EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 899-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - DomoLab - ENCORE HEUREUX architectes

DomoLab

Aubervilliers, France

ENCORE HEUREUX architectes


Paris, France, 2012-02-07 - The idea of ​​the DomoLab emerged in 2007, following the first Batimat tradefair where eleven companies of the Saint-Gobain group were together on the same stand. It springs from a shared wish of the marketing and research department : to use the diversity of skills and the jobs complementarity in order to create a permanent dynamics of innovation for the Group’s strategy.

CONTEXT
Located on the Saint-Gobain Recherche site at Aubervilliers, Domolab is situated in the nineteenth span of the imposing building, restored in 1999 by architects Odile Decq and Benoit Cornette.

Used as a warehouse of materials required for the research activity, the span 19 has undergone a complete renovation, from a shed non-insulated to a low energy building (BBC). This was an opportunity to implement the expertise of Saint-Gobain for thermal renovation.

STRATEGY OF THE VACUUM
Building an innovation center supposed to imagine a sufficiently soft and flexible space to accommodate the presentation of what would be novelty in the future. By definition, innovation is resolutely turned towards the future and such a center must be open and reconfigurable.

The majesty of the volume released from the ship led us to retain much empty space, without built-in function. The central space is available and easily appropriable for temporary events or subsequent developments.

ROUTE IN TRAVELING
To accommodate the different actors of the habitat (architects, consultants, developers, manufacturers, institutions) for targeted visits required to create rhythms and course in different environments. Taking advantage of 11 meters Ridge, the spaces are organized on three levels. A large wall of inspiration, whose form is a homotéthie of the span, articulates on one side the entrance with the airlock and on the other side the 3D projection room overhanged by a mezzanine where one discovers the entire nave. A lateral passageway can reach the soluthèque, which extends at the second level with a salon nestled in the assemblies of the existing structure. The workspace (office and meeting room) are perched on stilts and open to the sky.

GREY-WHITE-RED
The performance of thermal insulation envelope results in a double inner skin in a light gray tone, on which stand out in pure white the volumes of the workspaces.

This subtle harmony contrasts with a deep red at both ends of the building. They are tint ereas from floor to ceiling to dramatize the space and focus attention: In the entrance, it is a case to be lost endlessly in the proliferation of light entertainment. In the soluthèque, it is a panoramic framework to discover the extent of the Saint-Gobain skills.

GAMES FRAMEWORK
We chose to build in wood structure in line with the existing structure enhanced by a single blast. A colorless glaze assumes added new elements, posts and rafters of the passageway. For each of the new built elements, the same set of rules : do not disturb the integrity of the farms structure.

RENOVATION/ OBJECTIVE LOW-ENERGY BUILDING
Attaining an optimal level of comfort in the summer without installing an active cooling plant was one of the primary objectives in the transformation from uninsulated hangar to a highly efficient BBC building.To begin with a high level of both attention and precision in all phases was required to develop and insure the continuity of thermal insulation placed on the interior of the building. In order to obtain a high level of thermal performance, it was essential to reduce thermal loss to a minimum. Attention was therefore focused on avoiding thermal bridges and insuring the airtightness of the envelope.

KEY DATA :
Surface SHON : 1 550 m²
Dimensions : 50 m x 22 m
Performance : 60 kw/m²/an
Study : 15 months
Construction work : 8 months
Delivery : 2011, october 3rd
Works budget : 3 000 000 €

PROGRAM :
The innovation center Domolab contains :
- A 3D projection room
- Meeting rooms
- A wall of inspiration which combines innovations and historical sights
- A soluthèque with samples of products and materials
- Four modules for immersion


TEAM :
Client : SAINT GOBAIN Recherche
Team : Gabriel Marly, Pauline Lavagne d’Ortigue, Jean-Marie Thouvenin, Maurice Manceau, Jean-Paul Straetmans
Client assistant : AURIS
Architect : ENCORE HEUREUX architectes
Julien Choppin and Nicola Delon, Project leader : Agathe Chiron
Economy - OPC : STUDIO AMIEL - Pierre Amiel, Alain Goujon
Acoustic study : ORYTHIE
Structure study : ERIBOIS
Plumbing and Air treatment study : SECATH
Electricity study : CAPINGELEC
Landscape architect : Florian Delon
Conception and animation airlock : 1024 architecture - Pier Schneider, François Wunschel
Graphic identity and signage : AKROE - Etienne Bardelli
«Modules» conception : LES SISMO - Antoine Fenoglio, Frédéric Lecourt, Ju Hee Park
Construction : Créatifs

BIO :
ENCORE HEUREUX has been founded in 2001 by Julien Choppin and Nicola Delon, graduated in 2002 from the Ecole d’architecture de Paris la Villette for a cultural project using the rail network.

They start our activity realizing ephemeral installations, with tight budgets and numerous restraints. In parallel they developed their graphic work (summary images, websites, graphic design) aimed at architects.

They participate in architectural competitions and worked on studies in association with Patrick Bouchain, Phillippe Madec, Jean-luc Vilmouth, Mutabilis and G-Studio. In 2006, ENCORE HEUREUX won the «Nouveaux Albums de la Jeune Architecture» awarded by the Ministry of Culture.

In 2011 they deliver our two first buildings commissioned : Petit Bain, a floating building in Paris and DomoLab, an innovation center at Aubervilliers. Two other projects are under construction : MUS, the urban and social history museum of Suresnes and CINE 32, a cinematographic complex of 5 auditoriums in Paris.

In parallel, they are working on a water kiosk in Ulaan Baator (Mongolia) for the G.N.O. Action Contre la Faim and in collaboration with the Elioth engineers (IOSIS), they develope an electric pylon/wind turbine project.
Their work is centered around creating comfort, inventing new uses and inspiring wonder. Seizing opportunities, making excuses and observing situations are equally strategies to conceptualize projects in architecture, art and design.

For us, ENCORE HEUREUX rhymes with demand and lucidity, optimism and commitment. 

- 30 -


Media contact
Press kit | 899-01 - Press release | DomoLab - ENCORE HEUREUX architectes - Commercial Architecture - Photo credit: Cyrus Cornut
Photo credit: Cyrus Cornut
Download
Low-resolution image