EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1825-04
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - ColiRoma CientoVeinteOcho - Arqmov Workshop

ColiRoma CientoVeinteOcho

Ciudad de México, Mexico

Arqmov Workshop

Villa de Cos, Mexico, 2016-10-24 -

This project is part of the urban fabric of the Colonia Roma Norte in Mexico City. The district’s features and use of public space offers a unique perspective on progressive neighborhood living within the city, and as such, reflects contemporary society, where life and living happens not only in our private spaces but also in our nearby public spaces. Activities, like those of the Condesa-Roma Cultural Corridor, generate vibrant personal relationships with neighbors that allow for living together in the public space. This is how the concept of livable space and lifestyle has a direct impact on this residential project.

 

The building is configured using conceptual elements of public-private space. First of all, the building and its urban setting lead to spatial permeability between the two through an “urban pit stop”. This is a flexible space of public-private interrelationships, located a half-level below the sidewalk, that can become a gallery, forum or place for interacting during the Cultural Corridor, etc. It can also be a common area for building residents, turning into an exclusive space for gatherings if required, allowing for flexibility in use and reaffirming the impact of neighborhood living on the area. Additionally, a public bench is built around an existing tree outside the main façade, where bicycles can be parked or where pets and people can sit and mingle freely.

 

On the other hand, from a residential perspective, the building consists of 8 apartments, 2 town houses, 2 penthouses, a roof garden and 2 subterranean parking levels. The apartments have a linear spatial configuration, generating a sequence of interior cubes of light and natural ventilation across their inner walls. This affords street views and views toward the inside and back cubes, which produce spatial transitions along the linear path of the apartment, exposing light, shade and indoor and outdoor environments. There is an apartment on the first level configured as a studio-loft. Another of the apartments on the fourth level plays with the open space by preserving the living room-dining room as an open terrace of double height, and the top of an existing tree relates spatially as an element of nature. The townhouses and penthouses have two levels, two overlook the street and two overlook the rear light and ventilation cubes, maintaining the spatial transition and revealing the indoor and outdoor environments. The roof garden has 6 private areas and a spa in the common area, encouraging and facilitating interaction among neighbors.

 

The balconies and the spatial configuration of the apartments are visible from the main façade. In the center are the 2-storey blocks. The studio-loft appears as a pewter cube with urban phrases, which calls attention to the vehicle and pedestrian access. At the top, a 2-storey cube with pewter details highlights the apartment with the open terrace. The existing tree and the public bench also interrelate well. Everything is a communication of components and elements, permeability of spaces, interaction of public and private use.

 

The overall finishes are exposed: the structure is based on metal columns that are painted black, with exposed intermediate floors made of corrugated metal; the flat slab support system uses reinforced concrete which holds an exposed concrete ceiling; the general interior installations are exposed, except for the service areas, the window frames are black aluminum with clear glass. The main façade has pewter details and sliding panels of perforated laminate.

- 30 -


Media contact
Press kit | 1825-04 - Press release | ColiRoma CientoVeinteOcho - Arqmov Workshop - Residential Architecture - Main Facade<br> - Photo credit: Rafael Gamo
Main Facade
Photo credit: Rafael Gamo
Download
High-resolution image
12.8 x 16.0
300dpi
Press kit | 1825-04 - Press release | ColiRoma CientoVeinteOcho - Arqmov Workshop - Residential Architecture - Urban Pit Stop - Photo credit: Rafael Gamo
Urban Pit Stop
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
19.2 x 10.8
300dpi
Press kit | 1825-04 - Press release | ColiRoma CientoVeinteOcho - Arqmov Workshop - Residential Architecture - Urban integration - Photo credit: Rafael Gamo
Urban integration
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi
Press kit | 1825-04 - Press release | ColiRoma CientoVeinteOcho - Arqmov Workshop - Residential Architecture - Urban integration - Photo credit: Rafael Gamo
Urban integration
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi
Press kit | 1825-04 - Press release | ColiRoma CientoVeinteOcho - Arqmov Workshop - Residential Architecture - Urban Pit Stop - Photo credit: Rafael Gamo
Urban Pit Stop
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1825-04 - Press release | ColiRoma CientoVeinteOcho - Arqmov Workshop - Residential Architecture - Urban Pit Stop - Photo credit: Rafael Gamo
Urban Pit Stop
Photo credit: Rafael Gamo
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi