EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 635-06
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - U-House - NDA Natalie Dionne Architecture

U-House

Montreal, Canada

NDA Natalie Dionne Architecture

The U-House opens onto an inner courtyard- shutting out urban chaos.


Montreal, Canada, 2010-03-31 -

Situated on the outskirts of a residential Montreal neighbourhood, near a railway line, the U-House exists in an entirely urban context. However, the U shape takes advantage of the open central space, creating an oasis protected from the surrounding environment.  The walls that frame the courtyard are finely crafted of articulated wood and glass panels which can be opened and closed. Weather permitting, the courtyard transforms itself into another room in the house.


The U-House was built by architect Natalie Dionne to house both the family residence and her office space. Along with her partner, who works in cinema, she drew the plans and began construction in 2003. On the edge of the trendy Plateau Mont-Royal , on one of the few remaining vacant lots,  two new structures were built at each edge of  the land, each one attached to a small industrial building already onsite.


The U-House exploits the idea of fluidity between interior and exterior spaces. The facades facing the courtyard are covered with marine-grade plywood, and finished in okoumé wood veneer. The same veneer adorns the interior walls as well. In the same way, the floor of the terrace is continuous with that of the house, made from the same ipé wood. On one side of the deck, the four wood window frame panels are hinged together to accordion open and closed.  On the other side of the deck, in the original building, one of the huge windows is actually a garage door. When both these picture windows are fully open they leave two gaping holes in the facade, completely erasing the boundaries between indoors and outdoors. In summer, the upstairs windows are opened and the shutters closed. This ensures sufficient ventilation, guarantees privacy, protects from the rain, and keeps the south-facing rooms nicely cool. In winter, open shutters allow for the maximum of light and heat from the sun.

- 30 -


Media contact
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Natalie Dionne and Martin Laneuville<br> - Photo credit: Marc Cramer <br>
Natalie Dionne and Martin Laneuville
Photo credit: Marc Cramer
Download
Very High-resolution image
11.34 x 17.02
300dpi
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit:  NDA Natalie Dionne Architecture <br>
Photo credit: NDA Natalie Dionne Architecture
Download
High-resolution image
11.0 x 6.86
300dpi
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit:  NDA Natalie Dionne Architecture
Photo credit: NDA Natalie Dionne Architecture
Download
Medium-resolution image
7.33 x 5.76
300dpi
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit:  NDA Natalie Dionne Architecture
Photo credit: NDA Natalie Dionne Architecture
Download
High-resolution image
11.0 x 8.5
300dpi
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit:  NDA Natalie Dionne Architecture
Photo credit: NDA Natalie Dionne Architecture
Download
Medium-resolution image
5.67 x 7.33
300dpi
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit:  NDA Natalie Dionne Architecture
Photo credit: NDA Natalie Dionne Architecture
Download
Medium-resolution image
5.67 x 7.33
300dpi
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit:  NDA Natalie Dionne Architecture
Photo credit: NDA Natalie Dionne Architecture
Download
Medium-resolution image
5.67 x 7.33
300dpi
Press kit | 635-06 - Press release | U-House - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit:  NDA Natalie Dionne Architecture
Photo credit: NDA Natalie Dionne Architecture
Download
Medium-resolution image
5.67 x 7.33
300dpi