EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 720-06
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - La Colombière - YH2
A v2com exclusive

La Colombière

Sutton, Canada

YH2

Montréal, Canada, 2017-06-16 -

Initially built as a small storage space by the first owner who was a lumberman, the shed was later rearranged into a forest refuge by its next owners. La Colombière (Dovery) thus represents the completion and third phase of this simple one-storey construction into a true retreat expanding on three floors.


In an attempt to preserve the surrounding nature, the footprint of the building remained untouched. This new phase inspired itself from the natural growth of trees. The link of the tree/house to the soil remains the same while growing vertically and developing an aerial volume reminiscent of tree canopies.


By following such principles, the extension was done without any trees being cut or heavy machinery, which could have spoiled the natural environment offered by the forest. Recalling the bark of the tall surrounding conifer, the exterior volume is covered in dark cedar.


La Colombière’s vertiginous interior is a space painted all in white. Materials and structure of the previous phase are kept and uninterrupted so that the addition acts as an extension rather than an insertion.


On the ground floor, a simple space with exposed structure offers a direct link between rooms and towards the forest’s soil. On the upper floors, each room opens into a vast vertical shaft punctured by an ultra light stairwell, an aerial structure. On the last floor, an exterior covered terrace acts as white perch from where one can admire the surroundings.


La Colombière is a refuge perched in the forest reminding us of bird huts.

- 30 -


Media contact