1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Create your media account
Take advantage of free and secure access to easily and quickly download online press kits to create your articles.

Distribute a press kit
Media Sign in
Press Kit
| no: 916-01
Press kits are only available
for download by media.
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials

High-resolution images for individual download
Download low-resolution images
Media contact
  • Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
  • Annie d’Amours, Communication coordinator
  • annie.damours@msdl.ca
  • 514.866.7291 poste 255
Flag black
Press kit - Press release - Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes

Pfizer Canada inc. headquarters

Kirkland, Canada

Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes

Montreal, Canada, 2012-02-26 - The Pfizer Canada reconfiguration project makes a very clear statement. The architectural design focuses on promoting the corporate identity of the company located on the Trans-Canada Highway. The strategy is to use the building space in a transparent and expeditious manner through the prominence of glass in the structure in order to open the corporate headquarters to the world. To ensure a corporate image that is solidly embedded in the site, we worked around the idea of blister packs. This important feature of biopharmaceutical production is used as the visual key for the completion of the building facade, walls and furnishings.

The alveolate structure has been transposed to create an elegant motif displaying a variety of textures that responds to the changing light. The screen openings of the facade reproduce both the scale and the texture of the local brick, which are enriched through a wide range of colors ranging from silver to gold. The blue of the Pfizer logo is also very visible and create a recurring theme; it occurs both on the external facade and in the core of the building. A bond is created between the industrial park, the highway, the company and the building space. Vivid and contemporary, the facades give expression to the unity of the whole. Inside, the redefinition of the site offers brand new, healthy and inspiring workspaces leading the way to a greater economic impact while attracting utmost qualified employees.

Change in culture. The occupancy ratio between common areas and closed offices went from 44/56 to 85/15. Eight hundred and sixty individual work stations have been streamlined and opened up through innovative design to increase productivity and the comfort of users. They focus on intercommunication between employees and an enhanced approach to cooperation. The interconnections are tangible: work, relaxation and service areas have been designed to innovate and optimize the sharing of ideas. All work stations are enclosed by lateral and transversal traffic corridors to ensure fluidity and ease of movement between groups. Physical departmental barriers have been removed in order to promote the social values of the company. Access points offer the possibility of modifying group working areas, particularly in terms of workloads. Flexible and open work areas have been developed as well as private areas, glassed conference areas with a view over the gardens and the work rooms located on the periphery of the working areas. The result of this organization is a fluid ring of traffic. The full redefinition of work functions and qualities for employee work stations ensures that employees will discover new ways to live and work.

The construction materials used, such as clear and opaque glass, aluminum and wood, reflect ambient light to create texture. The distribution and arrangement of these primary materials also highlight the multiple functions of various spaces. The entrance way to the main building offers luminous integration to the new façades which act as curtain walls. Materials were chosen not only for quality and longevity, but also for their technical features and plasticity. The design concept is based on the enhancement and the democratic access to natural light, in order to ensure that it illuminates each work station. The floor plan made possible the generous use of windows to ensure an abundance of natural light and views. All work areas are bright and luminous. The closed offices and conference rooms have windows and are located in the central nucleus of the building in order to benefit as much as possible from borrowed light. Thanks to an open design, most work areas have optimal access to natural light.


A series of significant steps marked the evolution of our agency over almost half a century and led to the establishment of the new firm MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes in 2004.

Our projects in the institutional, corporate and cultural domains have established a reputation for excellence. Our expertise is reflected in an even wider array of activity, ranging from housing developments to high technology laboratories. We have vast experience in the management of complex projects and develop practical and aesthetic solutions that benefit users, the environment and the economy alike.

Bolstered by 50 years of experience, our agency offers a complete range of services in the architectural domain. Our approach is based on the ability to listen attentively and the desire to provide responses tailored to the clients’ needs. This emphasis on an exchange of views allows us to forge strong and lasting relations with our clients.

Our agency has consistently and repeatedly won some of the most prestigious architectural awards, highlighting our team’s talent and know-how.

Project leader: Anik Shooner, partner and architect
A 1987 graduate of the School of Architecture of the University of Montréal, Anik Shooner co-founded the firm Menkès Shooner Dagenais Architects in 1994. Convinced that the architectural quality of our environment affects our lives, her practice reflects her commitment to sustainable development fully integrated with the search for excellence. Creativity, and a demonstrated knowledge and mastery of each architectural project characterize her professional approach. Ms. Shooner’s career has featured projects hailed by the architectural community.

Principal designer: Jean-Pierre LeTourneux – partner and architect
A 1983 graduate of the School of Architecture of the University of Laval, in 1989 Jean-Pierre LeTourneux founded the firm Dupuis LeTourneux Architectes, which today operates under the name of Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes. His capacity to understand urban issues, his deep-seated knowledge of construction, and his talent as a designer help to drive the agency.

Official name of the project: Pfizer Canada inc. siège social
Location: Kirkland (Québec)
Client: Pfizer Canada inc.
Architects : Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Project architect: Anik Shooner, architecte associée
Team: Jean-Pierre LeTourneux – architecte associé, Paolo Zasso, Julie Morin,
Kristi Ante, Marlène Bourque, Marc-Antoine Chartier-Primeau, Mylène Deschênes, Shahinda Eldessouki, Pierre Gervais, Jean-François Jodoin, Vincent Lauzon, Josiane Mac, Isabel Noël, Annie Paradis, Harvens Piou, Gaétan Roy, Isabel Roy , Michel Tessier,
Engineers: Bouthillette Parizeau et Associés, Marchand Houle et associés, SDK et Associés
Contractor: MAGIL Construction Corporation
Surface: 21 160 m2
Cost: 12,7 M$
Project end date: Juillet 2011
Photographer: Stéphane Groleau (photos de projet) Laurence Labat (photos d’associés)
Media contact : Annie d’Amours, coordonnatrice des communications, annie.damours@msdl.ca 514.866.7291 poste 255
- 30 -
Press kit | 916-01 - Press release | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes - Commercial Architecture - Anik Shooner, architecte associée - Photo credit: Laurence Labat
Anik Shooner, architecte associée
Photo credit: Laurence Labat
High-resolution image
9.49 x 14.29
Press kit | 916-01 - Press release | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes - Commercial Architecture - Jean-Pierre LeTourneux, architecte associé - Photo credit: Laurence Labat
Jean-Pierre LeTourneux, architecte associé
Photo credit: Laurence Labat
Very High-resolution image
13.6 x 20.48