EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2339-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al

PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award

Amsterdam, Netherlands

FRANTZEN et al

Amsterdam, Netherlands, 2017-01-25 -

Patch22, designed by FRANTZEN et al, was awarded the WAN 2016 residential award on January 10th 2017 and was also given a Green Award a day earlier. In December the project was runner-up to the Amsterdam Zuiderkerk award for the best housing project of 2016 while in November Patch22 was runner-up for the ARC2016 innovation awards.

 

Patch22 is the highest wooden apartment building of the Netherlands

Patch22 is not only clad with a wooden façade but has a 30m high wooden load bearing structure in which the wooden columns, wooden beams and wooden walls remain visible in the interiors of the apartments. Fire regulations were met with by simply enlarging all the wood dimensions. In case of fire the outer layer of wood can burn up and will protect the structurally necessary wood by charring for up to 120 minutes. It is the first apartment building in the Netherlands to use this approach and therefore to make it possible to experience the atmospheric qualities of wood in a high-rise building.

 

Patch22 has very flexible apartment layouts

The apartments, totally empty when sold, have a flexible layout by using hollow floors in which the installations can be adjusted as desired. Owners can install their own installations and pipes by easily removing the top layer of the floors. This way the owners can design and realise their own floor plans and even adjust them over the years. By negotiating a new kind of land lease contract with the city of Amsterdam it is made possible to change the function of the total building from housing to offices whenever this might be needed in future circumstances. The high ceiling height of 3,5 m net is not only spacious for the current owners but anticipates on different future uses.

 

Patch22 is the result of an innovative tender procedure

In 2009 Lemniskade Projects won the Sustainability Tender Amsterdam Buiksloterham with their proposal Patch22. The tendering procedure was innovative because the proposals were judged on sustainability aspects instead of financial bids. The energy-neutral building provides its own energy by a large amount of solar panels on the roof and is heated by a C02 neutral heating system that uses ”Pellets” (compressed wood) as fuel. The abundant use of wood helps to store as much CO2 as possible in the structure of the building. The name Patch22 refers to Catch22, but with a positive approach to closed circularity in materials and energy consumption.

 

Patch22 was developed by the architect himself

FRANTZEN et al architects and H20 installation consultancy & building management have jointly established Lemniskade Projects to realize Patch22 at their own expense and risk without the intervention of a traditional development company. Lemniskade Projects recently acquired the neighbouring plot and developed a new project called Top-Up. This will also become a 30m high wooden apartment building on top of an existing concrete structure. It is scheduled to break ground in june 2017.


Technical Sheet
Project: Patch22
Location: Johan van Hasseltkade 202-306, 1032 LP Amsterdam
Design: 2009-2014
Completed: 2016

Architect: FRANTZEN et al, Amsterdam, project team: Tom Frantzen, Karel van Eijken, Laura Reinders
Client: Lemniskade Projects, Amsterdam (Tom Frantzen and Claus Oussoren)

MEP consultant: H20 installation consultancy & building management

Building management: H20 installation consultancy & building management

Structural engineer: Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
Contractor: Hillen and Roosen, Amsterdam

budget (building costs): €6.400.000

Area: 5400 m2

Photo credits: Luuk Kramer


About FRANTZEN et al / Tom Frantzen:

Biography 

Tom Frantzen (*1971; director FRANTZEN et al architecten / Lemniskade )

 

Tom Frantzen started his career as an independent architect shortly after graduating Cum Laude at the Technical University of Eindhoven in 1995. Since then his office won several competitions and completed a number of high quality buildings. In 2009 Tom founded “Lemniskade project development” together with building-manager Claus Oussoren to develop architectural projects from initiative to completion as an architect-developer. Tom is also member of several advisory boards and lectures regularly at Academies of Architecture in the Netherlands.

Linkedin: https://nl.linkedin.com/in/tomfrantzen

- 30 -


Media contact
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - South facade with wooden beams and trusses in front of 2,7 m deep loggias<br> - Photo credit: Luuk Kramer
South facade with wooden beams and trusses in front of 2,7 m deep loggias
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - The loggias are enclosed with fold away single glass sheets to create wintergardens<br> - Photo credit: Luuk Kramer
The loggias are enclosed with fold away single glass sheets to create wintergardens
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - South west view<br> - Photo credit: Luuk Kramer
South west view
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - North west view. The loggias in the north facade serve as a sound barrier<br> - Photo credit: Luuk Kramer
North west view. The loggias in the north facade serve as a sound barrier
Photo credit: Luuk Kramer
Download
Medium-resolution image
7.87 x 9.93
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - The apartments are empty when handed over to the owner, they build the interiors themselves<br> - Photo credit: Luuk Kramer
The apartments are empty when handed over to the owner, they build the interiors themselves
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - apartment 5: a completely open floorplan appartment with a minimum of walls to maximise the loft feel and to minimalise construction costs. - Photo credit: Luuk Kramer<br>
apartment 5: a completely open floorplan appartment with a minimum of walls to maximise the loft feel and to minimalise construction costs.
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - apartment  5: a completely open floorplan appartment with a minimum of walls to  maximise the loft feel and to minimalise construction costs. - Photo credit: Luuk Kramer<br>
apartment 5: a completely open floorplan appartment with a minimum of walls to maximise the loft feel and to minimalise construction costs.
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - apartment 9: an open floorplan appartment for a family with to teenage doughters. The structural wooden wall of the west facade is present in the complete space.<br> - Photo credit: Luuk Kramer<br>
apartment 9: an open floorplan appartment for a family with to teenage doughters. The structural wooden wall of the west facade is present in the complete space.
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - apartment 19: The 18m wide glass facade can be felt hroughout the entire apartment offering a majestic view on the old city centre of Amsterdam.<br> - Photo credit: Luuk Kramer<br>
apartment 19: The 18m wide glass facade can be felt hroughout the entire apartment offering a majestic view on the old city centre of Amsterdam.
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - apartment  19: An open floorplan on the top floor of the building is combined with  cellular sleeping rooms for the two children and a guestroom.<br> - Photo credit: Luuk Kramer<br>
apartment 19: An open floorplan on the top floor of the building is combined with cellular sleeping rooms for the two children and a guestroom.
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
7.87 x 11.81
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - apartment  19: An open floorplan on the top floor of the building is combined with  cellular sleeping rooms for the two children and a guestroom. - Photo credit: Luuk Kramer<br>
apartment 19: An open floorplan on the top floor of the building is combined with cellular sleeping rooms for the two children and a guestroom.
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
7.87 x 11.81
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - The loggia balconies on the south side of the buidling are 2 to 2,4m wide offering the posibilitie of using it as a real extension to the interior. Several owners have installed bathtubs on the balconies. Due to the extra slide away single glass sheet windscreens the climate on these loggia balconies is always more moderate than outside conditions. - Photo credit: Luuk Kramer<br>
The loggia balconies on the south side of the buidling are 2 to 2,4m wide offering the posibilitie of using it as a real extension to the interior. Several owners have installed bathtubs on the balconies. Due to the extra slide away single glass sheet windscreens the climate on these loggia balconies is always more moderate than outside conditions.
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - South west view<br> - Photo credit: Luuk Kramer<br>
South west view
Photo credit: Luuk Kramer
Download
High-resolution image
11.81 x 7.87
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture - In Patch22, ‘sustainability’ is achieved through energy efficiency, the use of renewable materials and great flexibility in the floor plan layout options. The 2009 design for Patch22 had a GPR score (a Dutch governmental Benchmark score) for sustainability of 8.9 and an EPC for energy efficiency of 0.2. The roof is entirely covered with PV panels, making the building&nbsp; energy-neutral. Rainwater is collected and reused in a grey water system. Heat is generated using CO2-neutral pellet stoves that use compressed waste wood from the timber industry as fuel. - Photo credit: FRANTZEN et al<br>
In Patch22, ‘sustainability’ is achieved through energy efficiency, the use of renewable materials and great flexibility in the floor plan layout options. The 2009 design for Patch22 had a GPR score (a Dutch governmental Benchmark score) for sustainability of 8.9 and an EPC for energy efficiency of 0.2. The roof is entirely covered with PV panels, making the building  energy-neutral. Rainwater is collected and reused in a grey water system. Heat is generated using CO2-neutral pellet stoves that use compressed waste wood from the timber industry as fuel.
Photo credit: FRANTZEN et al
Download
Medium-resolution image
8.63 x 9.15
300dpi
Press kit | 2339-01 - Press release | PATCH22, a Highrise in Wood, Wins the WAN 2016 Residential Award - FRANTZEN et al - Residential Architecture -  The high-rise section of the 5400m2 building can be converted from  commercial space into residential space and vice versa without any  changes<br>being needed to the structure. The storeys, which shift in  and out in a playful manner, can be used as large loft apartments of up  to 540m2 with<br>huge balconies, as up to eight smaller apartments or as  open office space covering the entire floor thanks to the lack of  structural division walls,<br>the generous storey height of 4m and the  high floor load of 4kN. Apartments can be subdivided or merged, and the  division into apartments will<br>remain flexible in the future.  - Photo credit: FRANTZEN et al<br>
The high-rise section of the 5400m2 building can be converted from commercial space into residential space and vice versa without any changes
being needed to the structure. The storeys, which shift in and out in a playful manner, can be used as large loft apartments of up to 540m2 with
huge balconies, as up to eight smaller apartments or as open office space covering the entire floor thanks to the lack of structural division walls,
the generous storey height of 4m and the high floor load of 4kN. Apartments can be subdivided or merged, and the division into apartments will
remain flexible in the future.
Photo credit: FRANTZEN et al
Download
Medium-resolution image
10.19 x 3.59
300dpi