EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1733-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Noe Residence - Studio VARA

Noe Residence

San Francisco, United States

Studio VARA

A Detail-Oriented, Introspective, Modern Home


San Francisco, United States, 2015-10-26 -

A research scientist with an eye for detail approached Studio VARA with a modest vision and a couple of basic practical needs:  First, transform a 1908 Noe Valley cottage– with a history of subpar alterations – into a cohesive modern dwelling.  Second, provide an enclosed garage in a neighborhood with tough parking.  The result is a quiet house of 3500 sq. ft. with two distinct faces; one that provides privacy from urban street traffic, and another that opens up to expansive Bay views.

 

Traces of the original cottage are preserved in the massing and circulation of the final building.  The grand stair marks the separation between public spaces to the south and private spaces to the north.  The new garage is incorporated into the “public” massing, with guest suites both above and below.  To the north, the open living area at the heart of the home expands past the folding window wall to the east-facing deck beyond, where one can bask in the panoramic views of the City and East Bay, or contemplate the juxtaposition of urban and natural in the garden below.  Above this main space is the master suite, which takes advantage of even grander views through both framed openings and a lofty private deck.

 

From inside to outside, the architectural/engineering team provided full-services every step of the way, from initial concepts to final completion in 2013: City planning, building permits, and all phases of design and construction oversight, including architecture, interiors, furnishings, landscape, and lighting.  The team consistently worked toward creating a calm and peaceful retreat, with a balance of restraint and supple details sure to be appreciated by a client with a discerning eye.   The project’s success lies in the judicious use of these carefully executed “moments” –natural wood screening at the master bedroom window which reinterprets an existing invasive tree; a wall of custom cabinetry that unifies the kitchen and living room, clad in veneer hand-picked by the client; the dance of metal and glass on the main stair guardrail; the subtle palette of “warm” mixed with “cool” that recurs in both tone and materials: wood juxtaposed with glass, metal against stone.


Architect & Interiors: Studio VARA

Structural Engineer: FTF Engineering

Civil Engineer: Lea and Braze Engineering

Landscape: SF Green Spaces

General Contractor: Dijeau Poage Construction

Photography: Bruce Damonte


- 30 -


Media contact
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -   The bent steel staircase cantilevers into the open foyer. - Photo credit: Bruce Damonte
The bent steel staircase cantilevers into the open foyer.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  A custom light fixture can be viewed from various points in the foyer.<br> - Photo credit: Bruce Damonte
A custom light fixture can be viewed from various points in the foyer.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
21.13 x 28.76
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  The open plan allows the "public" living areas to blend into one another. - Photo credit: Bruce Damonte
The open plan allows the "public" living areas to blend into one another.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  Random-matched olive ash veneer runs throughout the kitchen. - Photo credit: Bruce Damonte
Random-matched olive ash veneer runs throughout the kitchen.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  A clerestory window allows natural light to illuminate the kitchen while maintaining privacy. - Photo credit: Bruce Damonte
A clerestory window allows natural light to illuminate the kitchen while maintaining privacy.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  The master bathroom features fumed eucalyptus and Carrera marble. - Photo credit: Bruce Damonte
The master bathroom features fumed eucalyptus and Carrera marble.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  A view of the Bay is framed over the bath and reflected in the expansive mirror.<br>  - Photo credit: Bruce Damonte
A view of the Bay is framed over the bath and reflected in the expansive mirror.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture - A wall-to-wall vanity is cantilevered in the powder room.<br> - Photo credit: Bruce Damonte
A wall-to-wall vanity is cantilevered in the powder room.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  Fumed oak floors and olive ash cabinets unifies the kitchen, living and dining area into a single space. - Photo credit: Bruce Damonte
Fumed oak floors and olive ash cabinets unifies the kitchen, living and dining area into a single space.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  A folding window wall opens the living area to an outdoor deck. - Photo credit: Bruce Damonte
A folding window wall opens the living area to an outdoor deck.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
12.8 x 19.2
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -   The rear yard "looking garden" is most often viewed from above. - Photo credit:  Brad Goya, SF Greenscapes
The rear yard "looking garden" is most often viewed from above.
Photo credit: Brad Goya, SF Greenscapes
Download
High-resolution image
12.91 x 8.64
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -   The main facade presents a quiet, private face to the public street. - Photo credit: Bruce Damonte
The main facade presents a quiet, private face to the public street.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
18.0 x 12.0
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -   Refined wood slats reinterpret the adjacent trees . - Photo credit: Bruce Damonte
Refined wood slats reinterpret the adjacent trees .
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
18.62 x 12.41
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  The rear facade opens-up in terms of scale, massing and fenestration.<br> - Photo credit: Bruce Damonte
The rear facade opens-up in terms of scale, massing and fenestration.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
19.2 x 12.8
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  Basement Plan - Photo credit:  Studio Vara
Basement Plan
Photo credit: Studio Vara
Download
High-resolution image
11.0 x 8.5
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  Level 1 Plan  - Photo credit: Studio Vara
Level 1 Plan
Photo credit: Studio Vara
Download
High-resolution image
11.0 x 8.5
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  Level 2 Plan  - Photo credit: Studio Vara
Level 2 Plan
Photo credit: Studio Vara
Download
High-resolution image
11.0 x 8.5
300dpi
Press kit | 1733-02 - Press release | Noe Residence - Studio VARA - Residential Architecture -  Parti Diagrams  - Photo credit: Studio Vara
Parti Diagrams
Photo credit: Studio Vara
Download
Medium-resolution image
10.13 x 7.29
300dpi