1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Create your media account
Take advantage of free and secure access to easily and quickly download online press kits to create your articles.

Distribute a press kit
Media Sign in
Press Kit
| no: 720-08
Press kits are only available
for download by media.
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials

High-resolution images for individual download
Download low-resolution images
Media contact
Flag black
Press kit - Press release - Coupée Croisée (Cut & Cross) - YH2

Coupée Croisée (Cut & Cross)

Montréal, Canada


Montréal, Canada, 2016-07-15 -

Coupée Croisée is the extension of a Ville Mont-Royal cottage, the enclosed garden-city of Montreal.

With quality lands of good dimensions, the framework is overshadowed by a neighborhood of residences with poor architectural qualities.

In order to build upon the natural qualities of the location while respecting the rigorous municipal regulatory constraints, we adopted a concept that gave its name to the project. The building was cut (coupé) in two, maintaining the street-side half, and completing it with a new half focused towards the yard. The residence is organized by a cross (croisé) pattern.

The existing frontal half was kept in its materiality and tectonic qualities. The rear half was completely built anew. The imposing fenestration opens the living spaces to the garden and the south light.

A communal vision shared by the architects and the landscape architect enabled a unified development of this garden-house. The residence is no more enclosed by its built facades but rather by the dark wood perimeter established by the fence.

Even the exterior swimming pool, becomes part of the whole and reinforces the link between interior and exterior. The house is articulated by the over dimensioned wooden cross that links the pre-existing and new construction as well as the entrance hall to the swimming pool at the end of the garden.

At the crossing point, where lies the real heart of the residence, a vertical shaft spatially unites the living spaces of the ground floor with more intimate ones located on the upper floor.

It is the cross outline that ties materials and color, that defines each room in relation to the other and that structures the visual organization into a strong and dynamic space of living. 

- 30 -