1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Create your media account
Take advantage of free and secure access to easily and quickly download online press kits to create your articles.

Distribute a press kit
Media Sign in
Press Kit
| no: 923-01
Press kits are only available
for download by media.
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials

High-resolution images for individual download
Download low-resolution images
Media contact
Flag black
Press kit - Press release - Bar “La Bohème entre amis” - AVA – Atelier Veloso Architects (AVA-Architects)

Bar “La Bohème entre amis”

Porto, Portugal

AVA – Atelier Veloso Architects (AVA-Architects)

Montreal, Canada, 2012-03-07 - The Bar "La Bohème" (entre amis) is located in the “Galeria de Paris” street, amidst the downtown area of Porto. The redesign sought to implement and structuralize the space, creating its own identity. The solution was formalized through the texture and the colour of the wood, which defines the space and provides depth to the structure’s design. This structure, which was placed along the corridors and namely at the walls and ceiling, allows to subvert the whole appearance of the space, appealing to its visitors sense of discovery.

The bar spans three levels: the main floor, basement and a mezzanine. The latter establishes a visual relationship with the main floor. The bar counter is located at the main floor’s bigger span, next to the entrance door and public access. The previously adopted functional solution was maintained, although we opted to change the (only) existing counter’s location in order to give it a larger dimension, functionality and space for its customers. The involving wooden structure was maintained on the lower level (basement) as to create uniformity with the main floor, and a large wine showcase was added.

The building's facade is clad in granite ashlar. We assumed that the previous window frames were made of solid wood, as to the resemblance of some existing adjacent buildings. Changes made to the facade were solely at the level of framework and entrance span, combining an “Afizélia” wood (natural colour) with colourless laminated glass. The proposed functional solution seemed more appropriate for the establishment’s new areas of operation and organization.

The composition and design of the elements in the framework were formulated taking into account the interior design of the space, while introducing rhythm by drawing vertical uprights. This also ensured some security, preventing the installation of security systems previously installed.

Site: Rua Galeria de Paris, 36/40 – Porto, Portugal
Client: Alberto Nuno Oliveira da Fonseca
Office: AVA – Atelier Veloso Architects (AVA-Architects)
Architects: Carlos Jorge Coelho Veloso / Rui Filipe Coelho Veloso
Dates planning:
Project: 01.07.2011 / 30.09.2011
Construction: 01.10.2011 / 30.11.2011
Photographer: José Campos – Arqf.net
General Contractor: ConstruPóvoas (Sr. Manuel Póvoas e Sr. Tiago Póvoas)
Constructed surface: 165,00 sq
Materials: Wood, glass and metallic structure.

- 30 -