EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1118-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Le 49 - APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

Le 49

Kamakura, Japan

APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

Tokyo, Japan, 2010-04-10 - Located on Mount Kamakura, this site boasts a stunning view overlooking Sagami Bay. The clients, a husband-and-wife couple who had been living in a high-rise condominium in downtown Tokyo, fell in love with the location at first sight, taking an instant liking to the view and the lush green surroundings, and decided to move here. The husband is a keen architecture buff who went on architectural tours throughout Europe to see buildings while he was working in the UK, and decided to commission a new residence with an attached workshop for his wife. Accordingly, we decided to create a modern piece of architecture whose every detail would convey a uniquely Japanese aesthetic to the international guests who would visit.
The house consists of rectangular volumes with concrete bases to which a white photocatalytic pigment has been applied. These volumes are staggered to create an overlapping effect that projects a modern sensibility while also embodying a certain Oriental aesthetic. As you descend the narrow slope while facing the ocean, the triangular pilotis at the entrance to the house come into view. This approach to the building also speaks eloquently of the unique features of the site.

The memorial tree planted in the courtyard outside the first floor workshop ensures a certain degree of privacy. The bedroom with attached glass-walled bath on the other side of the ground floor promises an unusual experience: by using the surrounding greenery as a “borrowed landscape”, a relaxing atmosphere similar to that of a resort hotel is created. As opposed to the privacy of the first floor, the second storey is an open, spacious environment. The sizes of the windows were calculated to frame panoramic views of the surrounding forest and ocean, while storage space, sinks and other amenities were stowed neatly into the walls.

The most striking feature of this house, however, is the pentagonal roof made up of both steel and wooden beams. Although the structure of this roof is somewhat bold, there is also much beauty to be found in its delicately crafted details. Opening the sliding doors fully allows the inhabitants of this luxurious dwelling to connect with the nature outside the house, further embellishing the beauty of a building where the universal spirit of a particularly Japanese aesthetic resides. 

Architect Information
APOLLO Architects & Associates Co., Ltd
5-25-1101 Nibancho Chiyoda-ku Tokyo 102-0084, Japan
Phone : +81-3-6272-5828
Fax : +81-3-6272-5825
E-mail : info@kurosakisatoshi.com 

Credit Information
Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates 
Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Location : Kamakurayama Kamakura city Kanagawa
Date of Completion : December 2011
Principal Use : Private House
Structure : RC
Site Area : 111.92m2
Total Floor Area : 182.70m2 (79.29m2/1F, 103.41m2/2F)
Structural Engineer : Taro Yokoyama
Mechanical Engineer : Zenei Shimada

Material Information
Exterior Finish : Hydorotect Colorcoat Eco-ex
Floor : Rose Wood Flooring
Wall : Acrylic Resin Vernish
Ceiling : Acrylic Resin Vernish
- 30 -


Media contact