EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 787-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Durham Consolidated Courthouse - WZMH Architects

Durham Consolidated Courthouse

Oshawa, Canada

WZMH Architects

Toronto, Canada, 2010-10-27 - With its richly patterned cladding of spandrel, clear glass and carefully scaled massing, the Durham Consolidated Courthouse, completed in January 2010, makes a significant contribution to the emerging urban framework of downtown Oshawa. Its bold, modern vocabulary emphasizes transparency and openness both for users and passersby. 

A large outdoor public space, Courthouse Square, is the forecourt to the building entrance. The scale of the main entrance pavilion on the square establishes a sense of dignity, appropriate for the front door of a courthouse.


Providing badly needed space for the Province´s judicial system, this six-story, 40,000 m² structure houses 33 courtrooms, associated support space and prisoner-holding facilities. For planning efficiency, high-volume functions are located at or close to grade. The public circulation system is highly legible for first time users. 

Exhibiting a new typology for a typical courtroom floor, the design has a “back to back” arrangement of courtrooms that results in short walking distances for judges and staff. For participants in court proceedings, the availability of natural light and outdoor views in the courtroom waiting areas will provide some stress relief. 

Legacy contribution
The courthouse represents a physical embodiment of our justice system interpreted in a modernist language. Solid building elements serve to express the stability and permanence of the courts. Welcoming to the public, the courthouse elevations are highly transparent, using clear glass with a rich mosaic of white ceramic frit glass panels. The scale of the main entrance pavilion creates a formality and sense of dignity, appropriate for the front door of a courthouse. 

Contribution to a sustainable environment 
The project is the first LEED NC Gold Provincial Government Building to be completed. It has a compact plan that minimizes the exterior envelope, contributing to an overall building energy consumption that is 42% less than the Model National Energy Code for Buildings (MNECB). 

Budget
This is the first project to be delivered using the Province of Ontario’s Alternative Financing and Procurement framework and is a good example of how design excellence can be achieved by utilizing private financing. 

Response
The courthouse is setback from Carriage Works Road to create a Courthouse Square of significant size that acts as a formal forecourt for the building. Providing over one acre of new landscaped open space, the project gives the City a significant new public amenity. The single public building entry is centrally located on the Square. The building mass parallels the street grid. Building setbacks serve to mediate between the surrounding properties and the large mass of the proposed building: a continuous 10m high street wall creates a strong urban edge and pedestrian scale along Bond Street compatible with the existing adjacent low structures; above the second floor the building steps back. On the west, the main building core is raised to create a visual terminus, looking east from the proposed linear park. At the southeast corner of the site, a column of glass that is illuminated at night creates a strong gateway to downtown Oshawa. 

Context
The Durham Consolidated Courthouse’s location and siting establish its significance as a major civic building within an urban community. The site, 3.9 acres in size in downtown Oshawa, is bounded by Bond Street on the south, Carriage Works Drive on the west, and Division Street on the east. A surface parking lot has been built to the north. A new development that includes a linear pedestrian park is planned to the west. To the south and east there are two and three storey structures. 

Innovative aspects
The project exhibits a new typology for a typical courtroom floor that has a “back to back” arrangement of courtrooms that results in short walking distances for judges and staff. The availability of daylight and views to the outside in the courtroom waiting areas will reduce stress for the participants in court proceedings. 

Business Goals
A simple clear building organization promotes the efficient delivery of justice. Components are located based upon their need to be close to the main entrance or other building components. The public circulation system is highly legible for first time users. 

Awards
• Canadian Council for Public-Private Partnerships – Silver Award, 2012
• CUI Brownie Awards – Category 3 – Financing, Risk Management and Partnerships, 2012
• RAIC CaGBC Green Building Award of Excellence, 2011
• World Architecture Festival Shortlist Finalist, 2011
• ARIDO Award of Merit, 2010
• AIA Certificate of Merit – San Francisco, 2008 

Official name of project: Durham 
Consolidated Courthouse
Location and site: 150 Bond Street East, Oshawa, Ontario
Building Area: 41,957 m²
Construction cost: 190 Million
Date completed: January 2010
Client name: Infrastructure Ontario 
Architects: WZMH Architects
Architect team members:Carl Blanchaer, Nicola Casciato, Hady Lotfy, Paul Brown, Jamie Lee, Agnes Tong, Dorota Gajewnik, Janet Nowakowski, Sherri Zhang, Emma Qian, Maria Cabrera, Ferah Rahman, Armis Kermanpour, Mark Horwitz, Glen Herglotz
Structural Engineer: Halsall Associates Limited
Mechanical Engineer: The Mitchell 
Partnership Inc.
Electrical Engineer: Stantec 
Landscape Architect: Quinn Design AssociatesInterior Designer: Cannon Design
Contractor: PCL Constructors Canada Inc. 
Photographer: Shai Gil


For further information on the opening, please see attached bulletin from Ontario's Ministry of the Attorney General 

- 30 -


Media contact
Press kit | 787-01 - Press release | Durham Consolidated Courthouse - WZMH Architects - Institutional Architecture - Photo credit: Shai Gil//
Photo credit: Shai Gil//
Download
Low-resolution image