EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1142-06
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - La Cardinale - L. McComber
A v2com exclusive

La Cardinale

Montréal, Canada

L. McComber

A breath of fresh air for this semi-detached Tudor in Ville-Saint- Laurent 


Montréal, Canada, 2017-04-03 -

For a long time, this semi-detached house built in the 1950s in Montréal’s Ville-Saint-Laurent neighbourhood was home to a family of three young children. Over the years, many extensions were added to its aging structure. At the back, its broken-up spaces had only one opaque door and four small windows. Built without a foundation and worn by time, the annexes in the backyard were keeping the abundant natural light from coming into the kitchen. After the children fled the coop, the house was due to undergo major renovations, particularly to meet the needs of the owner’s new lifestyle. The owner entrusted his project to L. McComber architects with three goals in mind: open the living spaces, make the most of the natural light and garden view, and preserve the spirit of this family home filled with memories.

 

Tudor, please

From the street, the existing façade is Tudor-inspired, with its wooden half‑timbering and plaster on the second floor. The classic pattern is most obvious above the garage on the gable wall. By extending this space towards the back, a connection is created between the two sides of the house. On the side façade, red clay brick wraps around the ground floor to the deck. The second floor picks up the half-timbering pattern, painted in contemporary colours. Striking a contrast with the light grey walls, black geometric lines frame the windows and come together at the back in a triangular gable pattern. The end of the long structure projects against the back wall, with its black sheet-metal cladding and abundant windows exposing the open-plan living spaces inside. At its foot, the new back deck extends the kitchen by way of a large raised glass door. 

 

The backyard - at last

Inside, the living spaces are open-plan. By strategically removing certain partitions, the ground‑floor layout opens the heart of the house onto the backyard. Right in the middle of the opened space, the large kitchen island reveals a change in level that offers a standing workstation on one side and a few seats on the other. In its extension, the double height maximizes natural light. Above, a narrow walkway connects the master bedroom to its bathroom, providing a spectacular top view into the yard on one side and the living area below on the other. With its steel Vierendeel railing and thin wood board floor, it looks and feels like a suspended footbridge.

 

Elegant but simple materials

In contrast with the unique exterior, the interior of the house is decorated with elegant simplicity. In the light-bathed kitchen, the slate floor and black marble countertop set a classic but contemporary tone. Throughout the house, frosted glass, light grey marble, and white painted drywall make for a cool but very striking palette. Preserved in its original state, the stained red oak panelling in the dining room inspired the choice of finishes for all the floors and built-in cabinetwork.

 

La Cardinale

This transformation is proof that the reinterpretation of an old architectural style can be an inspirational starting point for harmoniously integrated contemporary architecture. Classic compositions can be reimagined to recreate new effects that honour the past. The integration of existing spaces, the use of old materials or even the transposition of characteristic features offers countless opportunities for immersion into an aging urban heritage. But, never mind that—Cardinal Street has finally taken a breath of fresh air!


Specifications

Project name: La Cardinale

Location: Ville Saint-Laurent, Montréal

Architect/designer: L. McComber ltée

Design team:  Philip Staszewski, David Grenier, Olivier Lord, Emmanuelle Lauzier et Laurent McComber 

General contractor: Construction Yannick Robert

Engineer: Latéral Conseil

Object design: Obiekt

Photo credit: Raphaël Thibodeau

Project end date: 2016

Budget: 695 800$

Area: 1 290 ft2


L. McComber, living architecture

L. McComber is an architectural and design firm well‑known for the relevance of its urban design. From building residential units on irregular lots to designing niche businesses and transforming cramped or unloved spaces, each project unites evocative visuals with impeccable execution.


Laurent McComber, the firm’s founding architect, started out working as a general contractor for eight years, melding construction with design. Since 2005, his approach has focused on the quality of relationships forged through each project and on the involvement of craftspeople in the design process. Surrounded by a dynamic and creative team, he is approached by clients who are passionate about architecture, including Piknic Électronik, Rise Kombucha and Bota Bota, just to name a few. 


The firm’s many awards and varied publications speak to the community’s interest in its work.  Recipient of the OAQ Prix d’excellence award for its Lignes aériennes project in 2009, L. McComber has more recently won the Grand prix du design award in 2015 for clinique D in Laval as well as the inaugural Frédéric Metz award  - Commerce Design Montréal - for the Boulangerie Guillaume project in Montréal’s Mile End district. 

- 30 -


Media contact
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  Lateral facade with the extension of the existing geometry present above the garage  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Lateral facade with the extension of the existing geometry present above the garage
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
16.67 x 11.11
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  The black marble kitchen island bathed in natural light - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The black marble kitchen island bathed in natural light
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
16.67 x 11.11
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  The high ceiling kitchen with a countertop on one side, and seating on the other  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The high ceiling kitchen with a countertop on one side, and seating on the other
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
12.5 x 16.67
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture - View of the black marble kitchen island from the walkway - Photo credit: Raphaël Thibodeau
View of the black marble kitchen island from the walkway
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
8.86 x 11.81
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  Folded steel stools designed by Obiekt  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Folded steel stools designed by Obiekt
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
12.31 x 16.41
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  The suspended footbridge overlooking the kitchen with a view into the backyard  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The suspended footbridge overlooking the kitchen with a view into the backyard
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
12.55 x 16.67
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  The walkway from the master bedroom to the bathroom  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The walkway from the master bedroom to the bathroom
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
12.5 x 16.67
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  Red oak built-in wardrobe - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Red oak built-in wardrobe
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
12.5 x 16.67
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture - Seamless red oak staircase  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Seamless red oak staircase
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
7.9 x 10.53
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture - The laser-cut steel railing - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The laser-cut steel railing
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
12.04 x 16.05
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  The existing wardrobe highlighted with frosted glass  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The existing wardrobe highlighted with frosted glass
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
12.5 x 16.67
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture - The light grey marble bathroom bathed in natural light - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The light grey marble bathroom bathed in natural light
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
16.67 x 11.11
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture - The rear facade, view from the backyard - Photo credit: Raphaël Thibodeau
The rear facade, view from the backyard
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
High-resolution image
8.77 x 11.7
300dpi
Press kit | 1142-06 - Press release | La Cardinale - L. McComber - Residential Architecture -  Floor plans including demolition plans  - Photo credit: L. McComber
Floor plans including demolition plans
Photo credit: L. McComber
Download
Very High-resolution image
24.0 x 18.0
300dpi