EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1608-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - The Tire Shop Project - Mark+Vivi
A v2com exclusive

The Tire Shop Project

Montréal, Canada

Mark+Vivi

Montréal, Canada, 2015-01-26 -

The Tire Shop is MARK+VIVI's inaugural project located in the transitioning city of Verdun, Quebec. The renovated 800 sq.ft space, a former tire shop, functioned as the designers’ live/work studio and housed La Façade Art + Architecture, a storefront gallery dedicated to the exhibition of local contemporary art and experimental architecture.

 

Originally built in 1920, the Tire Shop’s newly exposed structure supports the playful integration of simple, raw, modern, industrial materials with smart and efficient design. 

 

“We have had an overwhelmingly positive response from our neighborhood” say designers Mark Fekete and Viviana de Loera. “We wanted to create a home that served as a catalyst for the design community while providing opportunities for local artists who would otherwise not have a chance to exhibit their work”. 

 

With a strong commitment to sustainable living, Fekete and de Loera state, “One of the greatest sustainable aspects of our building is not what was used to revitalise it but rather how we live because of it. Coming from California, we realised the incredible waste of time and natural resources involved in daily commuting, not to mention the pollution. Living in Montreal, our goal is to eliminate our dependency on the car and to turn to public transportation. So, now we work from home and do our part in eliminating vehicular pollution. The time we save not sitting in traffic is better spent becoming acquainted with our neighborhoods, supporting local businesses, and living an overall healthier lifestyle.”


MARK+VIVI is an interdisciplinary design studio based in Montreal, Canada. Co-founders, Mark Fekete (born Montreal, Canada) and Viviana de Loera (born Zacatecas, Mexico), are two designers who began their collaboration after graduating from the College of Architecture and Environmental Design at Cal Poly, San Luis Obispo, where they both received degrees in architecture.

 

After working for various architecture firms in Los Angeles and San Francisco, the two moved to Montreal, Mark’s home town. Upon their arrival, they spent a year exploring transitioning neighborhoods in search of projects they could "have fun" with. Once asked what their mission was, Fekete replied “We'd like to help revitalize our city one building at a time.” 


Project info:

 

Designer

MARK+VIVI

markvivi.com

 

Passive Energy Design

The Tire Shop utilises natural light extensively, while its compact size means that only small

amounts of energy are required to heat or cool the interior.

 

Materials

Internal floors, shelving and cabinetry are all built using locally sourced Canadian plywood. All painted and exposed surfaces, such as walls, floors and furniture are finished in low VOC treatments.

 

Glazing

Doors and windows have all been replaced. Windows are now double glazed, low-E units. The main front window is commercial grade storefront glazing.

 

Energy production

All heating and cooling is provided by an energy-efficient 12,000 btu interior wall-mounted inverter ducted system. An independent energy consumption analysis found that the Tire Shop consumes approximately 35-50% less energy than similarly sized homes in the city.

 

Renovation versus new build

New construction of projects of comparable size/scope in Montreal cost from $200-$350 per square foot. The Tire Shop project was completed at a cost of $150 per square foot. The clients noted that acting as designer and general contractor also helped save money.

- 30 -


Media contact
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Studio / dining space - Photo credit:  Adrien Williams
Studio / dining space
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.85 x 15.5
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - La Facade - storefront window gallery - Photo credit:  Adrien Williams
La Facade - storefront window gallery
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.53 x 15.96
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture -  Studio - image wall  - Photo credit:  Adrien Williams
Studio - image wall
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
16.5 x 11.0
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Studio shelving - Photo credit:  Adrien Williams
Studio shelving
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
16.5 x 11.0
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Kitchen - Photo credit:  Adrien Williams
Kitchen
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
16.5 x 11.2
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Kitchen detail - Photo credit:  Adrien Williams
Kitchen detail
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.01 x 16.02
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Studio shelving - Photo credit:  Adrien Williams
Studio shelving
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.0 x 16.5
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Powder room detail - Photo credit:  Adrien Williams
Powder room detail
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.0 x 16.5
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture -  Book storage  - Photo credit:  Adrien Williams
Book storage
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
16.5 x 11.0
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Master bathroom library - Photo credit:  Adrien Williams
Master bathroom library
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.0 x 16.5
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Master bathroom - Photo credit:  Adrien Williams
Master bathroom
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.0 x 16.5
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Master bathroom - Photo credit:  Adrien Williams
Master bathroom
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.0 x 16.5
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - Master bedroom - Photo credit:  Adrien Williams
Master bedroom
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
16.5 x 11.0
300dpi
Press kit | 1608-01 - Press release | The Tire Shop Project - Mark+Vivi - Residential Architecture - View through gallery window - Photo credit: Adrien Williams
View through gallery window
Photo credit: Adrien Williams
Download
High-resolution image
11.5 x 15.92
300dpi