EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 647-04
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Centre spécialisé de technologie physique du Québec - bisson | associés + Carl Charron Architecte

Centre spécialisé de technologie physique du Québec

La Pocatière, Canada

bisson | associés + Carl Charron Architecte

Recipient of the 2nd Jury Prize in the Industrial Building – $5M or more category at the 2011 Awards of Excellence in Architecture presented by the Ordre des Architectes du Québec


Quebec, Canada, 2011-03-02 - The brand new Centre spécialisé de technologie physique du Québec stands in a previously unexploited environment in the heart of a new and rapidly developing industrial park located in La Pocatière. Specializing in the field of component design and prototyping for the technology industry, the CSTPQ needed to establish head offices in its image, blending innovation and creativity. On a site surrounded by steep topography and bordered by mature trees, the building evokes the inherent duality between the purity of nature and the precision of technology.

The in-depth architectural exercise, hinging on a subtle balance between full and empty spaces, lines and volumes, and on the juxtaposition of contrasting colours and textures, was given concrete expression in a building that asserts both its corporate and industrial identity. The offices and laboratories are centralized in the southeast section and benefit from openings that provide views while favouring natural light. The mechanical engineering department, laser welding cells, anechoic room and the building’s imposing mechanics occupy the northeast area, thus respecting the “ergo-spatial” comfort and safety standards required for this type of technological equipment.

Recipient of the 2nd Jury Prize in the Industrial Building – $5M or more category at the 2011 Awards of Excellence in Architecture presented by the Ordre des Architectes du Québec, the project was described by the jury as a “contrast of colours and materials reflecting the spirit of technological innovation, the product of scientific rigour and unbridled creativity.”

In addition to being in the process of obtaining a LEED® NC silver certification, the building sets itself apart by the decisive application of numerous principles for sustainable development:
- The integration of passive energy sources (geothermal, passive solar, photovoltaic, energy reserve, and so forth)
- A very high performance envelope and glazing
- An over 50% reduction in energy consumption and a 47% reduction in water consumption compared with base case buildings
- The protection, preservation and development of green areas

The notions of comfort, flexibility, sustainability and reduced operating costs are the guiding principles behind the design of this project, which combines functionality and high performance.

Project: Centre spécialisé de technologie physique du Québec
Location and site: La Pocatière, Bas-Saint-Laurent, Québec
Building Area: 2225 m²
Cost of work: 7 250 000 $
Date completed: 1er juin 2010
Architects: bisson | associés + Carl Charron Architecte
Engineer: Roche Sopax et Techniconfort
Collaborators: Éco op
Contractors: Kamco Construction inc.
Photograph: Stéphane Groleau

- 30 -


Media contact
Press kit | 647-04 - Press release | Centre spécialisé de technologie physique du Québec - bisson | associés + Carl Charron Architecte - Industrial Architecture - Photo credit: Bisson et associes
Photo credit: Bisson et associes
Download
Low-resolution image