EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1825-03
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Hegel Apartment - Arqmov Workshop

Hegel Apartment

Mexico City, Mexico

Arqmov Workshop

Mexico City, Mexico, 2016-05-08 -

The refurbishment of the Hegel Street apartment in Polanco, Mexico City, started with the idea that interior design should faithfully reflect the user's lifestyle. In this way, an elderly lady's apartment was adapted to suit the requirements of its heir, a young, single graphic designer, the client of this project.

 

The removal of old carpets, wall finishes and drop ceilings uncovered perfectly polished concrete floors, which were sealed and left exposed in the common areas. Similarly, the exposure of the existing waffle slab added 30 cm to the height of the rooms, plus the depth of the coffers themselves. This slab was prepared so as to remain exposed, and the new electrical wiring was left visible on the underside of the concrete grid.

 

Efficient re-distribution of the space through carefully planned design turned a traditional apartment into a functional studio/living space. Old service areas were converted into new bathrooms, a breakfast nook and storage space. A polycarbonate-roofed conservatory was built in what it had been an unused, dusty room prior to the refurbishment. An extra bedroom and an open kitchen complete the program.

 

The recycling of construction materials was of paramount importance for this project, and several different strategies were developed to effect this. Discarded materials from demolition sites were collected; for instance, wooden floorboards were selected from an old building in the Colonia Condesa, painted with different colors and used to dress columns whose condition required a new finish.

 

For the wooden floors of the main bedroom three batches of planks of different widths were purchased at auction, which was cut to make a tongue and groove floor of our own design. It is a premium quality wood that creates a contrast with the raw finishes of the slab and the block walls and matches a separate piece of wooden furniture.

 

Visual contrasts were intrinsic to its concept and helped combine modern, colorful elements. For instance, synthetic materials such as aubergine-purple polyester for the kitchen cabinetry sit alongside the raw materials used in the breakfast bench (a recycled timber beam) and the metallic tube in the style of a bus stop which forms the seating.

 

The proposal for the breakfast nook was an enclosure of grey blockwork - a stark contrast with the colorful mural. The table design uses a steel base with a tabletop made from planks recycled from construction props.

 

The kitchen and bathrooms have been fitted with proprietary products: Veracruz marble, Thasos stone, Byzantine glass and granite and polyester finishes. The lighting designs utilized Quasar luminaries (from Prisma). Custom-made metal wall lamps were designed for the breakfast area and fitted them with Bulbrite bulbs. These particular details plus the possibility of diming the light in each room create a variety of space types.


The project succeeds in finding a solution to the client's brief: I want a place where I can live and enjoy my lifestyle, a space that can revert to a conventional apartment should I ever want to sell it.  

- 30 -


Media contact
Press kit | 1825-03 - Press release | Hegel Apartment - Arqmov Workshop - Residential Interior Design - Kitchen & Dining room - Photo credit: Rafael Gamo
Kitchen & Dining room
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1825-03 - Press release | Hegel Apartment - Arqmov Workshop - Residential Interior Design - Dining room & Living room - Photo credit: Rafael Gamo
Dining room & Living room
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
22.76 x 12.8
300dpi
Press kit | 1825-03 - Press release | Hegel Apartment - Arqmov Workshop - Residential Interior Design - Studio & Terrace - Photo credit: Rafael Gamo
Studio & Terrace
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1825-03 - Press release | Hegel Apartment - Arqmov Workshop - Residential Interior Design - General Plan - Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
General Plan
Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
Download
Medium-resolution image
7.18 x 5.51
300dpi
Press kit | 1825-03 - Press release | Hegel Apartment - Arqmov Workshop - Residential Interior Design - Section B - Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
Section B
Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
Download
Medium-resolution image
7.18 x 2.25
300dpi
Press kit | 1825-03 - Press release | Hegel Apartment - Arqmov Workshop - Residential Interior Design - Section A - Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
Section A
Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
Download
Medium-resolution image
7.23 x 2.36
300dpi
Press kit | 1825-03 - Press release | Hegel Apartment - Arqmov Workshop - Residential Interior Design - Kitchen & Dining room sketch - Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
Kitchen & Dining room sketch
Photo credit: ARQMOV WORKSHOP
Download
Low-resolution image