EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1695-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Fire Station #5 - STGM Architects + CCM2 Architects

Fire Station #5

Lévis, Canada

STGM Architects + CCM2 Architects

Simplicity serving emergency


Ville de Québec, Canada, 2017-06-05 -

Located in the borough of Pintendre on the outskirts of Lévis, the new 1,500 sq. m. fire station houses eight fire trucks. The concept developed by the architects began with a splitting of the station’s functions, which can be seen by the different volume heights between the garage and the living spaces.


The contemporary building is simple in its form and in the materials used, with black aluminum cladding punctuated by silver parts and large glass sections. The entrances are marked by small wooden boxes that continue inside the fire station. These boxes are scaled down in contrast to the rest of the building to bring it closer to a human scale. 


The interior has been designed to maximise the workspaces and living spaces. The garage has an abundance of windows that provide pleasing natural light and views of the rural setting. Offices and conference rooms are located at the front, while the living room and kitchen area are at the back of the building for more intimacy. The interior with its white surfaces has a calm and relaxing effect.

- 30 -


Media contact