EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1733-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA

Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space

Mill Valley, United States

Studio VARA

San Francisco, United States, 2015-07-15 -

This adaptive reuse project transforms the most banal of commercial box buildings into a light-filled courtyard office space specifically outfitted for a discerning, high-end residential builder with an exclusive clientele.

 

Architectural design for the building was driven by four main objectives: to embody the client’s enigmatic brand, to embrace the industrial aesthetic, to strategically introduce natural day-lighting through punctures in the envelope, and to execute the project efficiently via a well-detailed, judicious use of materials.

 

In response to the client’s desire for anonymity, the exterior presents a quietly ambiguous face to the nearby highway. A thin membrane of weathering corrugated steel wraps the exterior in understated boldness and is raised away from the dark stucco base to express its autonomy from the building. Deep window apertures are punctured through this skin and articulated by steel shadow boxes offset by dark black metal panels. The main entry is reoriented from the highway to the parking lot facade to underscore the higher degree of privacy the company requires and provide the confidentiality expected by much of their clientele.

 

The core of this one-story square box is hollowed out to insert a glass conference room sandwiched between two open-air interior courtyards, and infuse the interior with light. The courtyards and a series of skylights define specific functions of the floor plan through natural daylight. Upon entering, raw materials play off finer details and custom fixtures, and the overall industrial aesthetic is warmed by the color of the exposed, sandblasted wood roof structure and new wood floors.

 

The glass-walled, open-air courtyards and breakout rooms offer layers of transparency to maintain the feel of the large, open plan while their dark metal framing asserts the perimeters of those spaces with a masculine heft. Staff collaborations and productivity are organized in activity hot spots: each project team “bullpen” is delineated by a desk-height, steel clad partition wall with large skylight overhead, each containing team work stations and an acoustically sound, cork-lined “war room” at its heart.


Relaxing, modern seating areas and a well-equipped kitchen provide for more casual meetings and employee amenities, as well as client comfort. A healthy work environment is fostered by operable windows for natural ventilation and lighting, and the interior’s climate is controlled through radiant heating and low velocity fans.


Architect: 

Studio VARA 

Interiors: Studio VARA 
General Contractor:Van Acker Construction 
Civil Engineer:CSW / Stuber-Stroeh Engineering Group 
Structural Engineer:GFDS Engineers 
Mechanical Engineer:Axiom Engineers 
 Electrical Engineer:
Summit Engineering
Lighting:G2 
Photography:Bruce Damonte




- 30 -


Media contact
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         The building has been re-skinned in weathered corrugated metal panels. - Photo credit: Bruce Damonte
The building has been re-skinned in weathered corrugated metal panels.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
29.95 x 22.44
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         Parapet detail shows an enlarged view of the weathered corrugated metal panel skin including a corrugated metal "cornice." - Photo credit: Bruce Damonte
Parapet detail shows an enlarged view of the weathered corrugated metal panel skin including a corrugated metal "cornice."
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
12.63 x 18.94
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         New punched window openings are trimmed in steel shadow boxes. - Photo credit: Bruce Damonte
New punched window openings are trimmed in steel shadow boxes.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
26.12 x 18.92
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         Custom reception desk and fixtures greet visitors. - Photo credit: Bruce Damonte
Custom reception desk and fixtures greet visitors.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
22.44 x 29.95
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         The industrial aesthetic and materials are warmed by the sandblasted wood structure and new wood floors. - Photo credit: Bruce Damonte
The industrial aesthetic and materials are warmed by the sandblasted wood structure and new wood floors.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
29.95 x 22.44
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         Open office bullpens are defined by steel partition walls. - Photo credit: Bruce Damonte
Open office bullpens are defined by steel partition walls.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
24.52 x 16.91
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         Each bullpen is lined with cork wall board on the interior. - Photo credit: Bruce Damonte
Each bullpen is lined with cork wall board on the interior.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
29.63 x 21.99
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         The conference room is flanked by open-air courtyards on either side. - Photo credit: Bruce Damonte
The conference room is flanked by open-air courtyards on either side.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
29.95 x 20.77
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         Relaxed, modern seating provides a space for employees and clients to meet in a casual setting. - Photo credit: Bruce Damonte
Relaxed, modern seating provides a space for employees and clients to meet in a casual setting.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
28.22 x 21.95
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         The kitchen opens onto  the south courtyard, providing a pleasing connection to the outdoors. - Photo credit: Bruce Damonte
The kitchen opens onto  the south courtyard, providing a pleasing connection to the outdoors.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
29.95 x 22.44
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -         Kitchen and break area. - Photo credit: Bruce Damonte
Kitchen and break area.
Photo credit: Bruce Damonte
Download
Very High-resolution image
27.57 x 19.58
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -  Process Diagram  - Photo credit: Studio VARA
Process Diagram
Photo credit: Studio VARA
Download
High-resolution image
11.0 x 8.5
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture - First Floor Plan - Photo credit: Studio VARA
First Floor Plan
Photo credit: Studio VARA
Download
High-resolution image
11.0 x 8.5
300dpi
Press kit | 1733-01 - Press release | Studio VARA Adaptive Reuse Project Transforms Retail Building into New Open Office Space - Studio VARA - Commercial Architecture -  Building Section shows relationship of interior spaces to north and south exterior courtyards.  - Photo credit: Studio VARA
Building Section shows relationship of interior spaces to north and south exterior courtyards.
Photo credit: Studio VARA
Download
High-resolution image
11.0 x 8.5
300dpi