EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1641-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Hemmingford House - SIMARD architecture
A v2com exclusive

Hemmingford House

Hemmingford, Canada

SIMARD architecture

Unfolding to the Landscape


Montréal, Canada, 2016-11-25 -

In the vast rural fields south of Montreal, a new residence takes root. Like a fieldstone unveiled amongst the furrows of a ploughed field, a stratified monolith of slate emerges from the earth. Eroded, sculpted and fragmented by time and the forces of nature, this mineral formation becomes the pedestal upon which new life is anchored.

 

Situated in Hemmingford, southern Quebec, this distinctly modern residence unfolds onto the surrounding rural landscape and honours the many features of its rich agricultural past: expansive fields and orchards; weathered fences; an old barn clad in wood; and the ruins of the original farmhouse’s foundations. All these contextual cues influenced the site layout and architecture of this private residence designed for a couple who left their home in the city for a life on the country. The sun’s course throughout the changing seasons, as well as precise views over the fields, guided the home’s orientation and site location, while the old fieldstone foundation walls of the former farmhouse are preserved as artefacts to welcome the visitor and lead them to the main entrance while bearing witness to the memory of place. The house unfolds to the surrounding landscape.

 

This 3,500-square-foot house features interior spaces that are open, fluid and awash in natural light. The residence is composed of two distinct two-storey volumes on either side of a double-height space containing the main entrance, a monumental stair and a glass-floored footbridge on the second level. With double-height floor-to-ceiling windows at both extremities, this space offers expansive views over the entire property. The composite effect of this threshold is a two-zoned space balancing openness and privacy. On the ground floor, on one side of the stairs, are the open-plan living and dining areas, both enjoying targeted views of the surrounding landscape. On the other side of the stairs, the kitchen leads to the veranda and game room just a few steps higher. A series of sliding windows between the kitchen and veranda open allowing the kitchen counter to transform into an island shared between the interior kitchen and the veranda.

 

On the second level, a glass floor traverses the double-height entrance hall at the top of the stairs. This bridge ensures a transition between the second level’s more private side containing the master suite (bedroom, walk-in closet and open bathroom) and the more communal spaces on the other side (library, office and guest suite).

 

The exterior cladding of the house is composed of slate sourced from a nearby quarry in the Eastern Townships. As opposed to a typical natural stone cladding of thin slabs fixed to an exterior wall structure, the slate is cut into blocks of varying length and set in strata like bricks. A custom technical detail was developed to extend this cladding to exterior ground level in order to dissimulate the crown of the concrete foundation walls. Like a stone heaved from the frozen earth, the house rises from the field. This natural slate also covers the floors of the entrance, veranda and terrace. This continuity of materials and surfaces blurs the boundary between the residence and its environment perceptually extending the interior spaces outwards.

 

Echoing the old barn, wooden cedar planks are employed as a secondary cladding on the house. This material is left untreated and, in the same way as the adjacent barn, will weather and develop its own patina. With the passing of time, the house will become increasingly fused with its surrounding environment.


Project Information 

Project identification: Hemmingford House

Location: Hemmingford, Quebec (Canada)

Project completion: April 2016

Architect: SIMARD architecture

Project Team: Sylvain r. Simard, Gregory Fages, Jason Goorts and Benoit Jodoin-Fontaine

Text: Jason Goorts

Photo credits: Stéphane Brügger

 

About SIMARD architecture

 

VISION

Spaces designed at a human scale.

Architecture envelopes us, frames our interactions and illuminates our daily rituals, to accompany the important stages and events of our lives. A space must be designed around the activities, interests and aspirations of those who will inhabit it. Only then the quality of the built environment can contribute to one's well-being.

 

APPROACH

All places carry enormous potential.

Each project merits profound reflection because all sites offer unique opportunities. Whether a large urban densification development or a small rural addition, SIMARD architecture analyzes the unique constraints linked to program, social, historical and environmental context to formulate the questions from which the best architectural solution can emerge. The result is innovative, detailed projects that are grounded in technical rigour and enhance the appreciation of place. 

- 30 -


Media contact