EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2182-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Garden Void House - Alva Roy Architects 
A v2com exclusive

Garden Void House

Toronto, Canada

Alva Roy Architects 

Single Family residence


Toronto, Canada, 2016-08-12 -

Garden Void is a single family two story house, including five bedrooms, basement home office, living/dining and kitchen/family room and an enclosed garage space of approximately 4000 sf in total.


Meet the Garden Void House

From the outside in, is crafted with natural yet refined honest building materials, and strong contrast of large and very narrow windows, causes anyone who drives by to slow down and enjoy the view.

From the inside out, people enjoy a beautiful oasis filled with emotion and positivity, while maintaining their privacy.


Garden-Void and Quite Core

The oasis is centered on Garden, which begins unconventionally on the basement level and torpedoes up through the void space of the house. The contrasting windows play a crucial role in supporting the growth of the home, lighting it up brilliantly during the day and allowing just the right amount of light glow into the house. This house was designed not just for a family to function, but for them to live and grow.


This home tailors a complex relationship of mass-to-void by interconnecting the Garden from the basement to the second floor through a Void.” The Void shares an internal journey through the building”.  The white Interior surfaces feel an incredible mobile shadow from the diamond screen wall while the sun position changed throughout the day in all seasons.

This combination gives the home an emotional quite core while encouraging a smooth circulation of everyday family activities.


By defining the courtyard at the lower level, a Garden core at the middle, and the placement of not so private spaces (i.e., the office and garage, which are at street level), the project supports the notion of “quite” and the residence enable to fight against the noise of the city. As you come in, you have to start to believe differently and more quietly.


Sustainability - Light and Heat Control

Stick on solar panel is too often a result when ordinary architecture with some tweaks strives for “green” buildings. But Garden void House and his architect Alva Roy applied their smarts to creating truly sustainable building that respond intelligently to its climate and site and that challenge caused the development of new, mesmerizing, livable architecture in Toronto. One of the important components of Garden Void House was to generate the specified amount of natural light and visibility to ensure the interior spaces remain bright while maintaining a sense of privacy. To do this, horizontal narrow windows designed on the west, faced to the street side and create a sense of privacy while harvest natural light thought out the day and control glare and heat along the long west face of the building. Two large openings located at the same side beside the “Garden Core” brings just the right amount of light to the lower level through the Garden Void and evokes positive emotional responses from the client and his family who lived in.

Excessive heat that might be generated by large skylight or “stack effect” has been avoided by offsetting the skylight at the higher floor level with combination of an opening whose play a role of a natural ventilation between the voids at the second floor.


Detailing 

With attention to detail, powerful box-like forms, and using of honest materials like natural stones and wood, Garden Void House creates an unexpected building.

   

Building placement

This infill residential project is located in North York, a traditional Toronto neighborhood. It occupies a corner lot with its north and west façade setbacks enjoying natural daylight throughout all seasons.

 

The house is set at right angle to a stream with adequate setbacks, in part to avoid obstructing neighbor’s view. The living area oriented to the south and its view toward the natural setting is assured by an 8-meter long window placed at the south side of the building.


Interior design follows the geometric alignments of the overall plan, making for a variety of spaces and views beyond what the basic rectangular plan might suggest.


Bedrooms placement (children’s bedrooms facing north and parent’s bedroom facing south) meets one aspect of the original brief that the clients wished to have separate area for themselves and children on the second floor.


Elevation drawings of the house show how it sits on its own site, with straightforward lines, and a play of expansive and narrow window designed to capture the passerby’s attention and engage with the surrounding residential neighborhood.

 

The Garden Void House was built to marry the architectural design and vision with the functionality requirements outlined by client. As a result, we created a modern home that dedicated to the client’s desires while adding a spiritual feeling to the space through interior gardening and an exterior green courtyard at the basement level. Both Gardens transforms the traditional sense of what a garden is, no longer the surrounding, but the center of the home and the house surrounded the garden.

Most people look at a basement as a very dark space to watch movies, for gym, for a spare bedroom. In this house, we leveraged the basement as the function for Garden Void. Signifying life, growth and new beginnings. 


About Alva Roy Architects

Alva Roy Architects recognized as a Canadian design practice and registered architectural firm in Toronto, Ontario. Alva Roy is member of Royal Architectural Institute of Canada, Ontario Association of Architects and Toronto Society of Architect.    He consistently pushes the boundaries of architecture and interior design with over 15 years of experience with extensive experience in designing building with a broad portfolio of project types, ranging from an exhibition booth to interior design; single residential to town houses and low rise building; and large scale commercial.

 

Alva Roy Architects commitment to design excellent and creating a spiritual space, beside respect to using of honest building material and detailing resulted in numerous architectural and design awards and the publication of his work locally and internationally.




- 30 -


Media contact
  • Alva Roy Architects
  • Alva Roy  Architect of record
  • alva@alvaroy.ca
  • (1) 416 833 2552
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture - Garden Void House- Exterior View from North-West  - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Exterior View from North-West 
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
19.63 x 15.75
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture - Garden Void House- Exterior View from North-West  - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Exterior View from North-West 
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
15.75 x 21.58
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House- Exterior View from West  - With attention to detail, powerful box-like forms, and using of honest materials such as natural stones and wood, Garden Void House creates an unexpected building.  - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Exterior View from West  - With attention to detail, powerful box-like forms, and using of honest materials such as natural stones and wood, Garden Void House creates an unexpected building. 
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
15.35 x 20.88
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House- Exterior View from West side. Elevation shows how it sits on its own site, with straightforward lines, and a play of expansive and narrow window designed to capture the "right" amount of natural light while maintain the sense of privacy.  - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Exterior View from West side. Elevation shows how it sits on its own site, with straightforward lines, and a play of expansive and narrow window designed to capture the "right" amount of natural light while maintain the sense of privacy. 
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
17.72 x 13.39
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House- Exterior View from South-West   - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Exterior View from South-West 
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
24.05 x 18.04
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture - Garden Void House- Interior View from main Floor. This home tailors a complex relationship of mass-to-void by interconnecting the Garden from the basement to the second floor through a Void.” The Void shares an internal journey through the building”.   - Photo credit: Navid Aali
Garden Void House- Interior View from main Floor. This home tailors a complex relationship of mass-to-void by interconnecting the Garden from the basement to the second floor through a Void.” The Void shares an internal journey through the building”.  
Photo credit: Navid Aali
Download
Medium-resolution image
7.67 x 5.11
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture - Garden Void House- Interior View from main floor, Living Room - Photo credit: Navid Aali
Garden Void House- Interior View from main floor, Living Room
Photo credit: Navid Aali
Download
Medium-resolution image
6.68 x 5.11
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture - Garden Void House- Interior View from main floor, Kitchen and Family room - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Interior View from main floor, Kitchen and Family room
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
32.11 x 15.31
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture - Garden Void House- Interior View from main floor to second floor, Living and Dining room - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Interior View from main floor to second floor, Living and Dining room
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
17.72 x 21.1
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House- Basement inspiration. Garden Void House specifies growth and new beginning by leveraging the basement as the foundation for the project; this coupled with the walkout courtyard and large glazing that cause of bringing significant natural light into the basement and blur the line between indoor and outdoor. This approach gives a new meaning of life to the house and creates a new dimension for everyday activities.  - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Basement inspiration. Garden Void House specifies growth and new beginning by leveraging the basement as the foundation for the project; this coupled with the walkout courtyard and large glazing that cause of bringing significant natural light into the basement and blur the line between indoor and outdoor. This approach gives a new meaning of life to the house and creates a new dimension for everyday activities. 
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
22.64 x 18.15
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House- Interior View from second floor bridge. Excessive heat that might be generated by large skylight or “stack effect” has been avoided by offsetting the skylight at the higher floor level with combination of an opening whose play a role of a natural ventilation between the voids at the second floor.  - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Interior View from second floor bridge. Excessive heat that might be generated by large skylight or “stack effect” has been avoided by offsetting the skylight at the higher floor level with combination of an opening whose play a role of a natural ventilation between the voids at the second floor. 
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
19.69 x 18.79
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture - Garden Void House- Interior View from second floor Bathroom - Photo credit: Tom Arban
Garden Void House- Interior View from second floor Bathroom
Photo credit: Tom Arban
Download
Very High-resolution image
18.72 x 15.31
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House- Interior View from second floor master closet and bathroom  - Photo credit: Navid Aali
Garden Void House- Interior View from second floor master closet and bathroom
Photo credit: Navid Aali
Download
Medium-resolution image
7.67 x 5.11
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House-Floor Plans. The house is set at right angle to a stream with adequate setbacks, in part to avoid obstructing neighbor’s view. The living area oriented to the south and its view toward the natural setting is assured by an 8-meter long window placed at the south side of the building. Interior design follows the geometric alignments of the overall plan, making for a variety of spaces and views beyond what the basic rectangular plan might suggest.Bedrooms placement (children’s bedrooms facing north and parent’s bedroom facing south) meets one aspect of the original brief that the clients wished to have separate area for themselves and children on the second floor.  - Photo credit:  Alva Roy Architects
Garden Void House-Floor Plans. The house is set at right angle to a stream with adequate setbacks, in part to avoid obstructing neighbor’s view. The living area oriented to the south and its view toward the natural setting is assured by an 8-meter long window placed at the south side of the building. Interior design follows the geometric alignments of the overall plan, making for a variety of spaces and views beyond what the basic rectangular plan might suggest.Bedrooms placement (children’s bedrooms facing north and parent’s bedroom facing south) meets one aspect of the original brief that the clients wished to have separate area for themselves and children on the second floor. 
Photo credit: Alva Roy Architects
Download
Very High-resolution image
75.0 x 50.0
300dpi
Press kit | 2182-01 - Press release | Garden Void House - Alva Roy Architects  - Residential Architecture -  Garden Void House- Section. Garden Void House was to generate the specified amount of natural light and visibility to ensure the interior spaces remain bright while maintaining a sense of privacy. To do this, horizontal narrow windows designed on the west, faced to the street side and create a sense of privacy while harvest natural light thought out the day and control glare and heat along the long west face of the building. Two large openings located at the same side beside the “Garden Core” brings just the right amount of light to the lower level through the Garden Void and evokes positive emotional responses from the client and his family who lived in.  - Photo credit: Alva Roy Architects 
Garden Void House- Section. Garden Void House was to generate the specified amount of natural light and visibility to ensure the interior spaces remain bright while maintaining a sense of privacy. To do this, horizontal narrow windows designed on the west, faced to the street side and create a sense of privacy while harvest natural light thought out the day and control glare and heat along the long west face of the building. Two large openings located at the same side beside the “Garden Core” brings just the right amount of light to the lower level through the Garden Void and evokes positive emotional responses from the client and his family who lived in.
Photo credit: Alva Roy Architects 
Download
Very High-resolution image
41.96 x 18.93
300dpi