Hervé Hôte
Panoramic deck_1
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Medium-resolution image
7.87 x 5.9
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Panoramic deck_2 - Photo credit:  ©Hervé Hôte
Panoramic deck_2
Photo credit: ©Hervé Hôte
Download
Medium-resolution image
7.87 x 5.9
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Cabinet - Photo credit:   ©Fluor Architecture
Cabinet
Photo credit:  ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
10.06 x 12.66
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Exhibition room_ ©Bertrand Lavier - Photo credit:   ©Fluor Architecture
Exhibition room_ ©Bertrand Lavier
Photo credit:  ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
16.01 x 10.3
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Exhibition room_ ©Bertrand Lavier - Photo credit:   ©Fluor Architecture
Exhibition room_ ©Bertrand Lavier
Photo credit:  ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
15.71 x 8.06
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Exhibition room - Photo credit:   ©Fluor Architecture
Exhibition room
Photo credit:  ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
7.33 x 11.47
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture -  Box office and Shop at night  - Photo credit:  ©Fluor Architecture
Box office and Shop at night
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
14.13 x 10.16
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture -  Main entrance volume at night  - Photo credit:    ©Fluor Architecture
Main entrance volume at night
Photo credit:  ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
10.09 x 12.12
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Main entrance volume at night_©Bertrand Lavier “Vincent” - Photo credit: ©Fluor Architecture
Main entrance volume at night_©Bertrand Lavier “Vincent”
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
High-resolution image
15.38 x 10.24
300dpi
Press kit | 924-02 - Press release | Vincent van Gogh Foundation  Rehabilitation, extension. - Fluor Architecture - Institutional Architecture - Section - Photo credit: ©Fluor Architecture
Section
Photo credit: ©Fluor Architecture
Download
Medium-resolution image
10.09 x 6.47
300dpi