1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Create your media account
Take advantage of free and secure access to easily and quickly download online press kits to create your articles.

Distribute a press kit
Media Sign in
Press Kit
| no: 984-01
Press kits are only available
for download by media.
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials

High-resolution images for individual download
Download low-resolution images
Media contact
Flag black
Press kit - Press release - Dovecote Barn - Nicolas Tye Architects

Dovecote Barn

Central Bedfordshire, United Kingdom

Nicolas Tye Architects

Central Bedfordshire, United Kingdom, 2012-05-16 - Dovecote Barn is a contemporary rear extension project to a recently converted barn in Great Amwell, Hertfordshire. Our clients proposed to build a rear extension to the barn in order to create more practical living space for the family, by creating some depth to the long and narrow footprint of the existing barn. The rear extension becomes the new dining and informal social area, with direct access and visual connections to the living area and the children’s play area (former dining room). It was our objective to improve the existing barn into a more family friendly space as a whole, yet retaining the character and the linear nature of the barn.

The completed extension takes the form of a simple rectangular box, with high quality materials and fittings to provide a modern living environment to the clients. It provides a direct link between the barn and the garden space with level access and large sliding glazing panels which opens up the extension to the external patio area.

The dark painted solid timber wall and some well considered glazing positions allow privacy for both the clients and their neighbours yet providing generous amount of natural light, making it an elegant addition to the property.
The sympathetic form of the proposed extension is taken from a simple rectangular box so that it does not attract attention away from the main barn building.

The scale of the extension is also subservient to the form of the main barn, with the extension designed so that it is ‘tucked under’ the existing eaves level so that the existing roof structure is not disturbed. The proposed materials have evolved and are from the existing material pallette found on site to ensure that the newly proposed materials are in keeping with the existing.

The connection to the rear garden is further enhanced by the integration of a landscaping scheme. The rear of the site is not visible from publicly accessible land or the surrounding countryside, thus the impact on the Conservation and Green Belt is minimal.

Internally the addition will provide a new dining area and allow the existing dining space to be used as a children’s play area which will be both visible and accessible from the current main living spaces. Large amount of glazing on two sides of the extension allows the existing building fabric to shown through and create a sense of “lightness” to the proposed structure.

- 30 -