EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 558-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - The Conservatoire de musique et d’art dramatique du Québec and the installations of the ÉNAP - Saia Barbarese Topouzanov Architectes

The Conservatoire de musique et d’art dramatique du Québec and the installations of the ÉNAP

Montreal, Canada

Saia Barbarese Topouzanov Architectes

Montreal, Canada, 2010-05-30 -

Built in 1968, the original secondary school depicts a typical expression of the modern architecture of that time: a six-story curtain wall structure sitting on a one story concrete base. Both in terms of height and material language, the building stands out within its residential surrounding of three story brick-clad row houses. The project mandate to re-program the interiors to accommodate the Conservatory created an opportunity to resolve certain problematic building elements including lack of natural light, chaotic internal circulation, and poor urban integration.


FUNCTIONS 

Inserted within a total area 11,000 square meters are mostly teaching and practice studios as well as three auditoriums: a concert hall (232 seats), recital hall (110 seats), and theatre (224seats), along with associated support spaces, such as, lobbies, dressing rooms, storage areas, an orchestral rehearsal room, an operatic theatre, a multimedia room, television and radio recording studios, listening and viewing rooms, and administrative and recreational student spaces. 

SPATIAL CHARACTER

The spaces contained within the ground fl oor and the single story beneath, are conceived to flow along a continuous circulation artery which links the principal entry hall with all three lobbies. Demolition of vertical partitions, openings in the fl oor plate and an existing glass atrium, allow natural light to penetrate this entire path, offering a luminous quality and simplifying orientation. 

PUBLIC FACE

The existing building is both internally and externally re-vamped. Pierced by the main entry hall at the ground level and by the views from the interior windows of the studios above, the interior vertical lobby space is newly dressed with its surfaces wrapped in a printed pattern of enlarged wood grain. On the exterior, a verse from Quebec poet Gaston Miron is reproduced as giant text of subtle tonal contrast to the austere concrete panels, spanning their entire height as if a careful, deliberate expression of urban graffi ti. This treatment adds rhythm and scale that harmonizes the building with its context and offers it a new identity exposing its artistic vocation. The planted vines along this base create a natural, colorful screen through which to read the text with the changing of seasons. On the roof of the lower volume, between the original building and the new addition of translucent glazing to the south, a terraced garden is inserted, adding a green component for the users and the environment alike. 

TECHNICAL ASPECTS

Particular technical solutions were necessary to reconcile the demands of the program with the existing conditions, such as, obtaining the required level of humidity to accommodate the instruments, providing the varying degrees of sound isolation, and attaining the optimal sound levels in the different studios in terms of reverberation time. In order to respect the elevated humidity level required in the studios and to avoid damaging the existing envelop which required a lower humidity level, two separate ventilation zones were created by introducing peripheral circulation corridors along the perimeter of the main volume, placing the studios away from the exterior curtain wall.

Photographer: Vladimir Topouzanov

- 30 -


Media contact
Press kit | 558-01 - Press release | The Conservatoire de musique et d’art dramatique du Québec and the installations of the ÉNAP - Saia Barbarese Topouzanov Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Vladimir Topouzanov
Photo credit: Vladimir Topouzanov
Download
Low-resolution image