EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 880-06
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - The Giants of Bigwin - MU Architecture
A v2com exclusive

The Giants of Bigwin

Lake of Bays, Canada

MU Architecture

Montréal, Canada, 2015-01-14 -

MU architecture’s proposal for a pan-Canadian invited architectural competition consisting of around fifty small housing units on the island of Bigwin, Lake of Bays, Ontario, Canada. The objective was to design these housing units as high-end lodges at 1200 to 1500 ft2 for the clients of the renowned Bigwin golf club.


Inspired by the native atmosphere emanating from the island, the Giants of Bigwin are a tribute to Amerindian legends and to the spirits still seemingly reigning over the island. Although the form is peculiar, the housing units evoke memories of native villages of the past.


The triangular floor plan, resulting from a pyramid-like shape, allows for a multitude of views and layouts. To increase its adaptability to different ground conditions and inclinations, the structure rests on pillars. Lifting the first floor off the ground preserves a maximum of the pre-existing vegetation by minimizing the structures footprint while giving the occupants a certain degree of intimacy. The layout of the plan is simple and efficient; a main axis separates utility rooms from living space. The base housing unit consists of two parts. On the main floor of the principal volume is the entrance with a small washroom, kitchen, dinette and large living room with fireplace, placed in the middle of the space so as to be seen from every corner of the house. A spiral staircase connects the main floor with the mezzanine, where the master bedroom and an adjacent washroom are situated. A second volume with an additional bedroom and washroom, smaller in size and with a high ceiling, is attached to the principal volume.


The design proposal with its various volumes of different sizes and functions that can be combined in a multitude of ways adapts to the needs of the client and allows a high degree of personalization. For example, it is possible to attach a terrace, a garage for two golf carts or additional bedroom.  Smaller base units consisting of only one bedroom are ideal for renting out.


Each unit’s structure is entirely prefabricated and assembled in-situ. The supporting construction is composed of wooden composite elements with steel anchors and covered with a system of glass panels and insulation panels. To make every unit unique, the envelope has been designed to respond to a set of parameters: the orientation, the views, the privacy and the location on the site determine the density and the spacing between the copper strips of the facade. Over time, the copper will oxidate and gradually blend in with the natural environment. The absence of traditional architectural elements and the unusual cladding materials creates an intentional loss of scale.


The proposed master plan divides the lots in 4 zones, corresponding to different construction phases.  The units are distributed in small groups of 4 to 5 units, favoring interesting views and a high degree of privacy. Public spaces are created to stimulate exchange and develop a sense of community.


Project Information:

 

Official name of the competition: Bigwin Island Block 78 Invited Design Competition

Site: Bigwin Island, Lake of Bays, Ontario, Canada

Name of the client: Eagle Landing Company

Proposal by: MU Architecture, Canada

 

Principals: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr

Design Team : Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Pierre-Paul Guillemette, Isabelle Jolicoeur, Morgane Second

 

Renderings:  MU Architecture

 

Photographer (Picture of the principals): Fany Ducharme

Project: 45 to 50 units

 

Project budget: N/A


The Firm:

 

Capitalizing on their North American and European experience with a variety of world renowned architectural firms,

MU Architecture’s founders acquired a considerable amount of international experience while working with multidisciplinary teams and practices in Montreal, Vienna, Barcelona, Dubai and have developed a wide range of expertise.

Since early 2010 MU Architecture’s Montreal based firm projects include: new construction design, institutional  industrial, residential, commercial and also efficient redevelopment of built spaces.

MU architecture’s desire to build sensitive spaces is characterized by the conceptual nature of their projects’ design, high quality achievement and their obvious concern for details. The firm’s assets are based on its ability to manage and adapt to a variety of situations, its innovative designs, its constant concern for green architecture and new technologies while maintaining schedules and established budgets. The regulations high compliance of their work and the monitoring and support that they offer throughout the project process and their close collaboration with various trades of work are insurance to the project’s success.

Given its passion for work, architectural skills, travel experience and client management strength, MU Architecture thrives on new challenges and spends the time and effort it takes to insure success.

- 30 -


Media contact
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - 18th hole view of the lodges - Photo credit: MU Architecture
18th hole view of the lodges
Photo credit: MU Architecture
Download
Medium-resolution image
10.0 x 4.4
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Progressive integration with nature - Photo credit: MU Architecture
Progressive integration with nature
Photo credit: MU Architecture
Download
Medium-resolution image
10.0 x 4.4
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Living area - Photo credit: MU Architecture
Living area
Photo credit: MU Architecture
Download
Medium-resolution image
10.0 x 4.4
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Dinette view from kitchen - Photo credit: MU Architecture
Dinette view from kitchen
Photo credit: MU Architecture
Download
Medium-resolution image
10.0 x 4.39
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Mezzanine view of living space - Photo credit: MU Architecture
Mezzanine view of living space
Photo credit: MU Architecture
Download
Medium-resolution image
10.0 x 4.4
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Main bedroom - Photo credit: MU Architecture
Main bedroom
Photo credit: MU Architecture
Download
Medium-resolution image
10.0 x 4.4
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Diagrams - Photo credit: MU Architecture
Diagrams
Photo credit: MU Architecture
Download
High-resolution image
11.33 x 6.0
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Plans: Main Unit - Photo credit: MU Architecture
Plans: Main Unit
Photo credit: MU Architecture
Download
High-resolution image
11.33 x 7.33
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Plans: medium and small units - Photo credit: MU Architecture
Plans: medium and small units
Photo credit: MU Architecture
Download
High-resolution image
11.33 x 7.33
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Plans: add-ons - Photo credit: MU Architecture
Plans: add-ons
Photo credit: MU Architecture
Download
High-resolution image
11.33 x 7.33
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Sections - Photo credit: MU Architecture
Sections
Photo credit: MU Architecture
Download
High-resolution image
11.33 x 7.33
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Elevations - Photo credit: MU Architecture
Elevations
Photo credit: MU Architecture
Download
Medium-resolution image
5.67 x 3.67
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Masterplan - Photo credit: MU Architecture
Masterplan
Photo credit: MU Architecture
Download
High-resolution image
11.33 x 7.33
300dpi
Press kit | 880-06 - Press release | The Giants of Bigwin - MU Architecture - Residential Architecture - Principals, Architects - Photo credit: Fany Ducharme
Principals, Architects
Photo credit: Fany Ducharme
Download
Medium-resolution image
7.2 x 5.07
300dpi