EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 875-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
Publication restriction(s)
You must be signed in to make a request for authorization to publish.

For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S
A v2com exclusive

The House for Contemporary Art / Award-winning project

Fukui Pref., Japan

Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S

Golden A' Design Award Winner 2015-2016


Tokyo, Japan, 2016-05-16 -

This is an award-winning project designed by Ryumei Fujiki and Yukiko Sato who are famous for "Aqua-scape" and "Artificial Topography". It has been granted the Golden A' Design Award Winner for Architecture, Building and Structure Design Category in 2015-2016.


F.A.D.S designed this home for an art appreciator and amateur artist who wanted a “house like an art museum.” Planned with careful consideration for air circulation as well as for the harsh, snowy climate of the Japan Sea coast, the structure is composed of white boxes of varying scale that frame spaces like pictures.

 

Seamless Spatial Composition

You can circulate through the spaces in this home looking at the owner’s collection of artwork just as if you were passing through galleries in a museum. The structure fulfills the client’s request that passersby not be able to see inside, while also letting in fresh air and sunlight and achieving a well-sequenced, multi-layered spatial composition. Although the home is made up of a number of cubes of different sizes, the architects tried to create a structure that was as seamless as possible, with the spaces forming a single connected unit. In addition,  the client wanted to be able to draw in both the garden and the studio, so the architects included a courtyard that could be accessed directly from the north-facing studio.

 

Client’s Collection

It goes without saying that the top priority was fulfilling the client’s wishes. The architects began by measuring the many works of art that the client had created and collected over the years. Next, they held a number of planning meetings to discuss where to display each work of art, among other issues. For instance, they determined the height of the living room ceiling based on the wall size that could accommodate a painting measuring over 1.5 x 1 meter. In addition to the art collection, the client also has a large number of old records, mostly jazz. It was important to figure out a way to display them so their jackets would appear to best advantage. 

 

Response to the Environment (Nature)

The architects considered very well the response to and interaction with the environment. The first thing was dealing with the snow. In regions with heavy snow, the shape of the roof is very important. Many homes are built on the assumption that someone will shovel the snow off the roof, but that’s a lot of heavy work, and dangerous. The initial proposal was for a budget-conscious, wood-framed structure with a gently-sloping roof that would naturally shed snow. In the end, however—and in part because of the client’s input—the architects decided on a flat roof with no parapet that would stay relatively snow-free because of wind action. 

 

The second challenge was coming up with a plan that would create good airflow within the structure. To encourage natural ventilation, they created a temperature differential by designing two gardens, one on the south side that would warm up easily, and one on the north side that would remain cool. This is a traditional design method used in Kyoto townhouses. 

 

The Philosophy

In this project, the first priority was fulfilling the client’s wishes, but they don’t believe the architect’s role stops there. Architects must also respond to various societal problems with bold imagination. For example, they need to fundamentally rethink architectural practices in response to the world’s worsening environmental problems. They are looking to nature, or natural systems, for hints as to how to do that. It’s not simply about finding clever ways to reduce energy use, but rather about architecture itself growing closer to nature. It’s impossible to fully realize this ideal in a single project, but what they hope to do in our future work is to steadily experiment with a variety of approaches, and through that process to approach a new kind of architecture. 

- 30 -


Media contact
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Exterior view from the south - Photo credit: Hiroshi UEDA
Exterior view from the south
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.85
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Exterior view from the west - Photo credit: Hiroshi UEDA
Exterior view from the west
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Courtyard (South Garden) viewed from entrance hall  - Photo credit:   Hiroshi UEDA
Courtyard (South Garden) viewed from entrance hall
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Living room and bathroom viewed from south garden - Photo credit: Hiroshi UEDA
Living room and bathroom viewed from south garden
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
7.83 x 11.81
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Evening view from the south garden - Photo credit: Hiroshi UEDA
Evening view from the south garden
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Evening view of kitchen, entrance gallery and studio viewed from living room - Photo credit: Hiroshi UEDA
Evening view of kitchen, entrance gallery and studio viewed from living room
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - From the front door, the living room is visible beyond the courtyard (south garden) - Photo credit: Hiroshi UEDA
From the front door, the living room is visible beyond the courtyard (south garden)
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
7.87 x 11.81
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Kitchen and dining area viewed through breakfast counter - Photo credit: Hiroshi UEDA
Kitchen and dining area viewed through breakfast counter
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
7.87 x 11.81
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Living/dining area viewed from kitchen  - Photo credit:  Hiroshi UEDA
Living/dining area viewed from kitchen
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Looking the living/dining towards the north garden  - Photo credit: Hiroshi UEDA
Looking the living/dining towards the north garden 
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Looking from the living/dining area towards the south garden  - Photo credit: Hiroshi UEDA
Looking from the living/dining area towards the south garden 
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - South garden and studio viewed from bathroom - Photo credit: Hiroshi UEDA
South garden and studio viewed from bathroom
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
7.87 x 11.81
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - Interior view of studio - Photo credit: Hiroshi UEDA
Interior view of studio
Photo credit: Hiroshi UEDA
Download
High-resolution image
7.83 x 11.81
300dpi
Press kit | 875-02 - Press release | The House for Contemporary Art / Award-winning project - Ryumei Fujiki + Yukiko Sato / F.A.D.S - Residential Architecture - 1st Floor Plan 1:150 - Photo credit: F.A.D.S
1st Floor Plan 1:150
Photo credit: F.A.D.S
Download
Very High-resolution image
16.54 x 23.39
300dpi