EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1527-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - KL House - Bourgeois / Lechasseur architects
A v2com exclusive

KL House

North Hatley, Canada

Bourgeois / Lechasseur architects

KL House


Québec City, Canada, 2015-12-08 -

At our first meeting, the clients spoke of simplicity and an open view of the woods. They wanted a house that "looks like a house." They preferred a more traditional style, reminiscent of East Coast homes by the sea, standing like cedar-shingled "lighthouses," standing strong against the storms. These houses seem to rise up to view the horizon. From the beginning, we could see that they were open to contemporaneity and boldness, even though they wished to retain the traditional country style of North Hatley's early homes. This duality between the traditional and the modern was our guide throughout the design.


When we first visited the property, we were charmed by the dense, leafy forest and deer close by. The property is bordered by a stream, and the sound of the water is both soothing and inspiring. It is located at the end of a mountainous domain, close to the heart of the village of North Hatley. The winding ‘’Méandres’’ road leads to the property, and the project is nestled in one of its sharp curves.


Upon approach, the house has a strong presence, but its build and size give it a traditional look. Wandering through the property, the cedar seems to step back, allowing the indoors to mingle with the outdoors. It is almost like a boat that has come to rest on the banks of a bend in the river. The house is nestled into the side of the mountain, as if it slid, stopping just before the chasm. The main floor literally opens into the forest, and the upper level seems to float above it. The screened-in room, a continuation of the glass wall, reaches toward the forest, drawing the stream closer.


The KL house's natural cedar siding and tin roof are reminiscent of some of North Hatley's country homes. However, its elongated and streamlined shape contrasts subtly with the older, opulent homes on the shore of the lake. The house, and its adjacent garage, have a simple and well-assumed volumetry and a slanted roof with a small overhang, but this simplicity is destabilized by subtle shaping. The overhanging upper level covers the porch and terrace, protecting the windowed rooms on the main floor from the summer heat.


The absence of mouldings highlights the authentic character of the natural cedar shingles. The trimmed area's smooth cedar planks provide a contrast to the textured shingles. In both cases, cedar shingles were chosen for their orange hue, which adds a touch of warmth to the project. Bold, wide openings along the siding frame the inner scenery.


The entrance hall leads to a bright transition area that opens up vertically, providing a glimpse of the upper level and its cedar ceiling. The living areas flow through an open, longitudinal space that offers a constant view of the forest. Dark trims around the windows enliven the home's long facade. This linear movement continues and folds indoors to house the living room. A change in shape creates the library and the foyer. This darker area contrasts nicely with the white walls and lustrous furniture. The wood floors add a soft quality to the project. The open staircase invites the occupants to climb up. The upstairs walls are covered in cedar slats. An office area and long, low storage furnish the space. The bedrooms and bathroom are simple and discrete, each one providing a partial view of the landscape. A very large window in the master bedroom offers a glimpse of the lake through the trees.


In response to the clients' wishes, the KL house looks "like a house" but also sets itself apart, in all simplicity, by re-interpreting the region's early country homes. It also has a friendly maritime feel, far from the Atlantic.


Architects: Bourgeois / Lechasseur Architects
General Contractor: Josée Lemire
Photos: Adrien Williams
Year of construction: 2015
Location: North Hatley

- 30 -


Media contact
Press kit | 1527-02 - Press release | KL House - Bourgeois / Lechasseur architects - Residential Architecture - First floor plan - Photo credit: Bourgeois / Lechasseur architects
First floor plan
Photo credit: Bourgeois / Lechasseur architects
Download
High-resolution image
16.46 x 10.65
300dpi
Press kit | 1527-02 - Press release | KL House - Bourgeois / Lechasseur architects - Residential Architecture - Second floor plan - Photo credit: Bourgeois / Lechasseur architects
Second floor plan
Photo credit: Bourgeois / Lechasseur architects
Download
High-resolution image
16.46 x 10.65
300dpi