EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2388-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE

LESS - Urban amplifier

Paris, France

AAVP ARCHITECTURE

Public housing, a gymnasium, dance hall. Passage Delessert, Paris 10ème arrondissement     


Paris, France, 2017-04-24 -

In 1891 the city of Paris registered this 100-meter passageway, open two years prior on the property of sieur Delessert, between the Rue Pierre Dupont and the Quai de Valmy. On the eastern end lies the Canal Saint-Martin, today an area for strolling and recreation, but in that period a thoroughfare leading to the Bassin de la Villette, the fourth largest industrial port after Marseille, Le Havre and Bordeaux.

The activity of the port was intense and traces of it persist in some of the enormous industrial buildings, i.e., the Cité Clémentel, the former power station for the Compagnie d’Air Comprimé, among other more discreet buildings facing the street. 

The intervention embraces the context as a blend of populations, memories, and activities along with a wide variety of building types in a single area. The operation includes a gymnasium, sold off plan to the city of Paris, where 69 units of social housing are located. This intervention seeks first to achieve a hybridization of the grand industrial scale found in the area with the private scale of the housing unit. The building stands along the Delessert passageway, forming the angle of the two streets before turning back toward the rue Pierre Dupont with the use of a loggia motif on five levels built in larch wood, without there being any intention of erasing or diminishing its presence or hiding the major changes brought on by its arrival on this empty lot of the neighborhood, a bucolic vacant space long occupied by a prefabricated structure and an inflatable structure housing abandoned tennis courts.

 

It has been difficult for the neighborhood to bid farewell to this last little piece of the country in Paris, and the densification of an open space explains the group lawsuit brought against the project by 180 neighbors recorded during the waiting period for the building permit. This densification nevertheless includes a diversification of the program that benefits the entire neighborhood, and an obligation of a mixed-use facility registered with the Local Planning Program (PLU). Located along the Passage Delessert in a volume partially underground, the facility generates constraints that have given the project its specific nature. Most of the housing units stand above the structure of the gymnasium, which is a series of arcades spanning a distance of more than 20 meters, whose beams form the steel plates for the first level of housing, and determine the framework for the upper-level load bearing walls. A vertical fracture separates the first gymnasium/housing complex from a smaller parcel, which is comprised of housing units in the upper stories as well as a series of technical areas on the ground floor: guardian reception, diverse storage areas, access to parking garage, etc.

 

Access to each housing unit is an individual promenade that starts in the main hall, open to the semi-private garden, according to a layout inspired by the ones often found in Parisian apartment buildings dating from the 1960s and 70s―the golden age for such constructions. Marble laid out in a herringbone pattern welcomes visitors and occupants, in an expression of the desire to offer a level of quality in the social housing sector usually reserved for upscale housing programs. The utilization of raw materials in most of the circulations made it possible to make occasional use of symbolically luxurious materials, just as durable as stone but without the premium to pay. Once beyond the entry hall, occupants access their apartments by taking a long passageway placed five meters out from the back façades. The final threshold, a short individual footbridge will provide access to a housing unit, always with a shotgun floor plan, and a landscaped terrace placed over the base formed by the gymnasium, for all the apartments on the building’s second level. The superstructure of metal passageways is a landscape in itself in the heart of the city block, a floating balcony overlooking a garden designed by Atelier Roberta. Each housing unit is appointed with an individual loggia, whose variable depth is calculated to allow occupants their legitimate degree of privacy. On the ground floor, metal mesh filters the light to avoid disturbing the practice of sports, reduced to the exposure of sports practitioners and dancers to the view of passersby.

 

The many loggias, passageways, footbridges, stairs, and garden buffer areas take privacy into account yet increase the occasions for transparency and visual porosity throughout, taking the risk of going against a contemporary desire for new buildings to totally isolate occupants from the each other’s view. Access to the half-buried rooms is enhanced and facilitated by a central stairway fully transparent in all four cardinal directions. The people living in the terrace houses become a kind of show, unfolding as the occupant strolls along his path, literally thrown into the multiple worlds of the rear courtyards and smaller courtyards filled with the rustling of diverse destinies.

 

Drawing inspiration more from the picturesque domestic passageways and footbridges of Jacques Tati’s film “Mon Oncle”, and from ambiances like the one in Alfred Hitchcock’s “Rear Window”, the building is intended as much as a machine for living as a machine for viewing. Street, city, passersby, the heart of the city block, neighbors, everything is alternately veiled and unveiled as one moves about the site, and with these fleeting visions come increased opportunities for encounters, enhancing the diversity and energy that generate the best aspects of living in a metropolis.


About AAVP ARCHITECTURE

Born in the summer of 1969, last academic degree earned in 1995 at the UPA-Paris La Villette, Vincent Parreira settles his office AAVP architecture in Paris in 2000. Then architecture becomes for him a acquisition tool, a support for expression, for cultural and social involvement, for political participation, always without compromise. From the memory of places, from territory complexity and beauty, to people’s life practicing architecture can’t be done without love and rage. 

He received a mention for the Equerre d'Argent Award in 2011 for the school group of Saint-Denis in France (93). In 2012, he was nominated of the same award for the Eco commercial Park ATOLL in Angers. For the Cultural centre L'ATELIER in Gournay-en-Bray, he was the Architecture and Urbanism of Haute-Normandie Award Winner. 

 

More recently, he has been awarded ArchiDesignClub Awards 2016 in the mixed use category, for the LESS project in Paris of public housing and sport equipment, for which he also received a mention at the Equerre d'Argent Award 2016. 

 

LESS

10, Passage Delessert Paris 10ème 

ICF La Sablière et La Ville de Paris 

Vincent Parreira, Marie Brodin, Nicolas Fontaine-Descambres, Lara Ferrer 

EVP ( Structure), LOUIS CHOULET (Fluids),

BMF (Economics), OASIIS (HQE), ATELIER ROBERTA (Paysagist), ALTIA ( Acoustician) 

Public housing and sports equipments  

15,1 M€ 

May 2016

© Luc Boegly 

- 30 -


Media contact
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - View from the Saint-Martin Canal  - Photo credit: © Luc Boegly
View from the Saint-Martin Canal 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Low-resolution image
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Façade on the corner Passage Delessert and Dupont Street  - Photo credit: © Luc Boegly
Façade on the corner Passage Delessert and Dupont Street 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
12.73 x 17.47
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Frontage from Dupont Street  - Photo credit: © Luc Boegly
Frontage from Dupont Street 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
18.62 x 12.49
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture -  Façade by night  - Photo credit: © Luc Boegly
Façade by night 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
19.07 x 12.36
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Façade detail - Photo credit: © Luc Boegly
Façade detail
Photo credit: © Luc Boegly
Download
High-resolution image
10.26 x 15.3
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Façade on the corner Passage Delessert and Dupont Street  - Photo credit: © Luc Boegly
Façade on the corner Passage Delessert and Dupont Street 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
23.15 x 12.72
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Facade and balconies details  - Photo credit:  © Pierre L'Excellent 
Facade and balconies details 
Photo credit: © Pierre L'Excellent 
Download
Medium-resolution image
3.56 x 5.33
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture -  Walkways from the garden - Photo credit: © Luc Boegly
Walkways from the garden
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
19.22 x 18.66
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture -  Internal view - Duplex  - Photo credit: © Luc Boegly
Internal view - Duplex
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture -  Internal view - Duplex  - Photo credit: © Luc Boegly
Internal view - Duplex
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
12.8 x 17.15
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Balconies details   - Photo credit: © Luc Boegly
Balconies details  
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Medium-resolution image
6.23 x 3.04
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Balconies details   - Photo credit: © Luc Boegly
Balconies details  
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Low-resolution image
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture -  Walkways by night   - Photo credit: © Luc Boegly
Walkways by night 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
12.8 x 18.26
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture - Gymnasium - Photo credit: © Pierre L'Excellent 
Gymnasium
Photo credit: © Pierre L'Excellent 
Download
Medium-resolution image
5.33 x 3.0
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture -  Gymnasium entrance   - Photo credit: © Luc Boegly
Gymnasium entrance 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
18.98 x 20.04
300dpi
Press kit | 2388-01 - Press release | LESS - Urban amplifier - AAVP ARCHITECTURE - Residential Architecture -  Dance studio  - Photo credit: © Luc Boegly
Dance studio 
Photo credit: © Luc Boegly
Download
Very High-resolution image
19.2 x 17.4
300dpi