EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1142-04
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante

Clinique D diaphane: Light Therapy

Montréal, Canada

L. McComber – architecture vivante

A trivial space is transformed into a cutting edge and welcoming dermatology clinic. 


Montréal, Canada, 2016-05-27 -

Dr. Danielle Brassard has long dreamt of opening her own public dermatology clinic in Montréal. To meet the needs of clients who deal with eczema, psoriasis, hives and other skin conditions linked to stress, the future clinic must welcome patients in a comforting atmosphere. Her vision for the space is unlike the model of traditional medical clinics, which are often gloomy places where the comfort and well-being of the patients and professionals are relegated to the sidelines in favor of technical requirements. To turn her vision into reality, she contacted Laurent McComber in September 2014 from the architectural firm L. McComber.

 

Gloomy to glowing

Light, a critical ingredient of many dermatological treatments, is the starting point from which the project evolves. Despite its large windows facing east onto Avenir Boulevard and south onto the Montmorency metro station parking lot, the former paediatric clinic that occupied this space was dark and uninspiring. The position of the waiting room in the centre, with windowless examination rooms surrounding it, shut clients off from the outside world and its views and natural light. To make the most of the large openings, the entire office was transformed into an open-plan space with translucent elements serving different functions within the clinic, letting the abundant natural light filter in all around. The ceiling, covered wall to wall in acoustic tiles, was exposed to make the area feel more spacious.

 

Translucent surroundings

The six examination rooms, featuring frosted glass ceilings, form a long white wall punctuated by six high wooden doors. With its imposing opalescent glass wall and lowered ceiling, the relaxation room for the clinic’s professionals looks like a glowing cube. Light therapy machines sit imposingly in the centre, behind reception. The curved translucent glass walls that encapsulate them give away their function, as they emit an entrancing purple light when in operation. A long, solid ash reception desk wraps around this central core, with an entrance on either end: dermatology (main entrance) and light therapy (secondary entrance).  

 

The client as the focal point

Dr. Brassard wants her patients to relax as soon as they enter the clinic. They should feel an uplifting sense of peace and calm during their visit rather than being weighed down by stress and discomfort. At Clinique D, the waiting room offers the most breathtaking view of the entire space: the whole stretch of Avenir Boulevard. People are more patient, more understanding when they are comfortable and well looked after. At the foot of the waiting room chairs, custom-built solid ash coffee tables mirror the look and feel of the reception desk. At the bottom of the hall closet is a wooden shoe rack, inviting patients to take their boots off as soon as they walk in. Further in, an alcove where washrooms are located also has a hot/cold water dispenser for anyone to pour themselves a cup of tea while they wait for their appointment or treatment.

 

Caring for the care staff

In addition to being a welcoming and comforting place for patients, the clinic must meet the needs of its staff, who spend long hours working inside its walls. It must be efficient in the way it is organized and pleasant in the way it is laid out. To achieve this, the clinic’s professionals must be able to move between the common areas, offices and examination rooms out of sight of the public. By moving the consultation rooms away from the exterior wall, a long service corridor was freed up for staff to move around in. This spatial arrangement, the true backbone of this space, created a bright and lively corridor through which nurses, technicians and physicians can move freely from one room to another, consulting their patients’ computer records, exchanging opinions and information, or even going to their offices and the relaxation room. Computer workstations are mounted on walls for medical staff to consult records before or after seeing their patients, without blocking this strategic passageway. The staff can also enjoy the transparent block within which the relaxation room is enclosed, shielded from the curious glances of the patients.

 

Customized lighting

To supplement the natural light, hanging Wi-Fi LED bulbs can be programmed to the desired intensity and colour for each zone. Installed 8’-0” high, they offer users maximum energy-efficient brightness, without being too blinding. Strips of recessed LED lights highlight the large wood overhang above the desk and the whole of the waiting room. The same type of recessed lighting lines the reception desk to light up the work surfaces for staff. Lastly, each examination room has light flooding from a variety of LED sources, producing a very expansive but highly efficient spectrum: in panels behind the glass ceiling, in inset linear strips along the same ceiling, and in the form of a built-in light fixture above the exam table and a directional Wi-Fi bulb on an adjustable arm beside the patient. The glass ceiling and doors to the service corridor complete the layout with diffused natural light. The intense brightness of the space lends itself well to greater precision in the visual examination of patients.


Atelier Chinotto’s signature

All of the signage was designed in collaboration with graphic designer Atelier Chinotto. Stylized but universal at the same time, it consists of a mix of custom-designed logos (phone, washrooms, charging stations) and more specific descriptors for each room (1, 2, 3, A, B, C, Dr. Danielle Brassard, lunchroom, etc.). The lettering consists of cut-outs from light grey vinyl against the white background of the walls. For the concrete floor, however, the lettering is painted white right on the grey surface. The font is understated and sleek. The 3D geometry is the pinnacle of the design. It is a 3D parametric extrusion of the 2D logo designed by Atelier Chinotto, where the depth of the grooves varies depending on their width, offering a stunning play of light and shadow.

 

Clinique D under the spotlight

The Clinique D diaphane project is proof that, with a client’s trust, a dynamic young firm can deliver a complex, specialized architectural project without necessarily having acquired previous expertise in similar ventures. Clinique D is confident that a welcoming and well‑designed care space promotes the well-being of its users and professionals, and indirectly leads to positive care and working conditions. Its exceptional architecture and sustainable construction details will improve the well‑being of many, a real investment for society over the longer term. A care space does not necessarily have to be dominated by technological equipment. It can be inspired by the human warmth of the people that inhabit it and the place that it calls home.


L. McComber, architecture vivante

Founded in 2005, L. McComber designs creative, custom spaces ranging in scale and context for not only residential but also commercial and cultural projects. Laurent McComber, the firm’s founding architect, had worked as a general contractor for eight years, merging design and the build process in his projects. Laurent’s passion for the art of construction translates into sustainable, well-functioning and highly energy‑efficient projects. Forging ties with Montréal’s construction industry, the firm has surrounded itself with the best consultants, contractors and craftspeople.

 

Much of the firm’s work has shaped Montréal’s architectural landscape. Between transforming commercial buildings and building new residential units, the firm approaches each project as a unique undertaking. Its reputation is built on the precision, subtleties and finesse that go into its work. At the heart of it all lies the design, creating welcoming and practical spaces tailored to everyday needs. Recipient of the OAQ Prix d’excellence award for its Lignes aériennes project in 2009, L. McComber recently won the inaugural Frédéric Metz award for the Boulangerie Guillaume project in Montréal’s Mile End district. Clinique D, meanwhile, won the Grand prix du design award in 2015.

 

Specifications:


Project name: Clinique D diaphane

Location: Laval, Quebec (Canada)

Client: Danielle Brassard and Cynthia Migneault

Architect/designer: L. McComber ltée

Design team: David Grenier, Laurent McComber

Graphic design: Atelier Chinotto

Lighting design: Richporter Lighting, Éclairage

General contractor: Brago Construction

Photo credit: Raphaël Thibodeau

Project end date: April 2015

Budget: $450,000

Area: 2 950 ft2


- 30 -


Media contact
  • L. McComber - architecture vivante
  • Laurent McComber
  • com@lmccomber.ca
  • +1 514-948-5669
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design -  Reception desk  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Reception desk
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design -  Waiting room  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Waiting room
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
9.32 x 6.21
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Reception and examination rooms - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Reception and examination rooms
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.69
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Behind the desk, phototherapy cells - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Behind the desk, phototherapy cells
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Phototherapy desk - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Phototherapy desk
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design -   Examination rooms   - Photo credit: Raphaël Thibodeau
 Examination rooms
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Ergonomic examination rooms - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Ergonomic examination rooms
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Refectory, break room - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Refectory, break room
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Break room - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Break room
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Doctor's office - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Doctor's office
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Wall mounted work station - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Wall mounted work station
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
6.67 x 10.0
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Digitally cut 3D parametric logo  - Photo credit: Raphaël Thibodeau
Digitally cut 3D parametric logo 
Photo credit: Raphaël Thibodeau
Download
Medium-resolution image
10.0 x 6.67
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Clinic's general layout - Photo credit: L. McComber
Clinic's general layout
Photo credit: L. McComber
Download
Medium-resolution image
6.0 x 3.88
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Examination rooms plan - Photo credit: L. McComber
Examination rooms plan
Photo credit: L. McComber
Download
Medium-resolution image
6.0 x 3.88
300dpi
Press kit | 1142-04 - Press release | Clinique D diaphane: Light Therapy - L. McComber – architecture vivante - Commercial Interior Design - Before, the pediatric clinic - Photo credit: L. McComber
Before, the pediatric clinic
Photo credit: L. McComber
Download
Medium-resolution image
5.4 x 3.6
300dpi