EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 635-05
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - T HOUSE - NDA Natalie Dionne Architecture

T HOUSE

Sutton, Canada

NDA Natalie Dionne Architecture


Montreal, Canada, 2013-12-10 - T HOUSE, a country retreat in Quebec’s Eastern Townships was designed by NDA for a busy urban Montreal family. It is inspired from the writings of Pliny the Younger, whose sensual descriptions of two large Italian villas dating back to antiquity stimulate the imagination and compels us to contemplate one’s place in the surrounding landscape.

The house was placed in a forest clearing on a plateau high up on a hillside offering beautiful vistas to rolling agricultural valleys and distant mountains. Upon arrival, two sparsely fenestrated volumes reveal themselves as blocks gently deposited on a field of green. The first volume, 2 –storey and roughly cubic in shape is clad with wood siding. The second, a single-storey 24m long rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered over the hill at the other end is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty space of transition between these two volumes: transparently opening onto a spectacular panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

Taking cues from its bucolic environment, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the site. The house, its gardens, terraces and swimming pool, fostered a cruciform plan oriented along the North-South and East-West axes. In plan, the house revolves around three distinct parts arranged in the form of the letter ‘T’. One part accommodates the living room, another, the guest rooms and a third houses the kitchen with the master bedroom upstairs. The dining room, the place of congregation that ties these together, lies at the crossroads of three cardinal vistas. To the east, the view opens onto the landscape of distant mountains and a wood deck, which takes advantage of the rising sun. To the south, the central space extends to a mineral patio where a slender rectilinear pool leads to the hardwood forest. Finally, to the west overlooking a water garden, we see the entrance and the green field with the woods that rise on the hill behind it. It is from this side that the dining room in the evening is bathed in the last rays of the sun.


The ambiance in the home is also greatly affected by the presence of water. The pool, the water garden, and the adjacent stream gently flowing to the pond below, provide a faint background accent of rustling water. Subtle lighting of these aqueous media in addition to the homes lighting makes the place enchanting at night.

Finishing details, both interior and exterior, are the soul of the house. Built-in furniture is designed with attention to detail and executed with precision, whether it's the fireplace, bookshelves in the living room, butterfly doors leading to the guest bedrooms, kitchen furniture (with its floating island apron ) bathroom cabinetry or the wooden shutters and the bed of the master bedroom. The same care applies to exterior wall finishes of torrefied wood, cement board, Corten steel and white oak paneling which penetrate the interior. Likewise, continuity of horizontal surfaces in concrete, limestone and slate also help to blur the boundaries between outside and inside.

T HOUSE, was designed with state of the art technical specifications and is certified Novoclimat. A geothermal climate control system has reduced dependency for energy resources in a rural setting. Fenestration was applied as a function of climate and orientation to ensure the comfort of each space in winter as well as in summer. Vis-à-vis operable windows provide natural cross ventilation. To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just enough to protect the lobby from overheating in the summer while allowing winter rays to penetrate and bring solar gain. Concrete and natural stone flooring, preserve freshness in summer; exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they provide ideal comfort during the cold seasons.

Technical Information:

Project Name:
T House
Location: Sutton, Quebec, Canada
Clients Name: Not available - Owners encourage the use of Quebec made products, furniture and art.
Architects / designers: Natalie Dionne Architecture
Design team: Natalie Dionne and Martin Laneuville
Contributors: Claude Lafrance and Marie -Andrée Larivière
Structural Engineering: Alain Mousseau -Calculatec consulting engineers Inc.
Landscape Horticulturist: Jocelyn Lussier Topia Garden Solutions
Green Building Consultant: Jean -Philippe Beaulieu, engineer synAIRgis
General Contractor: Roger Elijah
Cabinetmaker: Stéphane Bilodeau
Furniture:
Couch and Recamier – living room: Périphère
Wooden chairs - dining room and living room: Olivier Desrochers
Bed - main bedroom: Natalie Dionne
Red painting – living room: Carole Bernier
Other tables: Gilles Carle, Hélène Goulet and Villalonga
Lighting: Systémalux
Red lamp - dining room: ISAMU
Surface area: 300 square feet/3230 square meters
Date of completion of project: March 2013
Photographer: Marc Cramer

- 30 -


Media contact
Press kit | 635-05 - Press release | T HOUSE - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Natalie Dionne Architecture
Photo credit: Natalie Dionne Architecture
Download
Very High-resolution image
11.0 x 17.0
300dpi
Press kit | 635-05 - Press release | T HOUSE - NDA Natalie Dionne Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Natalie Dionne Architecture
Photo credit: Natalie Dionne Architecture
Download
Very High-resolution image
11.0 x 17.0
300dpi