1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Create your media account
Take advantage of free and secure access to easily and quickly download online press kits to create your articles.

Distribute a press kit
Media Sign in
Press Kit
| no: 759-02
Press kits are only available
for download by media.
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials

High-resolution images for individual download
Download low-resolution images
Media contact
Flag black
Press kit - Press release - La Source – massage therapy pavilion - Blouin Tardif Architecture-Environnement

La Source – massage therapy pavilion

Rawdon, Canada

Blouin Tardif Architecture-Environnement

Montreal, Canada, 2011-07-18 -

This new pavilion is part of a resort grouping built on a mountainside in the Lanaudière region. The project as a whole is integrated into nature through its siting, the use of natural materials, and the framing of the surrounding landscape through generous openings in the contemporary architectural structure.

The construction of this building with an area of 800 square metres on three levels improves the range of services offered to the establishment’s clientele. The facilities now include thirteen massage spaces and two new lounges. In addition, the new pavilion integrates a reception area for customers and administration offices. This combination of functions, requiring both a contemplative ambience and a workplace, represented one of the challenges for the project. The spatial arrangement of functions and high-quality soundproofing made it possible to respond adequately to these programming imperatives. Above all, the new pavilion had to offer contact with nature, with a healthy, relaxing ambience. 

A process integrated with the environment 
Respect for the topography and the existing facilities was a prerequisite for successful integration. Throughout the design and construction process, a primary concern was conservation of the trees near the site. The shape and final positioning of the project resulted from the characteristics of the site as much as from the program. To achieve better integration with the profile of the terrain, each floor area was divided into two levels. 

The use of simple forms and noble materials allow a continuously changing show – nature itself – to play a starring role. The elevation takes the form of a wide plane of wood that protects the interior spaces from the view of the access road and the site. The openings on this façade are treated as large, metallic frames protruding from the solid wood cladding and a gigantic shutter with slats. The top of this L-shaped extrusion is extended to become the roof, orienting the pavilion toward the mountain and the forest. The roof overhang thus created protects the building envelopes, the fenestration, outdoor walkways, and the patio. To minimize the visual impact of the project from the existing facilities, a green roof has been integrated.

The project is designed as a procession featuring the surrounding natural environment. Visitors arrive at the pavilion via a long wooden walkway overlooking the forest. This outdoor passageway leads to the entrance while establishing a dialogue with the adjacent escarpment. Situated in the centre of the building and framed by rough-concrete walls, the main stairway provides access to all levels. 

The building’s cladding is made of torrefacted poplar; torrefaction is a procedure that makes the material (a local wood species) very strong and durable. This type of cladding was used for the previous phase of the project, and its use here allows for integration with the grouping. 

Inside, the concrete toppings have been polished and left visible to minimize finishes and maximize the thermal mass effect. The radiant-floor heating system is deployed in all spaces, providing comfortable, efficient warmth to users. 

This project is intended first and foremost to be a space of relaxation and contemplation in the midst of nature. It integrates the values proposed during the design process: the comfort of the occupants through the use of warm, natural materials, contact with the surrounding landscape, and a structure in harmony with nature. 

Blouin Tardif Architecture-Environnement
Blouin Tardif Architecture-Environnement was founded in 2005 by architects Jean Tardif and Alexandre Blouin. The firm’s mission is to produce high-quality architecture combining durability, performance, and aesthetics. The projects are developed using the principles of the integrated design process. By bringing together innovation and know-how, the firm has built a network of collaborators well known in sustainable development and with solid credibility in the industry. The firm’s success and its recent distinctions underline the energy and vision of the members of the multidisciplinary team, all of whom are motivated by a passion for architecture and the environment. 

Credits (technical factsheet)
Official name of project: La Source Bains Nordiques – Pavillon de Massothérapie
Location: Rawdon, Quebec, Canada
Client name: La Source Bains Nordiques
Architects/designers: Blouin Tardif Architecture-Environnement
Project manager: Alexandre Blouin
Design team: Isabelle Beauchamp, Sophie Martel, Jonathan Trottier, Alexandre Blouin
Mech./elect. engineers: Rodrigue Julien Expert Conseil
Structural engineer: CLA Experts Conseils
Landscape architect: Projet Paysage
Contractor: Gilles Malo Inc.
Completion date: 2010
Photographer: Steve Montpetit

- 30 -