EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 755-05
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA
A v2com exclusive

Industrial Residues Technological Center (CTRI)

Rouyn-Noranda, Canada

Groupe Conseil Trame / BGLA

 


Montréal, Canada, 2016-01-26 -

The CTRI is a new research building on the site of the Abitibi-Témiscamingue Cégep (equivalent to a Junior College) dedicated to recycling industrial residue and other underutilized resources. The building was designed to accommodate research laboratories specialized in three sectors: the mining industry, the biomass industry, and environmental engineering. In addition, it features offices for administrative staff and researchers and various public areas (conference room, kitchenette, service areas). The project also included the interior renovation of part of the main Cégep building.

 

Design

CTRI’s directors and staff wanted a sustainable, contemporary design with its own visual identity, helping to distinguish the building from the rest of the campus. The architects responded by creating three main building volumes, each with its own choice of materials, evoking the three orientations of the research institute: metal skin for the mining sector, fiber-cement panels for the biomass sector, and stone gabions for environmental engineering. These three areas were connected by a wide corridor, open to a double-height glazed space on both levels. Tall curtain walls at either end face the Cégep to the east and the woods to the west, letting in morning light on one side and evening light on the other.

 

A glazed “Technology Showcase” on the south façade opens up the biomass lab to the outside and shows off the activities taking place within. It features a unique structural lattice formed of diagonal laminated wood timbers, highlighting the ingeniousness and expertise of the heavy timber industry the region is known for.

 

Challenges and Opportunities

Both architect and client envisioned a building with a wood structure, but as the budget did not allow for heavy timber construction for the entire building, standard joists were used in several places.

 

The structure also had to be designed to reduce transmission of vibration from the movement of the forklift which is used in some areas of the ground floor.

 

The glulam lattice structure and the stone gabion walls presented real challenges to both the designers and the builders of the project. As the result of having met those challenges, the building's architecture is a physical representation of the potential of research and creativity to find new ways to use and add value to raw materials such as wood and stone.

 

Several sustainable development features were integrated in the design, each contributing its particular challenges: a solar wall for fresh air pre-heating, geothermal wells for heating and cooling, a Digital Addressable Lighting Interface for advanced lighting control, retention basins for controlling surface water on site, maximized use of structural wood, and a high-performance building envelope.

- 30 -


Media contact
  • BGLA | Architecture + Urban Design
  • Martin Brière, Architect
  • mbriere@bgla.ca
  • 514-875-1168
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture - View of the main façade - Photo credit: Christian Perreault
View of the main façade
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture - Main entrance indicated by a vertical glass prism - Photo credit: Christian Perreault
Main entrance indicated by a vertical glass prism
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
8.96 x 13.44
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -  View of the main façade  - Photo credit: Christian Perreault
View of the main façade
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -  View of the glass wall in front of the wood structure  - Photo credit: Christian Perreault
View of the glass wall in front of the wood structure
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -  View of the East façade with the main circulation punching through - Photo credit: Christian Perreault
View of the East façade with the main circulation punching through
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture - View of gabion walls contrasting with fiber-cement panels - Photo credit: Christian Perreault
View of gabion walls contrasting with fiber-cement panels
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
8.96 x 13.44
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture - View of stone gabion walls - Photo credit: Christian Perreault
View of stone gabion walls
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture - View of the structural system that forms a wooden mesh - Photo credit: Christian Perreault
View of the structural system that forms a wooden mesh
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
8.96 x 13.44
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -  View of the biomass laboratory  - Photo credit: Christian Perreault
View of the biomass laboratory
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture - View of a laboratory - Photo credit: Christian Perreault
View of a laboratory
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -  View of the open stairway in the hall  - Photo credit: Christian Perreault
View of the open stairway in the hall
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
8.96 x 13.44
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -   View of the open stairway in the hall   - Photo credit: Christian Perreault
View of the open stairway in the hall
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
8.96 x 13.44
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -  View of the atrium and its wood structure  - Photo credit: Christian Perreault
View of the atrium and its wood structure
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
8.96 x 13.44
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture -  View of the atrium crossing the second floor space   - Photo credit: Christian Perreault
View of the atrium crossing the second floor space
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi
Press kit | 755-05 - Press release | Industrial Residues Technological Center (CTRI) - Groupe Conseil Trame / BGLA - Institutional Architecture - View from the adjacent land - Photo credit: Christian Perreault
View from the adjacent land
Photo credit: Christian Perreault
Download
High-resolution image
13.44 x 8.96
300dpi