EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1206-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - H67 / Studio Practice - Marie-Pierre Auger Bellavance
A v2com exclusive

H67 / Studio Practice

Montréal, Canada

Marie-Pierre Auger Bellavance

Studio Practice


Montréal, Canada, 2015-10-01 -

Moshe Safdie's Habitat 67 is an iconic landmark that has inspired architecture since its inception in 1967. This beautifully composed apartment building offers tenants the possibility of living in a village within a high-rise context. The stacking of each apartment allows each tenant to have a one-of-a-kind unit layout while sharing a garden terrace with an adjoining tenant.


The only commonality of these unique spaces is the panoramic view of the city skyline across the St-Lawrence river below.

The mandate for the H67 project was to refurbish a unit that had been remodeled many times in the past, resulting in views obstructed by opaque interior partitions. As a result, the primary challenge was not only to restore the panoramic views to optimize the distribution of light throughout the apartment but to also retain the private interior spaces required for comfortable living.


The functional and minimal design of the open space was obtained by removing all interior walls. Then, glass was added to the original concrete walls to add qualities of transparency and reflection. The apartment gives the impression of being part of a series of moving cubes, evoking the flow of the river that runs beside this modern day version of hanging gardens.

Integrating the qualities of an individual home and garden into an urban high-rise, through a medium of prefabricated cubes was a revolutionary concept that rethought the apartment building concept in 1967.


- Marie-Pierre Auger Bellavance, Studio Practice

- Location: Montreal, Canada

- Lighting Designer: Gorgin S. Fazli, Studio Practice

- Project Year: 2015

- Photographs: Adrien Williams & Gorgin S. Fazli

- 30 -


Media contact