EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2112-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design

Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist

Stanford, United States

Aidlin Darling Design

San Francisco, United States, 2016-05-18 -

The Windhover Contemplative Center was named a finalist in the 4th Annual Architizer A+Awards in the Cultural: Religious Buildings & Memorials category.  This year’s awards, honoring the best architecture, spaces, and products

from across the globe, received thousands of entries from more than 95 countries.

 

The Windhover Contemplative Center, designed by Aidlin Darling Design, is a spiritual retreat on the Stanford campus to promote and inspire personal renewal. Using Nathan Oliveira’s meditative Windhover paintings as a vehicle, the center provides a refuge from the intensity of daily life.  It is intended for quiet reflection throughout the day for any Stanford student, faculty, or staff member, as well as for members of the larger community.

 

Nathan Oliveira's renowned Windhover series is named after "The Windhover," a poem written by Gerard Manley Hopkins in 1877. The five paintings were inspired by kestrels swooping above the Stanford foothills. Oliveira felt the calming power of these works and believed they should hang together in a place set aside for contemplation.

 

The Center is conceived of as a unification of art, landscape and architecture to both replenish and invigorate the spirit.

 

The sanctuary is located in the heart of the campus, adjacent to a natural oak grove. The extended progression to the building’s entry through a long private garden, sheltered from its surroundings by a line of tall bamboo, allows members of the Stanford community to shed the outside world before entering the sanctuary. Within, the space opens fully to the oak grove to the east and the Papua New Guinea Sculpture Garden beyond.

 

Louvered skylights wash the monumental 15 to 30 foot long paintings in natural light.  The remaining space is kept intentionally dark to focus the visitor’s attention on the naturally highlighted paintings and the landscape beyond. Thick rammed earth walls and wood surfaces further heighten the visitor’s sensory experience acoustically, tactilely, olfactorily, as well as visually.

 

Water, in conjunction with landscape, is used throughout as an aid for contemplation; fountains within the main gallery and the courtyard provide ambient sound while a still reflecting pool to the south reflects the surrounding trees.  Exterior contemplation spaces are integrated into the use of the center, allowing views to the natural surroundings as well as to the paintings within.  From the oak grove to the east, visitors can view the paintings glowing within the center without accessing the building, effectively creating a sanctuary for the Stanford community day and night.

 

To date, the project has received the following local, national and international recognition:

 

2016 Honor Award, Interior Architecture, AIA – National Chapter

2016 Honor Award, Society for College and University Planning & AIA Committee on Architecture for Education
2016 Civic Trust Award Winner, Civic Trust Awards
2016 Winner, Cultural Public Facilities, Terra Awards

2016 Finalist, Cultural – Religious Buildings and Memorials, Architizer A+ Awards
2015 Award of Excellence, Architecture, Society of American Registered Architects
2015 “Best of the Best” Award, Society of American Registered Architects
2015 Winner, Public Space Scheme, FX Interior Design Awards
2015 Citation Award, Architecture , AIA – San Francisco Chapter
2015 American Architecture Award, The Chicago Athenaeum           
2015 Honor Award, International Interior Design Association – Northern California Chapter
2015 Best of Competition Winner, International Interior Design Association – National Chapter
2015 Merit Award, Architecture, AIA  – California Council
2015 Winner, Institutional, International Interior Design Association  – National Chapter
2015 Merit Award, American Society of Landscape Architects – Northern California Chapter

  

About Aidlin Darling Design

With a shared interest in exploring design across a wide range of scales, programs, and disciplines, partners Joshua Aidlin and David Darling started Aidlin Darling Design around a woodshop in 1997. With an emphasis on designing for all of the senses they have cultivated a diverse and collaborative studio that acts as the creative hub for an extended network of builders, fabricators, artists, engineers, chefs, and other collaborators. The firm’s work explores a closely held conviction that design can enlighten the human spirit by engaging all of the senses. This notion is reflected in a diverse range of recent projects including a restaurant in the new SFMOMA, a LEED Gold brewery in San Leandro, a high school in Santa Rosa, a Cultural Arts Center in San Francisco, a Contemplative Center on the Stanford University campus, and several wineries that push the boundaries of sustainability in agriculture and building.

 

In recent years, the firm has garnered over 125 regional, national, and international awards including Smithsonian Cooper-Hewitt’s National Design Award for their body of work, a James Beard Award, five American Architecture Awards from the Chicago Athenaeum, two International Civic Trust Awards, and several regional and national awards from the AIA, IIDA, and ASLA.

  

About Architizer A+Awards

The annual Architizer A+Awards honor the best architecture, spaces & products. Now in their fourth year, the Architizer A+Awards is the largest awards program focused on promoting and celebrating the year’s best architecture and products. Its mission is to nurture the appreciation of meaningful architecture in the world and champion its potential for a positive impact on everyday life.

 
- 30 -


Media contact
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> View from the Oak Grove during daylight hours. The paintings are washed in daylight within the darker interior contemplative spaces. - Photo credit: Matthew Millman

View from the Oak Grove during daylight hours. The paintings are washed in daylight within the darker interior contemplative spaces.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.49
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture - <br>The Center is conceived of as a unification of art, landscape and architecture to replenish and invigorate the spirit.&nbsp; - Photo credit: Matthew Millman

The Center is conceived of as a unification of art, landscape and architecture to replenish and invigorate the spirit. 
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.06
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> Nathan Oliveira’s “Big Red” greets visitors upon entering the building. The rammed earth wall extends from the entry to the reflecting pool beyond, blurring the line between interior and exterior. - Photo credit: Matthew Millman

Nathan Oliveira’s “Big Red” greets visitors upon entering the building. The rammed earth wall extends from the entry to the reflecting pool beyond, blurring the line between interior and exterior.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.48
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> Nathan Oliveira’s “The Windhover I A and I B” diptych. The mix design and texture of the rammed earth were carefully calibrated to complement the paintings.&nbsp; - Photo credit: Matthew Millman

Nathan Oliveira’s “The Windhover I A and I B” diptych. The mix design and texture of the rammed earth were carefully calibrated to complement the paintings. 
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 7.8
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> Finish materials and lighting are kept intentionally dark to focus the visitor’s attention on the paintings. - Photo credit: Matthew Millman

Finish materials and lighting are kept intentionally dark to focus the visitor’s attention on the paintings.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.08
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         The courtyard provides visitors the ability to experience the adjacent oak grove within the protection of the three-sided courtyard. - Photo credit: Matthew Millman
The courtyard provides visitors the ability to experience the adjacent oak grove within the protection of the three-sided courtyard.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
8.49 x 11.33
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> A glass enclosed bridge leads visitors to the northernmost gallery space while providing intimacy to the east facing courtyard.&nbsp; - Photo credit: Matthew Millman

A glass enclosed bridge leads visitors to the northernmost gallery space while providing intimacy to the east facing courtyard. 
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 7.74
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> The space opens to the oak glade beyond, extending the visitor’s experience into the landscape.&nbsp; - Photo credit: Matthew MIllman

The space opens to the oak glade beyond, extending the visitor’s experience into the landscape. 
Photo credit: Matthew MIllman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.35
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> Lifted two feet from the ground with strategically placed benches along its length, the courtyard provides visitors the ability to experience the adjacent oak grove within the protection of the three-sided courtyard. - Photo credit: Matthew Millman

Lifted two feet from the ground with strategically placed benches along its length, the courtyard provides visitors the ability to experience the adjacent oak grove within the protection of the three-sided courtyard.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.51
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         A stone bench salvaged from Stanford’s “bone yard” provides a private spot for reflection. - Photo credit: Matthew Millman
A stone bench salvaged from Stanford’s “bone yard” provides a private spot for reflection.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.64
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         <br> Water, in conjunction with landscape, is used throughout as an aid for contemplation; fountains within the main gallery and the courtyard provide ambient sound while a still reflecting pool to the south reflects the surrounding trees.&nbsp; - Photo credit: Matthew Millman

Water, in conjunction with landscape, is used throughout as an aid for contemplation; fountains within the main gallery and the courtyard provide ambient sound while a still reflecting pool to the south reflects the surrounding trees. 
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.6
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         A fountain provides ambient sound to support contemplation while the fully glazed wall beyond allows views in the North Gallery. - Photo credit: Matthew Millman
A fountain provides ambient sound to support contemplation while the fully glazed wall beyond allows views in the North Gallery.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
8.81 x 11.33
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         View from the Oak Grove at dusk. The paintings are lit through the evening hours allowing visitors to access them visually at any time. - Photo credit: Matthew Millman
View from the Oak Grove at dusk. The paintings are lit through the evening hours allowing visitors to access them visually at any time.
Photo credit: Matthew Millman
Download
High-resolution image
11.33 x 8.45
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture -         Conceptual elevational study.&nbsp; - Photo credit: Aidlin Darling Design
Conceptual elevational study. 
Photo credit: Aidlin Darling Design
Download
Very High-resolution image
40.0 x 18.5
300dpi
Press kit | 2112-02 - Press release | Windhover Contemplative Center selected as Architizer A+ Finalist - Aidlin Darling Design - Institutional Architecture - Floor Plan - Photo credit: Aidlin Darling Design
Floor Plan
Photo credit: Aidlin Darling Design
Download
High-resolution image
11.0 x 8.57
300dpi