EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1136-06
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Lilu Natural Swimming Pool for Rural Community - Philippe Barriere Collective (PB+Co)
A v2com exclusive

Lilu Natural Swimming Pool for Rural Community

Djedeida, Tunisia

Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Hybrid Architecture for Aquatic and sports Facility


Ville de Québec, Canada, 2017-01-06 -

The 1000m2 aquatic complex includes a swimming pool, a hamman, a health club, and an organic cafe. It is an attractive and easily accessible center dedicated to bathing, swimming, and exercising, with flexible hours. It is also a place to relax and socialize with friends, to meet for informal meals and healthy snacks, play, and sun bathe. 

Ancillary sports amenities adjoin the aquatic complex and encourage diverse sport practices and games in the middle of the rural park (football and handball fields with tennis courts, jogging, strolling, basketball).

 

The 300m2 swimming pool basin is filled with natural recycled water. The rainwater coming down from the olive orchard hill, the roofs of the collective housing pavilions and other facilities is harvested, filtered, then purified by plants. This recycling process establishes an active dialogue between residents and local eco-system enriched by a newly introduced bio-diversity whose role is to ensure the upkeep of a  low maintenance, self-sustainable rural park, natural pool and botanical garden.

 

The pool construction materials are local rocks, gravel, field stones and larger demolition stones recovered from on site existing ruins. Construction does not necessitate concrete.

The 540m3 basin is filled with filtered rain water requiring no chemical addition (like chlorine or cyanuric acid) but only natural plants cultivated within the pool. The water is naturally cleaned by two types of plants through a purification (water lily, water hyacinth, phragmites australis, caltha palustris, menthe aquatic) and oxygenation processes (hippuris vulgaris, waterweed) then recycled and reinstated through a low energy consumption adjustable pump.

 

The vaults will be erected by local masons using local materials. The roof is composed of three vaults. The main one spans the basin’s total length. The two smaller ones shelter lateral sides from adverse weather conditions. The Vaults parametric design and digital fabrication involve the use of RhinoVAULT software (Funicular Form Finding The Rhinoceros® Plug-In RhinoVAULT). It is a structural form using the Thrust-Network-Approach to intuitively create and explore compression-only structures.

 

The building is not totally confined by enclosed facades, instead, on its upper part, it is semi-open towards the outside. The interior floor level is sunk 1.50m from ground level. This solution reduces the need for exterior facades (lowering cost) meanwhile it welcomes the use of natural light and a mobile weather shield. The West facade is protected by a lightweight kinetic structure also using parametric design and parametric tensegrity. The heat produced for the hamman steam in late fall, winter, and early spring is recycled and redistributed throughout the floor and the low enclosure walls of the structure.

 

A lawn on the south side expands the pool towards the outside encourages outdoors games and sunbathing.


Lilu: synonymous with rain water in Berber mythology

 

Team: Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Aboudou Azize, Olawolé Marcos, Vicky Tessier, Samir Issad, Yosri Boukadida, David Boisseau, Wael Ben Mansour.

Graphic Artist: Ezzine Abderrahmen. 

Date: 2016-present

Project: Public Swimming Pool (Aquatic Center).

Location: Domaine de la Colline aux Oliviers – City of Jedaida. Manouba Governorate – Tunisia.

Client: Tunisian Republic, Manouba Governorate,

              Delegation of Jedaida. 

Private Investor : Société de promotion immobilière, Le Mont Fleury Groupe Bayahi.

Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia.

Engineering Software: RhinoVAULT - Designing funicular form in Rhinoceros (Block Research Group BRG).


Mission Statement

“In architecture one is confronted with problems for which one must find solutions. The best architecture is the clearest and most direct solution to the problem.”

Mies van der Rohe

 

In the face of environmental crisis and globalization, architecture is becoming indispensable as an instrument to reconcile man with his (cultural, social and environmental) milieu, by either re-investing in this milieu to mitigate the structural deficiencies and/or by fostering its recovery. Taking this view, architecture is an ongoing experiment that constantly adjusts to contextual needs, implementing the new strategic and innovative interventions necessary to improve on man’s milieu; a process that redefines architecture.

This approach provokes architecture to become a threshold over which or, a ‘channel’ through which to renegotiate the relation between man and nature and a ‘focal point’ for reducing the imbalance between extremes (social and environmental). Architecture becomes second nature, man’s link between human nature, environment and society, guaranteeing equilibrium and integrity even in the midst of the crises that transformed them.


About Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Challenging both theory and practice, the Collective has developed a forward-thinking expertise addressing suburbanization (i.e. ParkUrbia), the Interstate Highway System (i.e. Infrastructure Architecture), social and humanitarian issues such as homelessness, refugee camps and health crises.

More recently it has developed the concept of Hybrid Architecture (i.e High-Low Tech) in the Maghreb.


The Collective integrates highly competent specialists and manufacturers early in the design process to develop simple, efficient, practical and highly sophisticated cutting edge solutions. It has developed a long time working relation with the renown engineering and fabrication company like A. Zahner co. and called out aerospace technology manufacture specialists (Beechcraft, Cessna, Boeing) for innovative technical solutions.


State president advisers, international institutions (UNWRA, CTC.. etc), private foundations, NGO, local communities, social entrepreneurs and private and corporate clients have trusted the collective to provide them with unique solutions.

- 30 -


Media contact
Press kit | 1136-06 - Press release | Lilu Natural Swimming Pool for Rural Community - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Institutional Architecture - Pool solarium opening to the central park and botanical garden - Photo credit: Ezzine Abderrahmen
Pool solarium opening to the central park and botanical garden
Photo credit: Ezzine Abderrahmen
Download
High-resolution image
13.86 x 7.33
300dpi
Press kit | 1136-06 - Press release | Lilu Natural Swimming Pool for Rural Community - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Institutional Architecture - South East façade view of the organic café protected by parametric tensigeity brise soleil. View of collective gardens. - Photo credit: Ezzine Abderrahmen
South East façade view of the organic café protected by parametric tensigeity brise soleil. View of collective gardens.
Photo credit: Ezzine Abderrahmen
Download
High-resolution image
14.67 x 8.37
300dpi
Press kit | 1136-06 - Press release | Lilu Natural Swimming Pool for Rural Community - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Institutional Architecture - Longitudinal Section and South East Elevation - Photo credit:  Ezzine Abderrahmen
Longitudinal Section and South East Elevation
Photo credit: Ezzine Abderrahmen
Download
High-resolution image
11.81 x 8.02
300dpi
Press kit | 1136-06 - Press release | Lilu Natural Swimming Pool for Rural Community - Philippe Barriere Collective (PB+Co) - Institutional Architecture - Philippe Barriere - Photo credit: Philippe Barriere Collective (PB+Co)
Philippe Barriere
Photo credit: Philippe Barriere Collective (PB+Co)
Download
Low-resolution image