EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2186-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - The Circular Economy Building - Arup Associates
A v2com exclusive

The Circular Economy Building

London, United Kingdom

Arup Associates

Designed and delivered as a prototype for the 2016 London Design Festival, the Circular Building is one of the first in the UK built to satisfy Circular Economy principles.


London, United Kingdom, 2017-03-27 -  

The project challenged Arup’s architects and engineers to create a functioning building where all components are implemented and utilised to their full potential and for the duration of their life cycle. At the same time, creating a comfortable and aesthetic environment for the user.  


Along with their partners, |Arup refined the application of existing pre-fab construction techniques, integrating open-source details with materials that are inherently circular. The architectural design team worked with Arup's engineers to produce and test details that applied fine-tuned engineering rather than mechanical fixings; the result is an extremely low-waste, self-supporting and demountable SIPS wall system. Clamp connections between the wall and recycled steel frame ensure that both can be repurposed in the future. The cladding and decking are sustainably sourced heat treated timber that is durable and recyclable. 


The simplistic architectural ‘house’ form (informed by Stewart Brand’s Six S’s diagram) promotes engagement through a familiar archetype and scale of building that is instantly readable. 


The tectonics of the constituent parts are showcased in the architecture. The gable ends reveal the layers of the building envelope and the cleverly crafted SIPS panel, offering visual narration of the design process and circular elements. The structural frame extends beyond the building creating an additional bay to allow the possibility for extension and future adaptation.

The clamps and connections are on show and the steel frame left exposed helping to subtly subdivide the interior volume in to three zones, reflecting how the circular economy could shape our living, working and public environments respectively. 

Focusing on the ‘loop’ and ‘re-use’ actions of the Ellen Macarther Foundation’s ReSOLVE framework; finishes and fittings throughout the interior were carefully selected to exemplify circular principles and to create a comfortable, natural environment. The carpet was supplied on a take-back scheme. The supplier, Desso, commits to replacing the carpets when worn out and sustainably re-furbishing and reusing them. 

The living zone was cocooned in an acoustic wall system, made entirely from recycled plastic bottles, a material that can be reformed again and again. The work station integrated Arup’s ‘It’s all about the Desk’ project elements. This is a system, which uses sensors to monitor the internal environment, relaying data in a cloud hosted system linking together the operable skylights, blinds and lighting system, creating an optimised environment.

A new way of thinking about the design process and its influence on the supply chain was necessary to achieve circularity at every level. Extensive research and testing of materials was integrated into the design process. Every component of the building was interrogated to reveal its potential circularity. This enabled the team to produce a Materials Data Base, collating, for the first time, information on the production, material substance and next use of each asset. 

From the sleeper foundations to the skylights the whole project needed to be procured and assembled on the constrained site in central London within a very tight eight week design stage and a build time of two weeks. 


The detailing moved away from the traditional glass, wood or steel junctions to ensure efficient assembly, in a ‘flat-pack’ style. Each panel was comprised of a series of pieces that had been designed to fit in a specific location. These pieces were rationalized through various computational iterations to make them as repetitive as possible. Each panel was given an individual QR code before being taken to site. 

The materials data formed the exhibition catalogue which was hosted on a website accessed via the QR codes displayed on each component. The BIM model was used to generate the QR codes, imbedding the material data into a virtual record of the building and all of its components. This process proved the potential for a powerful tool for tracking materials in current and future use, a key principle of the Circular Economy.  

The Circular Building demonstrates how architectural and engineering design can facilitate the journey towards a more circular industry. It is important that design seeks to innovate its approach, invest in developing advanced digital capabilities and continue collaborating. The circular economy presents designers, developers, owners and operators across the property sector with a range of valuable long-term benefits, but represents a radical change in approach.

- 30 -


Media contact
Press kit | 2186-02 - Press release | The Circular Economy Building - Arup Associates - Commercial Architecture - Finishes and fittings throughout the interior were carefully selected to exemplify circular principles and to create a comfortable, natural environment. - Photo credit: © SIMON KENNEDY
Finishes and fittings throughout the interior were carefully selected to exemplify circular principles and to create a comfortable, natural environment.
Photo credit: © SIMON KENNEDY
Download
Very High-resolution image
23.37 x 24.55
300dpi
Press kit | 2186-02 - Press release | The Circular Economy Building - Arup Associates - Commercial Architecture - The tectonics of the constituent parts are showcased in the architecture of The Circular Building.  - Photo credit: © ARUP ASSOCIATES
The tectonics of the constituent parts are showcased in the architecture of The Circular Building. 
Photo credit: © ARUP ASSOCIATES
Download
Low-resolution image
Press kit | 2186-02 - Press release | The Circular Economy Building - Arup Associates - Commercial Architecture - Designed and delivered as a prototype for the 2016 London Design Festival; the Circular Building is one of the first in the UK built to satisfy Circular Economy principles. - Photo credit:  © SIMON KENNEDY
Designed and delivered as a prototype for the 2016 London Design Festival; the Circular Building is one of the first in the UK built to satisfy Circular Economy principles.
Photo credit: © SIMON KENNEDY
Download
Medium-resolution image
10.0 x 9.02
300dpi