1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Create your media account
Take advantage of free and secure access to easily and quickly download online press kits to create your articles.

Distribute a press kit
Media Sign in
Press Kit
| no: 759-03
Press kits are only available
for download by media.
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials

High-resolution images for individual download
Download low-resolution images
Media contact
  • Blouin Tardif Architecture-Environnement
  • Alexandre Blouin
  • ablouin@btae.ca
  • 514 395 2260 Poste 26
Flag black
Press kit - Press release - Station BLÜ - Blouin Tardif Architecture-Environnement

Station BLÜ

Quebec, Canada

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 2011-10-04 -

This resort complex situated on the outskirts of the Charlevoix region includes a restaurant, steam bath, sauna, massage areas, hot and cold pools, and many relaxation spaces. These functions are shared among three pavilions articulated around a landscaped area bordering the river. The challenge was to highlight nature and integrate the functions through clean, contemporary architecture that respects the environment.

To unify the project grouping, the buildings’ envelope is a black-coloured wood covering. The various grades used give a more random texture, referring to vernacular structures.

A walkway is cut through the east wall of the main building; this is the only distinctive element marking the entrance to the project. Once visitors enter the volume, the high ceilings and picture window project them into the exterior landscaping and the countryside.

The black-wood volumes are incised by large openings and terraces cut across the buildings. The project as a whole has been thought out as a pathway highlighting the surrounding nature and the outdoor facilities, as well as exploring the concept of spectator–actor.

The interior spaces are uncluttered, giving the natural landscape the starring role. Bright colours are used only for specific elements, such as the restaurant’s large banquette and the steam bath.

Blouin Tardif Architecture-Environnement
Blouin Tardif Architecture-Environnement was founded in 2005 by architects Jean Tardif and Alexandre Blouin. The firm’s mission is to produce high-quality architecture combining durability, performance, and aesthetics. The projects are developed using the principles of the integrated design process. By bringing together innovation and know-how, the firm has built a network of collaborators well known in sustainable development and with solid credibility in the industry. The firm’s success and its recent distinctions underline the energy and vision of the members of the multidisciplinary team, all of whom are motivated by a passion for architecture and the environment.

Official name of project:Station BLÜ
Location: St-Tite-des-Caps, Quebec, Canada
Client name: Station BLÜ
Architects/designers: Blouin Tardif Architecture-Environnement
Project manager: Alexandre Blouin
Design team: Isabelle Beauchamp, Pascal Mailloux, Sophie Marquet, Guillaume Martel-Trudel, Jonathan Trottier, Alexandre Blouin
Mech./elect. engineers: Genivar
Structural engineer: Genivar
Contractor: Construction Marc Drolet
Completion date: 2011
Photographer: Stéphane Groleau 

- 30 -