EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 675-06
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Rio Tinto Alcan Planetarium - Cardin Ramirez Julien + Aedifica

Rio Tinto Alcan Planetarium

Montreal, Canada

Cardin Ramirez Julien + Aedifica

Winner, Museum and Use of Wood in Interior Design categories, 2013 Grands Prix du Design


Montreal, Canada, 2014-04-28 -

A new flagship institution in Montréal, the Rio Tinto Alcan Planetarium follows on an international architecture competition won by architecture and design consortium Cardin Ramirez Julien + Ædifica. Their winning proposal stood out from those of some 60 candidates for the quality and imagination of its concept.


The chosen site is unique in terms of both its urban qualities and its historical landmarks like the Olympic Stadium and the Biodôme, which attest to significant chapters in Québec’s past. Respectfully integrated into this exceptional setting, the new planetarium offers clear sightlines to the surrounding architecture while adding a touch of greenery to a site otherwise dominated by mineral elements.

A date with the stars

The project sets the stage for a special relationship with nature through views that open up toward the skies as well as toward new plantings and landforms. Creating a sense of contact with nature is crucial, given that many people first become aware of the night sky outside the city in natural settings like a forest clearing or the edge of a lake. In such settings, the longer the eye rests on the heavens, the more the stars are revealed and the more magical the experience becomes. Accordingly, linking the experience of stargazing to nature was a key concern.

To encourage users to frequent the site and make it their own—one of the project’s main objectives—the designers created a range of human-scale outdoor environments. The Olympic site’s concrete slab was topographically manipulated to create a new publicly accessible landscape. Reworked and reoriented to make way for both interior and exterior public spaces, the new configuration affords better flow as well as ease of movement between different levels. A “constellation” of isles of greenery completes the design.

Two enormous truncated cones pointing skyward, evoking telescopes scanning the universe, call attention to the site and give it a strong visual identity, making it clearly identifiable in the Olympic Park and among neighbouring structures.

In terms of functionality, the planetarium is divided into three levels. The first, dedicated to groups, links to the Biodôme and mechanical areas. The second (ground floor) is given over to public spaces and the two Star Theatres, while the third houses office space.

The theatres

Beneath the two cones are two half-spheres, each one housing a spectacular theatre. Equipped with the latest in stage equipment technology, each theatre is unique in its genre and offers a fully immersive experience. Their shape makes them the perfect vehicles for presenting the sky. In this, they represent an innovative rethink of performance spaces by their designers. To enhance the immersive experience, the hemisphere of the Chaos Theatre (a multimedia theatre with no fixed seating) was extended downwards, with all elements integrated into an architectural casing that provides the room’s sole absorptive surfaces. For the Milky Way, an astronomical theatre with fixed seats, the central floor was raised 50 centimetres, which serves to lower the horizon and make it “disappear.”  

Backed by the idea that humans were probably in the forest the first time they noticed the starry night sky, wood became a giant metaphor and a vital element in the design. The wood that graces the sphere of the Milky Way Theatre – a striking interior feature that mimics the curves and contours of nature – expresses this sense of poetry, while simultaneously evoking the surface of planets like Saturn and Jupiter.

Architecture for life

The Rio Tinto Alcan Planetarium harnessed cutting-edge technologies to the full expertise and creative ingenuity of its architects, engineers and contractors, who have a marked interest in sustainable buildings and renewable energy sources. The structure aims to obtain LEED New Construction Platinum certification.

The accessible green roof evokes this desire in particular: visitors can enjoy a green space that, much like a natural crest or rise, offers new views of the immediate surroundings.

As soon as they’re through the main entrance, visitors note the high degree of natural light. The closer they get to the theatre, the more the light level decreases, allowing the eye to gradually adapt to the dimness and eventual full darkness required for the show.

The ventilation and ambient air quality also reflect the overall approach of rendering architecture more suitable to human experience. Thanks to a stack effect, the hybrid natural ventilation reduces the need for air conditioning while raising indoor air quality. Motorized windows and shutters, in turn, are activated through a central system when weather conditions permit—an energy-efficient way of bringing in fresh air without having to resort to mechanical means, and a device that also helps purge the air overnight.

Connecting urban life to nature

With the new Rio Tinto Alcan Planetarium, SPACE FOR LIFE brings together four institutions all dedicated to the question of life, in the broadest sense of the term: a unique place that illustrates the interdependency of nature. Together, the Botanical Garden, Insectarium, Biodome and Rio Tinto Alcan Planetarium form a unique destination that reflects Québec’s knowledge, creativity and innovation.

Technical data sheet

Project name: Rio Tinto Alcan Planetarium
Project location: 4801 Pierre-De Coubertin Avenue, Montréal, Québec H1V 3V4
Client’s name: Espace pour la vie
Joint Venture: CARDIN RAMIREZ JULIEN + ÆDIFICA
Opening: April 2013
End of work: Septembre 2013

Other professionals/consultants:
Mechanic and electrician: Dupras Ledoux
Structure and civil engineering: SNC Lavalin
Scenography and multimedia: Go Multimedia
Landscape architecture: Fauteux et associés architectes paysagistes
Food services: Bernard et associés
Building code consultant: Sylvie Destroismaisons
Consultant en enveloppe du bâtiment: Patenaude Trempe
Universal accessibility: Société Logique
LEED consultant: EXP

About Cardin Ramirez Julien

Cardin Ramirez Julien was founded in 1991 by Pierre Cardin and Oscar Ramirez. Jean-François Julien came on board as associate architect in 2003. The firm specializes in architectural design projects of varying scales that focus on the development, construction and renovation of heritage and contemporary buildings. Promoting an innovative and creative practice, Cardin Ramirez Julien is committed to imagining and implementing collaborative projects that push the boundaries of traditional architecture. The firm is also deeply concerned with the environment and for several years now has striven to develop green proposals that place each project in a framework of sustainable development. Notable achievements include the new headquarters of the Association de la construction du Québec (in association with Proulx & Savard), the Centre communautaire intergénérationnel in Outremont, the Swiss Consulate in Montréal and the new social economy café at the Olympic Stadium.
ardinramirezjulien.com

About Ædifica

Ædifica is a unified team of some 170 architects, designers and engineers from across Canada, the United States and Haiti. Our integrated design services include architecture, workplace environments, commercial development, engineering and sustainable design. Our practice is based on an integrated, multidisciplinary and scalable approach combining design and production. Our achievements include the Maison symphonique de Montréal (in association with Diamond & Schmitt), the Wilder building / Espace danse (in association with Lapointe Magne), 2-22 (in association with Gilles Huot Architects) and the Salon urbain at Place des Arts (in association with Sid Lee Architecture).

www.aedifica.com  

- 30 -


Media contact