EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 814-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - St-Hubert Residence - Naturehumaine

St-Hubert Residence

Montreal, Canada

Naturehumaine

Recipient of Marcel-Parizeau Award at the 2011 Awards of Excellence in Architecture presented by the Ordre des Architectes du Québec


Montreal, Canada, 2011-03-13 - The clients wished to enlarge their 800sq-ft bungalow by adding a second floor to the existing structure. However, the poor conditions of the foundations quickly proved this option impossible. In turn, the architects studied the possibility to build an extension into the backyard. Two major constraints were to be found: (1) the Municipality forbade to construct higher than the existing roof membrane, and (2) the presence of rock 4-0 ft into the ground which made the construction of a basement very costly. From those limitations, an unconventional and affordable solution was developed: compressing the spaces on numerous split-levels to yield the desired rooms, with a stunning double height dining room and a generous provision of natural light.

The first gesture was to lower the new dining room to the level of the exterior terrace and to link it with the kitchen and music room through a vast open space. Suspended atop the dining room, a translucent reading cube emerges from the master bedroom. Meanwhile, a light well ensures that direct sunlight reaches the dining room all day long. The kitchen is organized around an over-dimensioned central counter that becomes the focus of the social life in the house.

To meet the extremely tight budget, the selected building materials were deliberately left raw and untouched. The floor is covered mostly with an antic waxed maple flooring while the dining room uses fibrocement panels. The roof structure of the existing house was left exposed and painted in white to lighten up the spaces. The exterior back facade is covered with black pine planks with industrial corrugated steel sheet with galvalum finish.

Playing in a subversive manner with the numerous constraints, the architects yielded a unique project. Simple and modest, the St-Hubert residence offers nonetheless a rich spatial experience with generous and luminous spaces.  
- 30 -


Media contact
Press kit | 814-01 - Press release | St-Hubert Residence - Naturehumaine - Residential Architecture - Photo credit: Marc Andre Plasse
Photo credit: Marc Andre Plasse
Download
Low-resolution image
Press kit | 814-01 - Press release | St-Hubert Residence - Naturehumaine - Residential Architecture - Photo credit: Naturehumaine
Photo credit: Naturehumaine
Download
Low-resolution image
Press kit | 814-01 - Press release | St-Hubert Residence - Naturehumaine - Residential Architecture - Photo credit: Naturehumaine
Photo credit: Naturehumaine
Download
Low-resolution image