EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2216-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects

The Three Cusps Chalet

Braga, Portugal

Tiago do Vale Architects

A Minimalist Refurbishment


Braga, Portugal, 2016-10-24 -

Recent winner in the American Architecture Prize, the Three Cusps Chalet is a very peculiar building, documenting this region’s history and diaspora, and combining typical 19th century Portuguese architecture and urban design with an unexpected alpine influence. This influence was brought by an historic wave of rich Portuguese returning from Brazil in the eighteen hundreds (significantly influenced by central-europeans building Brazil’s second industrial revolution). 


Conceived as an annex serving the small palace by its side and siting at the heart of both the roman and medieval walls of Braga, this is a particularly sunny building with two fronts, one facing the street at West and another one facing a delightful, qualified block interior plaza at East, enjoying natural light all day long.


The building's identity had been lost in 120 years of small unqualified interventions, over-compartmenting it, closing it to the street and to the light.


Its façade was equally adulterated: modern aluminum window frames and exterior shade head boxes changed the openings’ stereotomy, the building’s scale and detail, and disrupted the original sense of the street.


The goal of this design was to clarify the building's spaces and functions, returning it to its original image, constructive techniques and (mainly habitational) program, while simultaneously making it fit for today's way of living, giving it back to the city and potentially constituting a model for future rehabilitation projects in the neighborhood.


The façade was restored to its original glory, reinstating the original wooden window frames and preserving the delightfully decorated eave.


The interior recuperated the original spacial and functional distribution, wooden floors and ceiling structures and the original staircase, while introducing Portuguese Estremoz marble on the wet areas and ground-floor.


The program asked for the cohabitation of a work studio and a home program. 


A 1,5 m height difference between the street and the block's interior plaza allowed to place the working area on the ground level, turning it westward and relating it to the street. This façade is bathed with the afternoon light.


The domestic program relates with the interior plaza and the morning light. The interior plaza is punctuated by several orange trees: these provide a delicious shadow during the summer and display a beautiful show during winter, covered with bright fruits.


Given the reduced area of the building, the original strategy of hierarchizing spaces by floor was followed. The stairs are narrower with each flight of steps, informing the changing nature of the spaces it connects.


The staircase geometry efficiently filters the visual relations between both programs while still allowing for natural light to seep down from the upper levels.


The first floor was kept for the social program of the house. Refusing the natural tendency for compartmentalizing, the staircase was allowed to define the perimeters of the kitchen and living room, creating an open floor with natural light all day long. Light enters from the kitchen in the morning, from the staircase's skylight and from the living room in the afternoon.


Climbing the last narrow flight of stairs we reach the sleeping quarters where the protagonist is the roof, whose structure was kept apparent, though painted white. On the other side of the staircase there's a clothing room, backed by a bathroom.


The white color is methodically repeated on walls, ceilings, carpentry and marble. The clothing room is the surprise at the top of the building. Both the floor and roof structure appear in their natural colors, surrounded by closet doors constructed in the same material. It reads as a small wooden box, a counterpoint to the home's white box and to the marble box of the bathroom.


Quotations

Tiago do Vale


"At it most basic, our option was to reclaim the original intent and conditions of the building but with the (fundamental) subtlety of providing an added something beyond a blind restoration. Something that could return the building to a function, to a use (whereby people could inhabit it and live a life of genuine quality), to present day, to the street, to the city, and with enough flexibility to keep it going for an extra 120 years.

This is a delicate matter, though, as function, use, people, streets, cities are all things that relentlessly, unforgivingly, keep changing the way they relate with their built surroundings."


About the Architect

Curator of the “Mesturas II, International Architecture Encounters Galicia-Portugal” in 2016 (Portugal).

Curator of the “Mesturas, International Architecture Encounters Galicia-Portugal” in 2015 (Spain).

Curator of the “urban Dialogues, International Architecture Congress” in 2014 (Portugal).


Published throughout the world, Tiago do Vale gives lectures on architecture, urban planning and rehabilitation. 


His work has been exhibited both in Portugal and abroad.


Awards
Bronze Winner in the American Architecture Prize 2016

Winner in the 2015 A+ Awards

Winner of the Professor Joaquim Veríssimo Serrão Award 2015 of the Portuguese History Academy (collaboration)

Selected for the National Award for Wood Architecture 2015

Winner in the 2014 Building of the Year Awards

First Honorable Mention IHRU 2014 Award

Shortlisted for the National Urban Rehabilitation Award 2014

Shortlisted for the Construir Awards 2014

Shortlisted for the Rehabilitation in Construction Awards 2014

- 30 -


Media contact
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Back Interior Plaza - Photo credit: João Morgado
Back Interior Plaza
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
18.64 x 12.44
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Ground Floor Office - Photo credit: João Morgado
Ground Floor Office
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
18.44 x 12.3
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Staircase facing Living Room - Photo credit: João Morgado
Staircase facing Living Room
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
12.36 x 18.54
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Staircase facing Kitchen - Photo credit: João Morgado
Staircase facing Kitchen
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
18.72 x 12.48
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Kitchen facing Interior Plaza - Photo credit: João Morgado
Kitchen facing Interior Plaza
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
18.67 x 12.45
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Kitchen facing Living Room - Photo credit: João Morgado
Kitchen facing Living Room
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
18.72 x 12.48
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Bedroom over Living Room - Photo credit: João Morgado
Bedroom over Living Room
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
12.34 x 18.51
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Dressing Room facing Bedroom - Photo credit: João Morgado
Dressing Room facing Bedroom
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
12.24 x 18.36
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Dressing Room - Photo credit: João Morgado
Dressing Room
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
18.53 x 12.35
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Dressing Room - Photo credit: João Morgado
Dressing Room
Photo credit: João Morgado
Download
Very High-resolution image
18.53 x 12.35
300dpi
Press kit | 2216-01 - Press release | The Three Cusps Chalet - Tiago do Vale Architects - Residential Architecture - Longitudinal Sections<br> - Photo credit:  Tiago do Vale Architects
Longitudinal Sections
Photo credit: Tiago do Vale Architects
Download
High-resolution image
14.14 x 10.0
300dpi