EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2394-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Conversion of the Former Hospital of Meursault - JUNG Architectures & Simon Buri
A v2com exclusive

Conversion of the Former Hospital of Meursault

Meursault, France

JUNG Architectures & Simon Buri

An island of stone surrounded by vineyards


Paris, France, 2017-03-22 -

The municipality of Meursault is located in the heart of the Burgundy vineyards of Côte de Beaune, in the department of Côte-d'Or.

Meursault, a flagship of Burgundy great wines, has an undisputable world-wide reputation, and its “Climats” have been classified as World Heritage by the UNESCO since 2015.

The former Hospital is a showpiece of Meursault’s rich architectural heritage.

 

History

The former Hospital of Meursault, commonly called the “Leprosarium”, was founded by Hughes II, Duke of Burgundy, at the beginning of the XIIth century.

Initially a medical hostel administered by a monastery, it was dedicated to shelter indigent persons, but also pilgrims, beggars and soldiers. At that time, it was organized in three sections: the Gatehouse, the Poor Hall, and the Chapel.

In 1760, the Hospital became associated with the Hospices of Beaune by royal order of King Louis XV.

Used for several centuries as a hostel, the buildings were thereafter transformed into a coach house, and recently converted into an agricultural farm.

They have been listed in the Inventory of the French Historic Monument Society since 1926.

 

Landscape Approach

The key element, the genius loci, resides in the strong insularity of the site, linked to its protection, and at the same time to its remoteness from the village.

The site of the former Hospital, surrounded by a mineral enclosure, was located on the outskirt of the village, between buildings, agricultural crops and vineyards, at the junction of the hills and the plain, along the road trodden by Middle Age pilgrims.

The walls of this enclosure had largely disappeared, but their layout still remained discernible.

After an analysis and an archaeological study, an interpretation of this enclosure in its entirety has been performed, marked by a vegetation hedge aligned on this still strong delineation, and has been continued with the rehabilitation of the remaining stone walls, which support the new construction.

A conservatory orchard has been created in the open space inside the enclosure, offering opportunities for potential new archaeological digs.

To the west, a mineral piazza welcomes visitors and marks the entrance to the wine-making village of Meursault.


Programmatic Organisation

The municipality of Meursault acquired the buildings of the former Hospital in 1990.

In line with the process of listing the Climats of Burgundy vineyards as World Heritage by the UNESCO along with a project of touristic redevelopment of the site, the programme’s primary purpose was to protect and preserve this XIIth century historical heritage through thorough rehabilitation works, but also to create a venue for public events in all seasons.

The Gatehouse hosts the Tourist Information Office, while the Poor Hall and the Chapel, with its own access to the piazza, comprise temporary exhibition areas.

In the immediate vicinity of the Gatehouse, the Community Hall is located in a restored adjacent wing, and inserted in stone walls rebuilt as an exact replica. Together with the Chapel, it encloses an outdoor space, as a remote metaphor of a cloister, and allows the various rooms to have access to more secluded and protected extension areas, arranged around a garden.

 

Intervention on the Ancient Architecture

The buildings had been left abandoned and derelict for a long time, and retained only partly their original layout.

Our intervention was in line with this history made of successive additions and destructions. Major restoration works have thus allowed to preserve this patrimonial complex.

The objective for the older parts was a reconstruction as close as possible to their initial setup, that would avoid a hazardous restoration of supposedly original volumes.

A campaign of archaeological excavations has brought to light the site foundations, and also generated numerous constraints that had to be integrated in the project.

Significant elements that were still present have been systematically reused and reorganised according to their initial logic (framework, openings, levels…).

Openings that were still visible have been reopened in order to fully enjoy the natural light.

Emphasis has been put on the creation of contemporary stained glass windows.

 

Contemporary Intervention

A sober and minimalist approach has been privileged, by combining timeless materials such as Burgundy stone and wood to more recent ones: concrete, glass and zinc.

The conception of the contemporary extension has been guided by the same concern to respect the initial arrangement of the site. Inserted between rebuilt walls that are still partly visible from the inside, the building aims at establishing a dialogue, through its geometrical modulations, with the architecture of the older buildings.

The monolithic contemporary shell has been assembled in Azengar® zinc, newly created by company VMZ. The zinc's materiality, through its minerality and roughness, has allowed to generate a remarkable harmony with the Burgundy stone.

From the Gatehouse, openings become increasingly denser and wider, from shadow to full light, and enhance views on the landscape and the historical architecture.


Data sheet

Client: Municipality of Meursault (Côte-d’Or)


Project Management: Simon Buri, representative architect (heritage section) / Jung Architectures, associated architect (contemporary section) - Jean-Claude Calédonien, architect in charge


Programme: Conversion of a former XIIth century Hospital, listed in the Inventory of the French Historic Monument Society, into exhibition areas, and extension of existing buildings for the creation of a Community Hall


Team: Group SLH, BET TCE - ECRH, economist


Project year: Completion in March 2015


Area: 450 sqm of SHON (Habitable Net Surface Area) + 3,000 sqm of gardens


Budget: 2,800,000 € excluding taxes


Photograph: Martin Argyroglo


Laureate of the Palmarès de l’Architecture Contemporaine (Prizewinners of Contemporary Architecture) in Burgundy 2015 (category Public Buildings)

 

Jury’s Special Award of the 7th Archizinc Trophy 2016

 

Laureate of the ArchiDesignClub Awards 2017 (category Culture, Restructuration-Rehabilitation)


About Jung Architectures

Jung Architectures, an architect studio founded by architect Frédéric Jung in 2000, is based in Paris.

In the course of his practice, Frédéric Jung has acquired an expertise respected in the industry of renovation and change of use of existing buildings.

He has won several competitions that gave him the opportunity to work on various types of programmes, of note in cultural and tertiary sectors. His work on museum programmes encouraged him to develop a museum pole within the studio.

Beyond trends, Frédéric Jung is a committed practitioner, concerned about the context, who relentlessly carries out large scale projects, as well as works on details and materials. His approach demonstrates a certain sensitive rationalism, reflected in this quote from Peter Zumthor: “The reality of architecture is the concrete body in which forms, volumes and spaces come into being. There are no ideas except in things.

As a fully-fledged contemporary architect, Frédéric Jung’s work on the “existing” leads him to theorize and turn to teaching.

Frédéric Jung also speaks in many conferences inspired by his production, be it for the cultural or the tertiary sectors, and by it contemporary reflection on the concept of heritage.

- 30 -


Media contact