EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1136-04
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Social Housing "Colline aux Oliviers" - Philippe Barriere Collective (PB+Co)
A v2com exclusive

Social Housing "Colline aux Oliviers"

Tunis, Tunisia

Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Re-envisioning an olive grove domain into an habitable park (urban alternative to suburban model).


Quebec City, Canada, 2016-12-22 -

This semi-rural/semi-urban new alternative development of 30 hectares is located in the governorate of Manouba on a hill near the Medjerda river on the South West edge of Jedeida city limits. Its eco-friendly planning design preserves and utilizes an existing olive grove estate, by placing small individual pavilions for collective housing and service facilities within its 4 475 existing salvaged olive trees and by planting tall sized trees plus a wild botanical garden for more local bio-diversity.


The overall urban planning is located around a green common which connects services and housing pavilions within the same network without the need of using roads. The rural park enables trees and rustic nature to flow freely throughout towards a communal park, or “commons”. This is surrounded by amenities in an organic relation which transforms the existing olive grove into an habitable park. This rural Agora includes housing (3200 units), administrative and health facilities, a cultural center, an elementary school, retailing, a sports area, a mosque, bus and taxi hub.

This habitable park offers an alternative solution to nearby peri-urban growth. It establishes new strategic relations between man, nature and culture that are rarely addressed in green neighbourhoods (éco-quartier) but necessary to develop if we want to built more efficiently a sustainable environment. 


The park creates a local micro-climate fostered by the existing orchard and by introducing biodiversity enabling it to become a green reserve. The small sized housing pavilions are designed to fit within the existing grid of olive trees and to allow for spaces in between them. Service roads and parking are at the periphery of the park, but within reach to have direct access to buildings.  


This hybrid architecture housing project is based on bio-climatic principles for a more sustainable environment.

Bio-climatic principles are developed individualized housing with:


- Passive solar energy (deep loggias, roof protection …etc.)

- Individual responses to specific solar orientation. 

- Modular solar protection (movable moucharaby, curtains ... etc.)

- Cross ventilation in every room

- Double orientation unit

- Vertical chimney ventilation allowing fresh air intake along side unit

- Innovative rhinoVAULt technology used for the design of roof top cafés built with local materials. They also function as solar protection for the entire building


Technical Sheet                

Date: 2016-2017

Project: Public housing development with services

Location: La colline aux Oliviers, City of Jedaida Governorat of Manouba, Tunisia 

Client: Tunisian republic, Governorat of Manouba, Delegation of Jedaida

Sociétè de promotion immobilière: Le Mont Fleury Groupe Bayahi 

Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia.

 

Engineering Software: RhinoVAULT - Designing funicular form in Rhinoceros (Block Research Group BRG).

 

About Philippe Barrière Collective (PB+Co)

Challenging both theory and practice, the Philippe Barrière Collective (PB+CO) has developed a forward-thinking expertise addressing suburbanization (i.e. ParkUrbia), the Interstate Highway System (i.e. Infrastructure Architecture), social and humanitarian issues such as homelessness, refugee camps and health crises. More recently it has developed the concept of Hybrid Architecture (i.e High-Low Tech) in the Maghreb.


The Collective integrates highly competent specialists and manufacturers early in the design process to develop simple, efficient, practical and highly sophisticated cutting edge solutions. It has developed a long time working relation with the renown engineering and fabrication company like A. Zahner co. and called out aerospace technology manufacture specialists (Beechcraft, Cessna, Boeing) for innovative technical solutions.


Team

Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Vicky Tessier, Azza Mezghani

Aboudou Azize Olawolé Marcos, Ibrahim Tameur Abbassi, Tania Paula Garza, Lucie Riedweg,

Yosri Boukadida, Wael Ben Mansour

Graphic Artist: Ezzine Abderrahmen

- 30 -


Media contact
Press kit | 1136-04 - Press release | Social Housing "Colline aux Oliviers" - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Real Estate - Brick Rooftop Café with Restaurant.  - Photo credit:  Abderhrrahman Ezzine
Brick Rooftop Café with Restaurant. 
Photo credit: Abderhrrahman Ezzine
Download
Medium-resolution image
7.08 x 4.57
300dpi
Press kit | 1136-04 - Press release | Social Housing "Colline aux Oliviers" - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Real Estate - View from the Elementary School looking towards the cultural center  - Photo credit:  Abderrahmen Ezzine
View from the Elementary School looking towards the cultural center 
Photo credit: Abderrahmen Ezzine
Download
Medium-resolution image
8.14 x 4.43
300dpi
Press kit | 1136-04 - Press release | Social Housing "Colline aux Oliviers" - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Real Estate -         Social Housing Unit with Cultural Center on the ground floor and on the roof top - Photo credit:         Abderhrrahman Ezzine
Social Housing Unit with Cultural Center on the ground floor and on the roof top
Photo credit: Abderhrrahman Ezzine
Download
Medium-resolution image
10.39 x 5.76
300dpi
Press kit | 1136-04 - Press release | Social Housing "Colline aux Oliviers" - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Real Estate - Re-envisioning an olive grove domain into an habitable park. - Photo credit:  Abderhrrahman Ezzine
Re-envisioning an olive grove domain into an habitable park.
Photo credit: Abderhrrahman Ezzine
Download
High-resolution image
11.67 x 8.33
300dpi