EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1054-04
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Terrasse VF: Four Levels of Spatial Variation - Martine Brisson
A v2com exclusive

Terrasse VF: Four Levels of Spatial Variation

Montréal, Canada

Martine Brisson

Montréal, Canada, 2017-03-03 -

Interior designer Martine Brisson has designed a spacious, versatile back deck for an 1887 heritage home in Montreal’s Plateau district, now occupied by a single family.

 

Built in a consortium with landscape architect Roxanne Miller, the project won an award for best residential patio and landscape design for a private residence at Quebec’s 2017 Grands Prix du Design awards.

 

Four interconnected levels

The challenge was to create an inviting setting with ease of movement between the house and garage, which do not have connecting entrances and are not on the same level. The garage is a modern, detached structure added about a decade ago. It covers a large portion of the lot. The goal was therefore to use the roofs of the two garages, which have different heights, and build a new level at the door to the house. The net result: the house would be connected to both the new deck and the garage.

 

To achieve these goals, the space was planned on four levels: the garage entrance, the living room/lounge corner (on the same level as the house), the garden/traffic area, and the cooking/dining area (on the garage roof). The different zones enable the separation of functions and make the outdoor living space particularly dynamic. The most dynamic zone is the dining corner, located at the highest point, while the lounge area, on a lower level, is a private and cozy cocoon-like space.

 

Vegetation and privacy

Privacy was a high priority for the owners, given the property’s location on a street of attached houses. They also wanted to have as much vegetation as possible. After working together on the Terrasse Coloniale project, Martine Brisson once again called upon landscape architect Roxanne Miller and her team at Verdigo. The horticulturist opted for low-maintenance flowering plants with a high tolerance for direct sunlight. The plants give a luxurious, whimsical touch to the sleek, contemporary design.

 

Contrasting wood and steel

The extensive use of cedar, punctuated with black metal elements, ensures a consistent look for the different spaces while giving them a contrasting natural and urban ambiance. Cedar planks cover the floors, walls, planters, blinds and pergola. Black steel boxes with integrated lighting hold plants and separate the traffic area from the cooking space, helping give it a more intimate character. The slight change in level provided by a stair riser also highlights the distinction between the two spaces.

 

A custom pergola

The cedar pergola is the centrepiece of this muted setting. Its louvers, suspended from a built-to-order aluminum structure, provide shade and create an interplay of lines converging on a vanishing point while admitting diffused amber light. Wooden blinds were added to the vertical axis to create a privacy screen between the owners and their neighbours.

 

The patio is inviting and varied by day. By night, it takes on a whole new character thanks to carefully planned lighting. The variety of settings allows the owners to enjoy the outdoors in different ways depending on the activity of the moment, the time of day, whether their mood is festive or relaxed, and whether they prefer shade or sunlight.

 

About Martine Brisson
Martine Brisson is a designer whose unique career path has led her to approach space in ways that sometimes resemble architecture more than interior design. Before thinking about a space’s contents, she focuses on the envelope that defines it.

 

Before studying to become an interior designer, Ms. Brisson was a fashion designer, operatic soprano and multidisciplinary artist. During her international tours she cultivated her talent for design and her love for architecture and spaces.

 

For the last ten years, Ms. Brisson has worked in design in Quebec, mainly Montreal. She is the winner of three awards for residential deck projects – Terrasse Colonial, Terrasse DL and Terrasse VF – and often faces the same challenges as many architects. She works with elements such as sunlight, wind, uneven terrain and the harmonious choice of vegetation.

Ms. Brisson has a taste for simple spaces on a human scale. Rather than appealing to the imagination, she favours spaces that inspire a sense of well-being. She does not insist on imposing her style; rather, she seeks to understand her clients’ desires and creates free spaces in which they can express themselves.

 

Data sheet

Designer: Martine Brisson

Horticulture: Verdigo, Roxanne Miller landscape architect

Furniture: designed by Martine Brisson and built by Perez Mobilier

Planter and pergola structure: designed by Martine Brisson and built by JPtransfert

Lighting: Homier Luminaire 

Photography: Pierre Béland

- 30 -


Media contact