EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1113-04
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Maison Terrebonne - la SHED architecture

Maison Terrebonne

Montréal, Canada

la SHED architecture

Winner of an Excellence Award 2015 from the Quebec Order of Architects, category Single-family residential building


Montréal, Canada, 2015-07-02 -

Born from an extreme transformation of a typical 90’s bungalow, the “Maison Terrebonne” is located on a vast wooded plot of land. Although certainly contemporary, the new residence is built on the same foundations as the original house while preserving one of its principal characteristics; split levels. This principle is at the very heart of this building’s new architecture. This thorough building overhaul, in combination with a larger upstairs, was designed in order to meet the needs of a person living alone. Despite a small 1500 square foot living space, the residence offers vast open rooms with an abundance of natural lighting.


The house now features three split levels that are each designed for a distinct set of functions that help establish a clear hierarchy between intimate and communal zones. These zones are designed to be very open in relation to each other and are only divided by the threshold created by the flights of stairs. Directly accessible from the carport and at the same height as the ground outside is the first of three levels that contains both the entrance vestibule as well as a small office. Even though this entry zone is also open, it is concealed from the living spaces on the level above. Once in the center of the staircase leading to the second level, the visitor comes face to face with a large window with a view on the woods behind the home. The kitchen can be found there, organized around a large wooden island whose materials stand out in relation to the neutral white walls. Along the large bay window adjoining the kitchen can be found the dining and living rooms. At the crossroads of all these levels is located a pure white block that naturally reinforces the intimacy between zones and around which gravitates circulation within the home. This block has a powerful effect on the upper portion of each level as a result of it being unattached to the ceiling, which allows for both an unobstructed line of sight and opulent natural lighting.


The staircase and corridor leading to the owner’s private suite on the top level are located behind this central block and have a view on the inferior levels. Inside the cube and accessible only from the bedroom is a hidden bathroom designed with simple, clean lines. Though without a door, intimacy is preserved by the configuration of walls leading to the bathroom. Inside the bathroom, floor and walls are covered in a pearl white glass mosaic and it is modestly furnished with two white, minimalist blocks, bathtub and vanity. In order to accentuate the furniture’s monolithic appearance, doors with a smooth matte finish were placed on either side to avoid creating divisions at the front while a Corian sink was molded into the counter above. A thin setback kick space creates the impression that it isn’t attached to the floor while giving the bathroom a sense of space and lightness.


The bedroom is located at the very back and opens partially to the living spaces below. In order to limit visibility from the outside into this room, windows were voluntarily limited in height and therefore create long strips of light. At the rear, the room extends towards the woods by way of a loggia. From here the surrounding natural environment can be viewed without any obstacles thanks to the transparency of the glass railing barrier.


The exterior is covered in natural eastern cedar siding that will fade over time to eventually further bear a resemblance to the bark of trees in the surrounding woods. Simple openings surrounded by black frames serve to punctuate the sheer volume of the house. The former garage has been replaced with a covered parking space that’s open on either end, and thus gives the impression that it was emptied. This openness creates a sense of transparency that, like all large openings, provides the space for nature to reclaim its place. 



About La SHED architecture

As a company that performs the majority of its work in the residential and commercial sectors, la SHED has developed a thorough expertise in the renovation, transformation and construction of buildings of all types and all historical backgrounds. Openness, lighting and alignment are at the very core of all projects completed by the studio. Our achievements stand out as a result of their functional and contemporary layout, as well as their use of materials that are durable, affordable and classical. The importance given to finishing touches and the general quality of our achievements is, amongst other reasons, a result of tight monitoring throughout the entire project execution process from start to end of construction. The reconfiguration of exiguous spaces, the optimal usage of space and dealing with precise and restrictive budgets are all constraints that la SHED has excelled at dealing with in the past, managing to conceive seductive and intelligently designed spaces regardless of limitations. 

The firm was established when architect associates Sébastien Parent, Yannick Laurin, Renée Mailhot and three talented employees all united by a passion for architecture, design and Montreal, decided to team up to form La SHED. The studio is dedicated to a new type of architectural relationship, where to call an architect would scarcely be stranger than hiring a accountant – a relationship where conceiving your own living space would neither be a luxury nor would it be utopic.

La SHED offers an innovative and inclusive approach for its renovation, expansion and new construction projects. This approach makes architectural services accessible for any scale of project as well as any budget. It is also for the purpose of accessibility that the firm has chosen to make its home in a storefront boutique location. The workshop, visible from the street, is configured in order to optimize teamwork, an essential ingredient in stimulating creativity. Weaker ideas are eliminated for the benefit of the more creative ones. The synergy of the la SHED team can be felt not only in project work, but also in the conviction that architecture can be done differently by developing partnerships with people who choose to invent, or reinvent, their lifestyle. 

Upon completion of its second project, la Maison Demers, la SHED was overwhelmed with critical success and has since been highlighted in a number of specialized magazines and has received a variety of design awards. Notably, the firm is the recipient of the 2016 Emergent Architectural Practice Award given by the Royal Architectural Institute of Canada (RAIC). Even though the team now has nine members, all decisions are made as they were on the first day – they are “submitted to the board” around the same large table.

Name of the project: Terrebonne House
Location: Terrebonne, Québec, Canada
Architect: la SHED architecture 
Project end date: October 2014
Photographer: Maxime Brouillet

- 30 -


Media contact
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - View through the house - Photo credit: Maxime Brouillet
View through the house
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
High-resolution image
12.0 x 16.51
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - Hall and staircase - Photo credit: Maxime Brouillet
Hall and staircase
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Very High-resolution image
12.48 x 18.72
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - Living space - Photo credit: Maxime Brouillet
Living space
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Very High-resolution image
18.72 x 12.48
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - Staircase and kitchen - Photo credit: Maxime Brouillet
Staircase and kitchen
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Very High-resolution image
18.72 x 12.48
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - Kitchen and outside view - Photo credit: Maxime Brouillet
Kitchen and outside view
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Very High-resolution image
18.18 x 12.07
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - Living room - Photo credit: Maxime Brouillet
Living room
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Very High-resolution image
18.63 x 12.33
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - Central block - Photo credit: Maxime Brouillet
Central block
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Very High-resolution image
12.48 x 18.72
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - View from the bedroom - Photo credit: Maxime Brouillet
View from the bedroom
Photo credit: Maxime Brouillet
Download
Very High-resolution image
18.58 x 12.48
300dpi
Press kit | 1113-04 - Press release | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Residential Architecture - Before the intervention - Photo credit: la SHED architecture
Before the intervention
Photo credit: la SHED architecture
Download
High-resolution image
15.84 x 10.56
300dpi