EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 721-05
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence

Sutton, Quebec, Canada

Chevalier Morales Architectes

Mountain side single family residence


Montreal, Canada, 2014-08-11 -

Located outside the village of Sutton, in Quebec’s eastern townships, the Roy-Lawrence Residence is set in a vast estate very much impregnated with the legacy of a Swiss immigrant family that came to Canada in the 1930’s. To this date, the surroundings of the residence are still defined by bucolic landscapes, iconic Swiss chalets and other buildings of similar nature that were erected along the years, always with a consistent touch of nostalgia.

 

Naturally, the icon of the Swiss chalet, - somehow representing a lost ideal of country living - became the starting point for the conceptual development of the residence.  Its traditional tripartite composition consisting of a robust stone base, a solid-wood frame and of a strong protective roof was studied and analyzed in details. Aiming to reinterpret in a contemporary manner these traditional elements, the final version of residence could be read as a composition of three distinct formal elements stacked on top of each other: a solid concrete base anchored to the rocky ground, a post and beam frame allowing total fenestration on the panorama, and a large protective roof which projects itself into an important cantilever over the garage entrance.

 

The layout of the interiors were conceived following very simple geographical orientation principles and relied mainly on natural lighting control, dominant wind management and on panoramic views of the scenery on the south west side. On the north east side, a long wooden wall follows the path leading the visitor to the main entrance which has been recessed towards the middle of the residence, thus creating a compression effect at the entry point. This longitudinal access participates to the discovery and entry processes, orchestrated with the intent of slowly revealing the exceptional qualities of the site. Like a bite taken in the layout, the totally glazed interior courtyard allows transversal transparency and is giving to the owners the opportunity to fully experience a privileged contact with the mountain. This connection between built space and exterior space contributes to enhance the spatial quality of the main living area by integrating within the house a fragment of the mountain.

 

The design aimed to bring the qualities of the eastern township’s natural and built landscape into the architecture of the house in order to create an appropriate and responsible insertion of the project in its actual context. The residence is low and outspread, its shapes, colors and its materiality are directly inspired by the site. From the beginning, the objectives were to create a residence that seems to emerge from the ground and that was built with materials found on site. Ultimately, the volumetric and material integration of the residence relies on visual integration and trying to preserve the quality of the surrounding landscapes.  


Official project name:             

Résidence Roy-Lawrence

Localisation :                           

Sutton, Québec

Client's name :                        

Jean Roy / Marthe Lawrence

Architect :                             

Chevalier Morales Architectes

5455, Avenue De Gaspé, suite 300

Montréal, Québec, H2T 3B3

T 514 273 9277 F 514 273 7447

www.chevaliermorales.com
Project leaders:           

S. Chevalier / S. Morales

Design team :                  

S Chevalier / S. Morales / J. Rondeau / P. Littée

Engineer :                             

Structure Pierre Gosselin
Landscape architect :         

Client
Contractor:                        

Self-Construction / Client

Photography :                         

Chevalier Morales Architectes
Area :              

276 m2

Budget:                   

N/D

Completion date :  

Winter 2014

- 30 -


Media contact
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards east - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards east
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
8.0 x 7.18
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View from the house - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View from the house
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 5.51
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards northeast - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards northeast
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.21
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture -  View towards northwest  - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards northwest
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.21
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards west - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards west
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 5.96
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards east - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards east
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.21
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards north - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards north
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.21
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards north - entrance - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards north - entrance
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.05
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards south - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards south
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
6.46 x 9.33
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards southeast - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards southeast
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.21
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards east - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards east
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 5.22
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards west - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards west
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.09
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards northwest - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards northwest
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.21
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Courtyard - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Courtyard
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 6.57
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - View towards southwest - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
View towards southwest
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.33 x 5.52
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Perspective - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Perspective
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
14.18 x 7.12
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Perspective - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Perspective
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.98 x 5.36
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Perspective - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Perspective
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
9.98 x 5.36
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Transversal section - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Transversal section
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
High-resolution image
11.0 x 4.53
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Transversal section - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Transversal section
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
10.98 x 4.82
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Longitudinal section - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Longitudinal section
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
10.96 x 3.56
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Plan - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Plan
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
10.98 x 5.56
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Site plan - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Site plan
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
10.0 x 7.07
300dpi
Press kit | 721-05 - Press release | Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Technical section - Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Technical section
Photo credit: Chevalier Morales Architectes
Download
Medium-resolution image
8.63 x 8.33
300dpi