EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1062-03
Press kits are only available
for download by media.
Terms
Publication restriction(s)
You must be signed in to make a request for authorization to publish.

For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


High-resolution images for individual download
Download low-resolution images


Flag black
Press kit - Press release - Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect

Crew Offices and Café

Montréal, Canada

Henri Cleinge, architect


Montréal, Canada, 2016-09-19 -

Located in the old Royal Bank space on St-Jacques street in Old Montreal, the Crew offices is a project defined by a 12,000 office area for a tech start-up which would also include a café for freelance workers as well as for the public.  The project presented two distinct design challenges: The first design challenge originated from the client’s requirements- how to elaborate an architectural relationship and construct boundaries between the various program functions.  The second challenge became a deeper questioning on how to approach design in the context of a heritage building.

 

The complexity of the program required fluidity between the various work spaces.  Part of the floor area was to be designated for permanent Crew employees, and was to contain conferences rooms as well as other office standards.  Other areas were to be rented to freelance workers either by the month or by the week.  These workers were to have access to conference rooms as well.  Lastly, temporary workers or the public could also use the café and the desks for a few hours, having Wi-Fi access, and lockers for their computers as required. This environment was meant to create a flow and possible interactions between permanent and temporary workers, nurturing co-working in the tech community.  The design was meant to facilitate this flow by creating transparent and translucent borders between the various office spaces. A complex series of glass walls were erected between the various areas, with a defined access to reflect the degree of permanency for each worker group. The existing bank teller stands dating back from the old Royal Bank were not to be removed.  As a consequence, they were used as a natural border between the café space and the conference rooms, which in turn created a separation between the more public spaces and the permanent workers.

 

The teller stands as well as the existing building shell offered a great design opportunity, as a rich and textured background; a testimony to another era, which could thrive with a new function redefining its purpose.  The 1926 building contained remarkably crafted elements:  An inlay marble floor, an ornate painted plaster ceiling along with custom suspended brass light fixtures, as well as other brass elements including the teller stands. Confronted with this heritage ambiance, the design had to be carefully balanced to express, recycle, and respect the existing, as well as simultaneously allowing a contemporary discreet intervention reflecting the contemporary identity of the firm to exist.  The new design integrated brass plated steel throughout, fixed to boxy minimal enclosures, in order to dialogue and contrast to the existing ornate brass elements.  The conference rooms which were divided and compartmentalized with linear walls, covered with brass plated steel, and enclosed with glass partitions and a horizontal plane of a ceiling, by coincidence, ended up relating to the paper compartments within the existing free standing stands dating back to the paper days, when deposits were inscribed with pen onto paper.

 

The new design remains a kind of secondary feature, allowing the original building to be the primary feature.  It is only by being in the space for a certain amount of time that one can appreciate the new intervention.

 

Technical information

Client: Crew Collective

Address: 360 rue St-Jacques, Montréal (Québec)

Architect: Henri Cleinge, architecte

Square footage:  12,000 square feet

Cost: 75$ per square foot

Date of Completion:  1 May, 2016


Team

Henri Cleinge

Paulette Taillefer

 

Suppliers

Sistemalux: Lighting;

Kastella: built-in cabinetry;

Atelier B:  Concrete panels

De Gaspé:  tables and movable furniture;

Linea P: Brass plated panels;

Techni-verre: glass partitions;

Authentik: Custom light fixtures above café counters.

 

Photographer

Adrien Williams

- 30 -


Media contact
  • Henri Cleinge, architect
  • Henri Cleinge, architect
  • info@cleinge.com
  • 514-842-3283
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Custom designed light fixture - Photo credit: Adrien Williams
Custom designed light fixture
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
28.96 x 19.31
300dpi
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew co-working space - Photo credit: Adrien Williams
Crew co-working space
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
28.96 x 19.31
300dpi
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew co-working space - Photo credit: Adrien Williams
Crew co-working space
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
28.96 x 19.31
300dpi
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew offices  - Photo credit: Adrien Williams
Crew offices 
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
19.31 x 28.96
300dpi
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew offices meeting rooms - Photo credit: Adrien Williams
Crew offices meeting rooms
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
28.96 x 19.31
300dpi
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew offices - Photo credit: Adrien Williams
Crew offices
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
19.31 x 28.96
300dpi
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew co-working space - Photo credit: Adrien Williams
Crew co-working space
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
19.31 x 28.96
300dpi
Press kit | 1062-03 - Press release | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Existing bank stand - Photo credit: Adrien Williams
Existing bank stand
Photo credit: Adrien Williams
Download
Very High-resolution image
19.31 x 28.96
300dpi