EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2045-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects

Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto

Toronto, Canada

Batay-Csorba Architects

Toronto, Canada, 2017-02-02 -

[Misfit]fit is a new six-storey, 32,000 square foot boutique office building situated on a small vacant site in Toronto's Liberty Village. Seeking to build upon the rich lineage of Toronto's precast concrete history, the proposal  provides an alternative to the pervasive glass curtain wall project. The building's program is comprised of four floors of flexible office space, retail at grade, and a rooftop sculpture garden/ event space.  


As Liberty Village continues its redevelopment, it's critical to ask the question: how does one add to this unique building fabric without simply producing what is there, or reverting to a glass office building which so brashly departs from the character of Liberty Village? To propose an answer to this, we looked both within the larger building context of Toronto and within the district itself.


The first step to operating within the context of the site was to study Toronto's precast concrete project and its history in the city’s development. Despite the prevalence of this construction method it's been met with great apprehension; so often the mass-produced panels are organized in a highly rigid manner, producing a static pattern of solid and void. Designed with the intention of producing a continuous, modulated surface, the aesthetic ultimately results in a monotonous and monolithic volume. Combined with the weightiness of concrete, the building becomes static, and heavy - a dead weight. 

Looking through the lens of Liberty Village and its wealth of architectural character, we seek to revitalize the precast project. The brick details found within the historical factory buildings produce dual readings of continuity and discontinuity of surface, especially present around window and door openings, at rooflines, and along lines of vertical structure. Here, the complexity of coursing techniques becomes intensified, pronounced, and ornamental as bricks protrude and shift in a variety of ways. Importantly, these details depend on a certain balancing act between elements - there can be slippage, but not too much. These moments of activation are important in comparison to the dead weight common amongst traditional precast projects. 


While upholding the paramount value of precast concrete's economy of repetition, the [Misfit]fit leverages advanced fabrication techniques and reusable moulds in order to move the project beyond just pure repetition. The panelling system focuses on three main characteristics: panel-to-panel discontinuity, stacking and repetition, and tenuous equilibriums. Individual panels are designed hermetically without regard for the overall aggregation or adjacent units. As panels are confronted with one another, their incompatibility is abrupt and glaringly obvious, allowing each element to be read independently against the larger mass.  Individual edges and profiles are pronounced, reading not as a singularity but as a rough stacking of objects that have found their equilibrium. Furthering this effect, the corner condition becomes emphasized as a location where panel profiles are fully exposed with discontinuities clear. Apertures are created with the removal of units, a process divorced from the stacking logic which allows for infinite flexibility. The overall aggregation is produced through a vertical repetition where each row is shifted in relationship to one another. Here, similar panels relate imperfectly but just enough to hold together an overall sense of movement. This process breaks decidedly from the traditional strategy of repetition and homogeneity in the precast project, as well as the contemporary parametric practice of continuous surfaces, both of which pursue the perfect match and produce the monolithic volume. Here the imperfect and tenuous characteristics of the misfit produce new perceptual, formal and spatial effects. 

 

Project Information

Location: Liberty Village, Toronto Ontario, Canada

Area: six storey 32,000 sft

Status: Design Development, 2017

 

About Batay-Csorba Architects

Batay-Csorba Architects strives to create projects which engage their context, users, and the public realm. The practice is committed to creating transformative spatial experiences through the exploration of site, typology, materiality, and movement. Batay-Csorba's work is dedicated to the construction of real spaces that engage people and place, and is based on the belief that architecture has a fundamental role in shaping how we experience the world. Each project is generated through a deep reading of the site in search of unexpected relationships that can both tie each project to a larger urban contribution and shape new perceptual experiences.

- 30 -


Media contact
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Front Elevation - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Front Elevation
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
Very High-resolution image
12.5 x 17.14
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Retail Space - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Retail Space
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
16.67 x 8.33
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Front Elevation - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Front Elevation
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
12.5 x 9.05
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Main Entry - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Main Entry
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
12.5 x 14.3
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Corner Detail - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Corner Detail
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
16.67 x 12.5
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Roof Top Sculpture Garden - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Roof Top Sculpture Garden
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
16.67 x 8.33
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Context Study - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Context Study
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Toronto Precast Precedence - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Toronto Precast Precedence
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Panel Organization - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Panel Organization
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Fabrication Procces - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Fabrication Procces
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Site Plan - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Site Plan
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
11.33 x 7.33
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Ground Floor Plan - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Ground Floor Plan
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
8.5 x 11.0
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Typical Floor Plan - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Typical Floor Plan
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
8.5 x 11.0
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Roof Plan - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Roof Plan
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
8.5 x 11.0
300dpi
Press kit | 2045-01 - Press release | Batay-Csorba Architects Reimagines the Precast Concrete Building in Toronto - Batay-Csorba Architects - Commercial Architecture - Construction Detail - Photo credit: Batay-Csorba Architects
Construction Detail
Photo credit: Batay-Csorba Architects
Download
High-resolution image
8.5 x 11.0
300dpi